Ελληνικός Χρυσός: Προσχηματική Διαβούλευση για Προειλημμένες Αποφάσεις;

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” που θα παρουσιαστεί σε μια εσπευσμένα οργανωμένη ανοιχτή δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στον Πολύγυρο, αποτελεί μια απαράδεκτη απόπειρα για να επιβληθεί μια επικίνδυνη και περιβαλλοντικά καταστροφική «επένδυση», με αποικιοκρατικούς όρους, σε μια τραγική οικονομικά συγκυρία για την Ελλάδα.

Πέρα από την επανέναρξη της εξόρυξης χρυσού στην Ολυμπιάδα και την επέκταση των εκμεταλλεύσεων στο Στρατώνι, εντύπωση προκαλεί η πρόθεση για έναρξη νέας εξορυκτικής εκμετάλλευσης στην τοποθεσία «Σκουριές», όπου θα εξορυχθεί μια ολόκληρη κορυφή βουνού, η οποία φοράει το μανδύα της «αειφόρου ανάπτυξης»!

Δηλώνουμε τη ρητή αντίθεσή μας στην καταστροφή του βουνού και της κοιλάδας που καταλήγει στο χωριό Μεγάλη Παναγία και στις προσπάθειες της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” να βγάλει κέρδη σε βάρος του περιβάλλοντος και του μέλλοντος της περιοχής. Μέσω μιας εξόφθαλμα χαριστικής σύμβασης, η “Ελληνικός Χρυσός” εξασφάλισε με εξευτελιστικό τίμημα μεταλλευτικά δικαιώματα στην περιοχή και ο υπεύθυνος της μεθόδευσης επιβραβεύτηκε πρόσφατα με την εκλογή του σε τοπικό Δήμο!

Είναι εμφανής η προσπάθεια να ξεγελαστούν οι ιθαγενείς με «καθρεφτάκια» και… «αειφόρο ανάπτυξη»! Ο χρυσός δεν είναι καθόλου ανανεώσιμος πόρος αλλά αντίθετα γίνεται όλο και πιο δυσεύρετος. Γι’ αυτό και οι πιέσεις σε ευάλωτες χώρες αυξάνονται.

Αναρωτιόμαστε τι νόημα έχει αυτή η διαβούλευση. Θα δεχτούν να ματαιωθεί η καταστροφή ενός ολόκληρου βουνού, μιας ολόκληρης περιοχής; Θα δεχτούν να προκριθεί ένας άλλος, λιγότερος καταστροφικός δρόμος οικονομικής δραστηριότητας για την περιοχή, με έμφαση στον τουρισμό, στην οικολογική γεωργία και κτηνοτροφία, στη βιώσιμη υλοτομία και δασική διαχείριση, στις ήπιες μορφές ενέργειας;

Επειδή είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί, επειδή ήδη η εταιρεία τρίζει τα δόντια της σε όσους αντιδρούν, εμείς θα είμαστε την Παρασκευή στο πλευρό όλων εκείνων που θα διαμαρτύρονται έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων. Μόνον η κινητοποίηση των πολιτών μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει τον αναπτυξιακό οδοστρωτήρα που απειλεί τη ΒΑ Χαλκιδική.

Διαβάστε και τη σχετική ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων για το θέμα ΕΔΩ

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *