Επιστολή Χρ. Μάτη προς Γ. Μπουτάρη

Ακολουθεί επιστολή της δημοτικής παράταξης «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – Οικολογία στην πράξη», την οποία έστειλε ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Χρήστος Μάτης προς το νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Mπουτάρη με αφορμή την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου:

Θεσσαλονίκη 29 Νοεμβρίου 2010-11-29

Προς το νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης

κ.Γιάννη Μπουτάρη

Αγαπητέ Γιάννη,

Με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο, σε λίγες ημέρες θα πρέπει να γίνει η συνεδρίαση της ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Είναι προφανές σε όλους μας ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερη στιγμή στην ιστορία της πόλης οι συμβολισμοί της οποίας, θα τύχουν εξαιρετικής προσοχής.

Με αφορμή την ορκωμοσία, την ευθύνη για την τέλεση της οποίας, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει ο νέος δήμαρχος, θα ήθελα να θέσω υπόψη σου ορισμένες σκέψεις της παράταξης της οποίας είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής στις πρόσφατες εκλογές.

Η άποψη μας, την οποία διαμορφώσαμε αφού συζητήσαμε και με τους νομικούς μας συμβούλους, είναι ότι η ορκωμοσία πρέπει να είναι πολιτική.

Και αυτό όχι γιατί αδιαφορούμε για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις όσων έχουν, αλλά αντίθετα, επειδή τις σεβόμαστε βαθειά. Θεωρούμε όμως ότι ο όρκος που προβλέπεται στο άρθρο 52 του νέου θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση, είναι ισχυρός και χωρίς θρησκευτική τελετή.

Ο όρκος για πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και τίμια και ευσυνείδητη  εκπλήρωση των καθηκόντων του δημοτικού συμβούλου, δεν χρειάζεται άλλους εγγυητές, πλην τη ίδιας της συνείδησης μας.

Θα θέλαμε όμως στην τελετή της ορκωμοσίας να προσκληθεί τόσο ο Επίσκοπος της Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι των δογμάτων που έχουν ως έδρα τους την πόλη μας. Για να δείξουμε σε όλους ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης συμμερίζεται απόλυτα την αποστολική ρήση από την προς Γαλάτες επιστολή Παύλου, σύμφωνα με την οποία «Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ».

Με τιμή

Χρήστος Μάτης

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *