Οικοδόμηση πάνω σε ρέμα στην περιοχή επέκτασης Πυλαίας

Μετά από καταγγελίες πολιτών, κατοίκων του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, έρευνα και επί τόπια αυτοψία της Οικολογίας Αλληλεγγύης, διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή επέκτασης Πυλαίας -συνοικισμός Μαλακοπής- πρόκειται να ανεγερθεί εμπορικό κτίριο σε οικόπεδο, απ’ το οποίο όμως διέρχεται ρέμα το οποίο τροφοδοτεί το ρέμα του Σταγειρίτη.

Τα ρέματα, εκτός από παράγοντες αντιπλημμυρικής προστασίας μέσα από τα οποία διοχετεύεται η φυσική απορροή στα νερά της βροχής προς τη θάλασσα , μπορούν να αποτελέσουν περιοχές οικολογικής σημασίας και επιπλέον αποτελούν έναν επιμήκη άξονα πρασίνου και ελεύθερου χώρου, ο οποίος διασχίζει τον αστικό ιστό και συμβάλλει στη διάχυση του αέρα σε όλο το εύρος της πόλης δημιουργώντας ένα συνεχή άξονα αναψυχής και επανασύνδεσης με τη φύση

Η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να παρακολουθεί διακριτικά και να επεμβαίνει προληπτικά στις αρμόδιες υπηρεσίες όταν κρίνει ότι πρέπει, ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι την αρμοδιότητα γιατί δικαιούται να εκφράζει άμεσα τους κατοίκους της περιοχής, υποστηρίζοντας τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων και τονίζοντας την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των ρεμάτων και των χείμαρρων.

Γι αυτούς τους λόγους η Οικολογία Αλληλεγύη ξεκίνησε την διαδικασία επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν γνώση των όσων μας καταγγέλλονται και αν ναι σε τι ενέργειες έχουν προβεί ή σε ποιες ενέργειες έχουν σκοπό να προβούν και ταυτόχρονα θα θέσει το ζήτημα με επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας .

 

3 thoughts on “Οικοδόμηση πάνω σε ρέμα στην περιοχή επέκτασης Πυλαίας”

 1. Επιτροπή κατοίκων Μαλακοπής Πυλαίας

  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΡΕΜΑ «ΚΑΡΑΜΕΛΙΤΣΑ»

  Αγαπητοί Συνδημότες, κάτοικοι του Συνοικισμού Μαλακοπής Πυλαίας

  Με αυτήν την ανακοίνωση θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι, στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Κύπρου, Σταγειρίτη, Λαζ. Τσάμη και πίσω από το παλιό LIDL, βρίσκεται το γνωστό σε όλους μας «ΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΙΤΣΑ» (παλαιότερα υπήρχε εκεί ο παιδικός σταθμός Καραμελίτσα – εξ ού και το όνομα του ρέματος – ο οποίος βέβαια δεν υπάρχει σήμερα , διότι έχει κατεδαφιστεί ).

  Το ρέμα αυτό που συνδέεται στη συμβολή των οδών Κύπρου και Σταγειρίτη με το ομώνυμο «ρέμα Σταγειρίτη», μαζί με τη βλάστησή του , την πανίδα και την χλωρίδα του είναι αναπόσπαστα ενταγμένο στο τοπικό οικοσύστημα, και παίζει καθοριστικό ρόλο αρκετές δεκάδες χρόνια τώρα στη διαμόρφωση του μικροκλίματος της περιοχής.

  Αυτές τις μέρες και ενώ ετοιμάζαμε επιστολή, προς τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, για καθαρισμό και ανάδειξη του ρέματος σε χώρο αναψυχής και άσκησης των κατοίκων, προς μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε πως, εργολάβος, τρέχει να βγάλει άδειες για να τσιμεντοποιήσει, σε πρώτη φάση, γιατί θα υπάρξει και συνέχεια, το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομικού τετραγώνου.

  Το ρέμα σβήστηκε από τα χαρτιά τους, αποχαρακτηρίστηκε με περίεργες διαδικασίες και θα αφανιστεί μαζί με τα δένδρα και τη βλάστηση, κάτω από ένα υπερμεγέθες , για τα δεδομένα της περιοχής, συγκροτήμα που θα ήθελαν να κτίσουν.

  Δεν ενδιαφέρει ΚΑΝΕΝΑΝ τους ο θάνατος ενός σημαντικού μέρους του οικοσυστήματος της περιοχής που ζούμε, αναπνέουμε τον εναπομείναντα καθαρό αέρα και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, με το όποιο κουράγιο μας έχει απομείνει, μέσα τις δύσκολες μέρες που περνάμε.

  Σας καλούμε λοιπόν

  σε συγκέντρωση-ενημέρωση , για τις τελευταίες επαφές και συναντήσεις που είχε η παραπάνω επιτροπή των κατοίκων Μαλακοπής για το θέμα αυτό καθώς και για καθορισμό της περαιτέρω στάσης μας, στην οποία θα παραστούν , μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χορτιάτη-Πυλαίας, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου ,εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων , καθώς και εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης , της πόλης μας.

  Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί μπροστά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ», Αγαλιανού 17, ημέρα Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου , (11/10) και ώρα 19.00 μ.μ.

  ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ ΔΙΟΤΙ

  ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΤΗΣ

  ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

  ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ, ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

  Τηλ. Επικοινωνίας : Δημ. Μαλλίνης 6977 539920, Φρόσω Ζαχαριάδου 6972 605280

 2. Pingback: Όχι άλλα έργα που καταστρέφουν τις κοίτες των ρεμάτων | | Οικολογία Αλληλεγγύη

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *