Παιδεία

Βάσανα ωρομισθίων καθηγητών

του Λάζαρου Τσικριτζή (υποψ. βουλευτή Κοζάνης) Δίπλα στα μεγάλα θέματα που παρελαύνουν στις οθόνες μας την προεκλογική περίοδο περνούν αθέατα τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου, που επιμένουν να υπάρχουν ταπεινά και εκνευριστικά ίδια, ακόμη κι εκείνα που η επίλυση τους δεν προϋποθέτει χρήματα, αλλά διάθεση και απλή λογική.

Στα μονοπάτια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Μέσα στην αναταραχή των εκλογών έτυχε να κυκλοφορήσει και το βιβλίο του Γιώργου Μπλιώνη με τίτλο “Στα Μονοπάτια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης” από τις εκδόσεις Κέδρος και με πρόλογο του Καθηγητή του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αλέκου Γεωργόπουλου.

Με εξώφυλλο με μαύρο φόντο που παραπέμπει στις εκτάσεις που κάηκαν στις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές, αλλά και με ένα πράσινο δεντράκι που υποδηλώνει την αναβλάστηση της ελπίδας, το βιβλίο αποτελεί μια σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση των αρχών και των στόχων, καθώς και της εξέλιξης της ΠΕ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις παιδαγωγικές μεθόδους και τις εκπαιδευτικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην ΠΕ.

Το υλικό που περιλαμβάνεται και τα στοιχεία για την ομαδική δημοκρατική δράση καθιστούν το βιβλίο αυτό χρήσιμο όχι μόνο για εκπαιδευτικούς και φοιτητές, αλλά και για περιβαλλοντικές οργανώσεις, οικολογικές κινήσεις και άλλες κινηματικές συλλογικότητες. Τα μέλη μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες ιδέες για τη βελτίωση της ομαδικότητας, της δημιουργικότητας, της συλλογικής επεξεργασίας της γνώσης, της ανάδειξης νέων ιδεών, της επικοινωνίας, των τρόπων κοινωνικής παρέμβασης και λήψης αποφάσεων, του συνδυασμού της δράσης με την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση.

Δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών στους μαθητές από το Σεπτέμβριο

Πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στους μαθητές των σχολείων εγκαινιάζουν, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας.

Η δυστυχία να είσαι μαθητής…

Την ιστορία δύο μαθητών, ενός Φινλαδού και μιας Ελληνίδας, ένα τυπικό τους 24ωρο, παρακολουθεί η κάμερα της «Έρευνας» του Παύλου Τσίμα και καταγράφει τις διαφορές στο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον και την καθημερινή τους ζωή.