Διαχείριση και αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων ορεινών οπωρώνων

Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, στις  7μμ, στο χώρο του «Οικόπολις» (Πτολεμαίων 29Α) και  την Παρασκευή 20 Νοέμβριου, στις 7μμ, στην Καστοριά, στο χώρο της «Εθελοντικής Εργασίας Καστοριάς» στο ΔΗ.ΝΑ.Κ (Δημοτικό Ναυταθλητικό Κέντρο Καστοριάς) στην αρχη της Λεωφόρου των Κύκνων θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις ενημέρωσεις, με ομιλητή το Νίκο Νικήσιανη, διδάκτορα Βιολογίας.

Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου Regeneratio «Ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οπωρώνων και αυτοφυών καρποφόρων φυτών». Βασικός στόχος του παραπάνω έργου, το οποίο υλοποιείται πιλοτικά στην περιοχή της Οροσειράς Ροδόπης αλλά τα αποτελέσματά του αφορούν όλες τις ορεινές περιοχές, είναι η καταγραφή, χαρτογράφηση, περιβαλλοντική και ιστορική αξιολόγηση των εγκαταλελειμμένων οπωρώνων και τελικά η διαμόρφωση προτάσεων για την ορθή διαχείριση και την αξιοποίηση τους για την παραγωγή νέων, καινοτόμων διατροφικών προϊόντων θετικού περιβαλλοντικού αντίκτυπου και υψηλής διατροφικής αξίας. Η αξιοποίηση αυτή προτείνεται να γίνει από ντόπιους παραγωγούς και γυναικείους συνεταιρισμούς, ως συμπληρωματική δραστηριότητα, με στόχο τη συμπλήρωση του εισοδήματός τους. Με τον τρόπο αυτό, θα εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα και η διατήρηση και των οπωρώνων ως οικοτόπων υψηλής περιβαλλοντικής αξίας και ως πηγή διατροφής για την άγρια πανίδα, η ύπαρξη της οποίας μπορεί να περιορίσει τις απώλειες στο αγροτικό κεφάλαιο.

Για το λόγο αυτό, επιδιώκουμε την ενημέρωση και επιμόρφωση των παραγωγών σχετικά με την προτεινόμενη καινοτομία και τη δυνατότητα πιθανή ενσωμάτωσή της στις δραστηριότητές τους, καθώς και την ενημέρωση άλλων ενδιαφερομένων ομάδων και φορέων, όπως είναι οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι εκπαιδευτικοί  που ασχολούνται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ή οι φοιτητές/τριες συναφών αντικειμένων.

Στις εκδηλώσεις θα δοθεί στους συμμετέχοντες ο σχετικός “Οδηγός αναγνώρισης, διαχείρισης και αξιοποίησης εγκαταλελειμμένων οπωρώνων” που συμπυκνώνει τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, καθώς και σχετική βεβαίωση συμμετοχής.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *