Μη Βίαιη Επικοινωνία: 3 μίνι εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη

3 Μίνι εργαστήρια Μη Βίαιης Επικοινωνίας θα πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα σαββατοκύριακο στο Σχολείο της Φύσης (2ο χλμ Τριλόφου – Επανωμής, http://www.sxoliotisfysis.gr/ ) στις 12 και 13 Νοεμβρίου.

Η Μη Βίαιη Επικοινωνία είναι ένα εργαλείο συνειδητότητας που μας βοηθά να αναγνωρίσουμε ότι σε κάθε στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε όχι μόνο τον τρόπο που θα εκφραστούμε προς τους άλλους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα ερμηνεύσουμε τα λόγια τους. Εστιάζοντας στη γλώσσα που μιλάμε, η διαδικασία αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να απελευθερωθούμε συναισθηματικά και να οικοδομήσουμε σχέσεις που μας βοηθούν να ζήσουμε τη ζωή μας σύμφωνα με τις αξίες μας.

Η εκπαίδευση στη Μη Βίαιη Επικοινωνία είναι βιωματική και γίνεται με συμμετοχικές διαδικασίες, όπως ομαδικές & ατομικές ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων, ομαδικά μοιράσματα, επιδείξεις, μουσική, κουκλοθέατρο κά.

Εργαστήρια

Σάββατο 12/11, 10.30 – 13.00:

Ακούγοντας βαθύτερα

Καθημερινά, συζητάμε με πολλούς ανθρώπους για ποικίλα ζητήματα. Συχνά, όμως, δυσκολευόμαστε να ακούσουμε ουσιαστικά τους άλλους, με συνέπεια η ποιότητα της επικοινωνίας μας να μην είναι αυτή που θέλουμε, ενώ αντίθετα βιώνουμε αχρείαστες συγκρούσεις και παρεξηγήσεις.
Σε αυτό το εργαστήρι θα εστιάσουμε σε συγκεκριμένες τεχνικές και διαδικασίες, με τις οποίες μπορούμε να αφουγκραζόμαστε αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους μας και έτσι να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας στη δουλειά, την οικογένεια και την κοινωνική μας ζωή.

Σάββατο 12/11, 14.00 – 16.30:

Η κρυφή γοητεία των χαρακτηρισμών

Στο συγκεκριμένο εργαστήρι θα εστιάσουμε στις κρίσεις που κάνουμε για τους άλλους και για τον εαυτό μας. Τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος είναι «τεμπέλης» ή «βλάκας»; Τι κρύβεται πίσω από χαρακτηρισμούς όπως «εγωιστής» και «αναίσθητος»; Πώς θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε τις πιο πάνω κρίσεις με τρόπο που να μας εκφράζει πλήρως, ενώ παράλληλα να μας βοηθά να διατηρήσουμε τη σχέση με το άλλο άτομο αντί να απομακρυνθούμε από αυτό;

 

Κυριακή 13/11, 11.00 – 14.00

Η διαχείριση συγκρούσεων με τη Μη Βίαιη Επικοινωνία

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από συγκρούσεις. Μάλιστα, σε πολλές από αυτές δεν συμμετέχουμε άμεσα, αλλά όμως επηρεαζόμαστε σημαντικά, μια και η σύγκρουση μπορεί να συμβαίνει ανάμεσα σε φίλους, συγγενείς, συναδέλφους ή και μέλη της πυρηνικής οικογένειας.
Τι μπορεί να μας προσφέρει η Μη Βίαιη Επικοινωνία σε αυτές τις καταστάσεις; Πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε;
Στο συγκεκριμένο εργαστήρι θα παρουσιαστεί η τεχνική της διαμεσολάβησης με τη Μη Βίαιη Επικοινωνία και θα ασκηθούμε στο πώς να εφαρμόσουμε τις βασικές αρχές της, προκειμένου να υποστηρίξουμε τα παιδιά μας, τους φίλους, τους συναδέλφους μας να επικοινωνήσουν αποτελεσματικότερα και να αποκαταστήσουν τη σχέση τους.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου εργαστηρίου μπορούν να γίνουν και επί τόπου διαμεσολαβήσεις, κατόπιν συνεννοήσεως.

Κόστος:
Συμμετοχή σε 1 εργαστήρι: 20€
Συμμετοχή σε 2 εργαστήρια: 35€
Συμμετοχή σε 3 εργαστήρια: 45€

Εκπαιδευτής: Γιώργος Τσιτσιρίγκος

O Γιώργος Τσιτσιρίγκος συντονίζει εκπαιδεύσεις στη Μη Βίαιη Επικοινωνία εδώ και 5 χρόνια. Βρίσκεται σε τροχιά επίσημης πιστοποίησης στο Nonviolent Communication από το διεθνές Κέντρο Μη Βίαιης Επικοινωνίας (CNVC). Έχει μεταφράσει στα ελληνικά το βασικό βιβλίο του Μάρσαλ Ρόζενμπεργκ «Nonviolent Communication, A language of life», το οποίο έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Κοντύλι.

Διαβάστε περισσότερα για τη Μη Βίαιη Επικοινωνία στο www.non-violence.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *