Bike4afuture – Ένα ζευγάρι ποδηλατών ταξιδεύει από το Βιετνάμ στο Παρίσι καλώντας σε δράση για την κλιματική αλλαγή

Χθες 10 Οκτωβρίου ο Σάιμον Νέλσον (Simon Nelson) από τη Σκωτία και η Νούεν Τι Κιμ Νάαν (Nguyen Thi Kim Ngan) από το Βιετνάμ έφτασαν στην Θεσσαλονίκη καθως βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο του ταξιδιού με το ποδήλατο τους, από το Δέλτα του Μεκόνγκ στο Βιετνάμ στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι (COP21).

Ο σκοπός αυτού του ταξιδιού είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για καταστροφική αλλαγή του κλίματος και να εμπνεύσει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση για να την σταματήσουν. Οι δύο αναβάτες θα συγκεντρώνουν τα μηνύματα από τους ανθρώπους που συναντούν στο δρόμο καλώντας τους συμμετέχοντες στο συνέδριο να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να σταματήσει δραματική αλλαγή του κλίματος.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Σάιμον και η Κιμ επισκέφτηκαν τους χώρους του Οικόπολις και μίλησαν με μέλη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης για το θέμα της κλιματικής αλλαγής αλλά και τις δράσεις που έχουν γίνει από τα μέλη της από την δεκατία του ’80 όπως ο αγώνας να μην κατασκευαστεί η περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης, η πρώτη ποδηλατοδρομία-διαμαρτυρία στην Ελλάδα το 1983, η εκστρατεία για να κατασκευαστεί τράμ αντί για μετρό στην πόλη, τον αγώνα κατά των ρυπογώνων βιομηχανιών της πόλης και την προώθηση εναλλακτικών τρόπων παραγωγής ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης εξειδικεύοντας τις δράσεις της για την προώθηση της πεζοπορίας στην πόλη αλλά και την διάδοση της ποδηλασίας συμμετέχει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ποδηλατικής Ομοσπονδίας (EFC) στη διαμόρφωση των Ευρωπαϊκών ποδηλατικών διαδρομών Eurovelo, την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού και τη συμμετοχή φορέων και οργανώσεων για την ευρύτερη και ασφαλή χρήση του ποδηλατου.

Οι αναβάτες ξεκίνησαν πριν από 7 μήνες και έχουν ήδη επισκεφθεί 8 χώρες και κάλυψαν πάνω από 14000 χιλιόμετρα. Έχουν άλλο ενάμησι μήνας και 3000 χιλιόμετρα για να φθάσουν στο Παρίσι. Ο Σάιμον είπε: «Πολλές από τις χώρες που έχουν περάσει, όπως το Βιετνάμ, την Κίνα και το Ιράν είναι πολύ ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή. Έχουμε δει τα προβλήματα που συμβαίνουν ήδη, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στο Βιετνάμ, την ερημοποίηση στην Κίνα και την κρίση του νερού ότι εκτυλίσσεται στο Ιράν. Η Ελλάδα πολύ θα επηρεασθεί σημαντικά καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η μειωμένη βροχόπτωση επιδυεινώνει τις υφιστάμενες ελλείψεις σε νερό. Χωρίς ισχυρή δράση για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν ένα πολύ ζοφερό μέλλον. Το συνέδριο στο Παρίσι είναι πραγματικά η τελευταία ευκαιρία του κόσμου έχει να πρόληψη ασταμάτητη και καταστροφική αλλαγή του κλίματο

Η Κιμ δήλωσε: «Είναι ζωτικής σημασίας η ώρα να αναλάβει δράση για να σώσει τον κόσμο, πριν είναι πολύ αργά.”

Πέρα από τα όσα αφορούν άμεσα την κλιματική αλλαγή και τις κακές πρακτικές που συντελούν σε αυτήν το ζευγάρι των ποδηλατών εντυπωσιάστηκε από τις δομές αλληλεγγύης του Οικόπολις και τις δράσεις αλληλεγγύης για τους των φτωχούς συμπολίτες μας, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες  και την συμβολή των ανθρώπων του Οικόπολις για την ανακούφιση των Σύριων προσφύγων που διερχονται κατά χιλιάδες καθημερινά από τον σταθμό της Ειδομένης. Φυσικά συζητήσαμε και για τις πιθανότητες της ύπαρξης ακόμα μεγαλύτερου κύματος προσφύγων που θα προκύψει τις επόμενες δεκαετίες ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Με την ανάδειξη των ιστοριών των ανθρώπων που πάσχουν ήδη από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μπορούμε να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να λάβουν τα δικά τους μέτρα για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή και να βοηθήσουν να εξασφαλιστεί ότι στη Διάσκεψη του Παρισιού θα συμφωνηθεί να αναληφθεί επείγουσα δράση για την πρόληψη της καταστροφής.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους ο Σάιμον και η Κιμ θα συγκεντρώσουν χρήματα για να βοηθήσουν στα έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που γίνονται σε μια κοινότητα στο Δέλτα του Μεκόνγκ που οι επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και η διείσδυση των αλμυρών υδάτων είναι ήδη πραγματικότητα. Επίσης, θα βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή μιλώντας σε εκδηλώσεις με οργανώσεις και συλλόγους σε τοπικές συναντήσεις σε όλη τη διαδρομή μέχρι την Ηγουμενίτσα, πριν περάσουν στην επόμενη χώρα που είναι η Ιταλία.

Ο Σάιμον Νέλσον (Simon Nelson) από τη Σκωτία είναι δάσκαλος και ακτιβιστής της αλλαγής του κλίματος, και εθελοντικής του οργανισμού 350.org που εργάζεται στο Βιετναμ. Ο διεθνής οργανισμός 350 αναπτύσσει ένα παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα με διαδικτυακές καμπάνιες, οργάνωση σε επίπεδο βάσης, και μαζικές δημόσιες δράσεις  που συντονίζονται από ένα παγκόσμιο δίκτυο σε περισσότερες από 188 χώρες. Ο αριθμός 350 είναι δείκτης ασφαλούς κλίματος: για να διατηρηθεί βιώσιμος ο πλανήτης μας, οι επιστήμονες μας λένε ότι πρέπει να μειωθεί το ποσό του CO2 στην ατμόσφαιρα, από το σημερινό επίπεδο των 400 ppm (μερών ανά εκατομμύριο) σε λιγότερο από 350 ppm.

H Κιμ Νάαν Νούεν Τι (Nguyen Thi Kim Ngan) από το Βιετνάμ είναι συγγραφέας με τεσσάρων δημοσιευμένων βιβλίων.

Δείτε περισσότερα για το ταξίδι των ακτιβιστών εδώ: www.Bike4afuture.com

Μια βόλτα με το ποδήλατο από το Βιετνάμ στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο Παρίσι για την ευαισθητοποίηση της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής και το κάλεσμα στους πολίτες του κόσμου να αναλάβουν δράση για να την αποτρέψουν.

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *