Οικόπολις

Από το 2013 η Οικολογική Κίνηση Ν. Θεσσαλονίκης δημιούργησε τον κοινωνικό χώρο «Οικόπολις», που αποτελεί πλέον και έδρα της. Στο Οικόπολις έχουν πραγματοποιηθεί πληθώρα δράσεων  για την οικολογία, την ειρήνη και τη μή βία, την άμεση δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική αλληλεγγύη, με σημαντικό έργο συμπαράστασης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στους πρόσφυγες του πολέμου.

Ενδεικτικά τέτοιες δράσεις (μπορείτε να δείτε σε άλλες σελίδες του ιστοτόπου περισσότερα) είναι εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές, εκθέσεις, βιωματικά εργαστήρια, επιμορφωτικά σεμινάρια, βιβλιοπαρουσιάσεις ενώ όσον αφορα την κοινωνική φροντίδα και την αλληλεγγύη από τη στιγμή που οξύνθηκαν τα προβλήματα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης λόγω της οικονομικής κρίσης πραγματοποιούμε σε σταθερή βάση:

  1. Γεύματα στο κέντρο της πόλης, που απευθύνονταν σε άστεγους, άπορους και μετανάστες. Τα “Γεύματα Αλληλεγγύης” σερβίρονται στο Οικόπολις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συνεχίζουν να διατίθενται 80-100 μερίδες μαγειρεμένου φαγητού, σαλάτας και επιδορπίου κάθε Τρίτη στις 20:30.
  2. Διανομή συσκευασμένων τροφίμων, ρούχων, ειδών πρώτης ανάγκης. Οι αποδέκτες είναι ευάλωτεςκοινωνικές ομάδες. Περίπου 400 οικογένειες (1.200-1.500 άτομα) δέχτηκαν αυτή τη βοήθεια σε μηνιαία βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κάθε Πέμπτη -και έκτακτα όταν χρειάζεται- διανέμονταν τρόφιμα, ρούχα, κουβέρτες, είδη προσωπικής υγιεινής, σχολικά είδη και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται μία οικογένεια.
  3. Γεύματα σε πρόσφυγες στην Ειδομένη. Στην ανοικτή κουζίνα COLORS που δημιουργήθηκε από τις 15 Οκτωβρίου 2015, μαγειρεύονταν καθημερινά 2500-3500 μερίδες ζεστού φαγητού για τους πρόσφυγεςπου περνούσαν από την περιοχή των συνόρων. Εγκαταστήσαμε στην περιοχή ένα κοντέινερ, που λειτουργούσε ως κουζίνα και μας παραχωρήθηκαν άλλα δυο που λειτουργούσαν ως συσκευαστήριο και ως αποθήκη για τα τρόφιμα. Η προετοιμασία των πρώτων υλών, η συσκευασία του φαγητού και οποιεσδήποτε άλλες δουλειές γίνονταν από εθελοντές. Η κουζίνα συνεχίστηκε και το 2016 μέχρι τέλος Μαΐου, που άδειασε η Ειδομένη. Την περίοδο από τις 24 Μαρτίου μέχρι τέλους προσλήφθηκε και προσωπικό, με τη βοήθεια προγράμματος επιχορηγούμενου από τη Διακονία Βερολίνου. Συνολικά μαγειρέψαμε και διανέμαμε 351.000 μερίδες ζεστού φαγητού. Το μαγείρεμα γινόταν από επαγγελματίες μάγειρες. Η κουζίνα δημιουργήθηκε από το Οικόπολις, που είχε αναλάβει και τον συντονισμό, σε συνεργασία με τη Λέσχη αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης και τη δημιουργική κυψέλη προσφύγων ΝΑΟΜΙ.

Κατα καιρούς και ανάλογα με τις διαθεσιμότητες και τις ανάγκες έχουν πραγματοποιηθεί στο Οικόπολις

Αποστολή βοήθειας σε πρόσφυγες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε περιοχές κοντά στα σύνορα με τη FYROM αλλά και στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα από άλλες χώρες. Η βοήθεια περιλάμβανε υπνόσακους, ρούχα, παπούτσια, είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής, καθώς και ξηρά τροφή, νερά χυμούς κλπ. Η προσφορά των πολιτών ήταν συγκινητική και οι ποσότητες των διαφόρων ειδών που διακινήθηκαν ήταν τεράστιες. Το Οικόπολις έπαιξε τον ρόλο ενός αξιόπιστου κέντρου συλλογής και διανομής υλικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες, στο οποίο απευθύνονταν ακόμη και Δήμοι ή άλλοι φορείς. Ακούστε το σχετικό ηχητικό ρδαιοφωνικό σποτ τον Οκτώβρη του 2016

 

Θρανία αλληλεγγύης

Η Οικολογική Κίνηση N. Θεσσαλονίκης έχει οργανώσει σειρά εκδηλώσεων σχετικά με την μαθητοκεντρική Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ως οργανωτική αρχή στα σχολεία με τη συμμετοχή εκπαιδευτικων και πανεπιστημιακών αλλά και βιωματικά εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού, μαθήματα πρόσθετης διδακτικής στήριξης με μαθητές και μαθήτριες που οι γονείς τους αδυνατούν οικονομικά να τα στηρίξουν. Τέλος μετά τον Οκτώβρη του 2016 έχουν γινει σειρές μαθημάτων ελληνικής, αγγλικής και γερμανικης γλώσσας σε αραβόφωνους πρόσφυγες ενήλικους ή ανήλικους.

Στόχος μας είναι να βάλουμε τα θεμέλια της κοινωνίας που οραματιζόμαστε. Να καθίσουμε σε θρανία αλληλεγγύης ενθαρρύνοντας την κριτική σκέψη νέων που θα καθορίσουν το αύριο.

 

 

 

 

 

 

Repair Cafe.  Προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα άστεγοι συμπολίτες μας, πρόσφυγες και μετανάστες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον εξοπλισμό ενός νοικοκυριού,  αλλά και προκειμένου να καλλιεργηθεί η ιδέα της επαναχρησιμοποίησης των αγαθών όταν αυτά εξαντλήσουν τη διάρκεια ζωής τους και καταλήξουν στην ανακύκλωση, έχουν λειτουργήσει από μέλη και φίλους της Οικολογικης Κίνησης Θεσσαλονίκης στο Οικόπολις σειρά εργαστηρίων τα Repair Cafe.

Σε αυτά τα εργαστήρια επαγγελματίες και ειδικοί τεχνίτες ενημέρωσαν μέλη και φίλους μας  χωρίς πολλές τεχνικές γνώσεις και εργαλεία αλλά με προτεραιότητα στην ασφάλεια πώς να συντηρούν και να  επισκευάζουν μικροσυσκευές και σκεύη μαγειρέματος, υδραυλικές εγκαταστάσεις αποχετεύσεις κλπ αλλά και πώς να διορθώνουν ρουχα, παπούτσια, κουβέρτες κλπ  και να διορθώνουν και να  κατασκευάζουν μικροεπιπλα απο ξυλεία που προέρχεται από παλιά έπιπλα, παλιές πόρτες και κουφώματα που πετιούνται.

 

 

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης και ενίσχυσης των δομών αλληλεγγύης του Οικόπολις

1 2

 

Εργαστήρια αυτονομίας

Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης διοργάνωσε  στον κοινωνικό χώρο «Οικόπολις» σειρά χρήσιμων εργαστηρίων – όπως συντήρησης ποδηλάτων και μεταποίησης παλιών ρούχων – στο πλαίσιο της βέλτιστης πρακτικής στον τομέα του σεβασμού του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής.

Στις παρούσες συνθήκες της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης  στη χώρα μας όλοι μας δυσκολευόμαστε να ανταπεξέλθουμε στην εξυπηρέτηση των αναγκών μας. Ιδιαίτερα οι νέοι στη μεγάλη πλειονότητά τους:

  • είναι δυσαρεστημένοι και θυμωμένοι με την απώλεια εισοδήματος
  • είναι άνεργοι ή υποπαπασχολούμενοι
  • δεν έχουν ανταγωνιστικά επαγγελματικά προσόντα σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά και τις περισσότερες φορές βρίσκονται σε ένα επαγγελματικό μονόδρομο χωρίς ευελιξία

δεν διαθέτουν οικονομικά αποθέματα πολλές φορές ούτε αρκετά χρήματα στην τσέπη τους για τις καθημερινές τους ανάγκες πόσο μάλλον για την εφαρμογή πρακτικών που αποβλέπουν σε ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης

  • έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με νέες οικονομικές υποχρεώσεις
  • δεν ενδιαφέρονται ή δεν ασχολούνται με τις εξελίξεις σε τεχνικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς

Απο την άλλη συνήθως έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο, αλλά δεν ξέρουν πώς να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες, εγκλωβισμένοι με την καθιερωμένη αρχή ότι απαιτούνται χρήματα (που δεν έχουν) για να τις εξυπηρετήσουν.

 

Τα εργαστήρια στοχεύουν στην παροχή των γνώσεων και δεξιοτήτων ώστε να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή τους, να καλύπτουν βασικές ανάγκες ή μειώνοντας την ανάγκη των χρημάτων διαβίωσης και αυτό με ελάχιστη ή καμία επένδυση χρημάτων, ενώ ταυτόχρονα εργάζονται συλλογικά και με προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη όμως πάντα τηρείται αυστηρά η σειρά προτεραιότητας μεταξύ αυτών που δηλώνουν συμμετοχή με mail ή από τηλεφώνου.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί οι παρακάτω σειρές εργαστηρίων αυτονομίας

 

Σάββατο 5 Απριλίου 2014 (σε συνεργασία με την Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 )

11.00 – 12.30 Κατασκευάζω  κάδο  κομποστοποίησης

Κομποστοποίηση με Γαιοσκώληκες & Κομποστοποίηση με Bokashi

13.00 – 14.30 Κάνω συντήρηση στο ποδήλατό μου

Τεχνικός έλεγχος και συντήρηση ποδηλάτου

15.00 – 16.30 Παρασκευάζω μόνος μου βασικά είδη διατροφής

Παρασκευή  Ψωμιού & Γιαουρτιού

17.00 – 18.30 Φρεσκάρω το παλιού μου αγαπημένο t – shirt

Μεταποίηση t – shirt

19.00 – 20.30 Βρίσκω την εσωτερική μου ηρεμία και ισορροπία

Συνεδρία Yoga

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

11.00 – 16.00 Εναλλακτικές πηγές ενέργειας

Συναρμολόγηση & Λειτουργία Ανεμογεννήτριας

 

23-24 Νοεμβρίου 2013

Κατασκευή και Εγκατάσταση αυτόνομου Φ/Β συστήματος

 

16-17 Νοεμβρίου 2013

 Συστήματα εναλλακτικής θέρμανσης κατοικιών /  Εξοικονόμηση Ενέργειας & Μείωση Κόστους στον οικιακό τομέα

 

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

10.00 – 17.00 Κατασκευή Ηλιακού Φούρνου

 

Εργαστήρι εκπαιδευτικού θεάτρου για παιδιά, με θέματα και αξίες της οικολογίας.

 

Rythm and Green. Ομάδα ρυθμού με κρουστά από ανακυκλώσιμα υλικά.

 

Εργαστήρια κοινωνικού θεάτρου για ενήλικες

 

 

Χώρος διεξαγωγής: Οικόπολις  Πτολεμαίων 29 Α’ (εντός στοάς) 5ος όροφος

Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχών: Τηλ.:  2310 222503 (ώρες 10.00-13.00)

E –mail: info@ecology-salonika.org

 

Διαβάστε περισσότερα για τις επόμενες δράσεις της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης στο Οικόπολις  στις σελίδες:

https://www.facebook.com/solidarity.oikopolis/

https://www.facebook.com/oikopolis.social.center/

http://oiko-polis.gr/