Συζητήθηκε η προσφυγή των οικολόγων για το «Πόρτο Καρράς»!

Προθεσμία μέχρι την Πέμπτη 5.10.2017 έδωσε το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης για να καταθέσουν προτάσεις οι αντίδικοι, προκειμένου να εκδώσει απόφαση πάνω στην αίτηση ακύρωσης οικοδομικής άδειας στο «Πόρτο Καρράς», που είχε καταθέσει στο ΣτΕ η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, μαζί με πολίτες και δημοτικούς συμβούλους της Χαλκιδικής.

Οι οικολόγοι, με δικηγόρο σήμερα τον πρώην ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο, ζητούν από τις 14.11.2007 να ακυρωθεί μια οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας Χαλκιδικής (υπ’ αριθμ. 257/22.6.2007), με την οποία επιτρεπόταν στην εταιρεία του «Πόρτο Καρράς» να κάνει αλλαγή χρήσης, μετατρέποντας «αποθήκη» σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων και άλλες εργασίες πάνω σε δασική έκταση 17.500 στρεμμάτων, με παραλιακό μέτωπο πάνω από 3.000 μέτρα.

Ταυτόχρονα, ζητούν να ακυρωθεί και το Προεδρικό Διάταγμα της 30.9.1976 (ΦΕΚ 315/Δ/76), στο οποίο βασίστηκε η οικοδομική άδεια καθώς και κάθε συναφής πράξη ή παράλειψη της Διοίκησης.

Το 2011 το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας παρέπεμψε την αίτηση (δικηγόρος η κ. Ελια Κοτσώνη) στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, όπου και συζητείται μόλις τώρα.

Είναι γνωστό ότι το σκάνδαλο με τις βίλες του «Πόρτο Καρράς» κρατάει από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Από τότε, ο ιδιοκτήτης του «Πόρτο Καρράς» Κ. Στέγγος προσπαθεί να χτίσει 586 πολυτελείς βίλες σε δάσος και γη υψηλής παραγωγικότητας 17.630 στρεμμάτων. Γι’ αυτό τον λόγο είχε κατατεθεί η περιβόητη τροπολογία Πάχτα, που προκάλεσε το αντίστοιχο σκάνδαλο το 2004, με στόχο να αποχαρακτηριστεί το δάσος και ν’ ανοίξει ο δρόμος της τσιμεντοποίησής του. Το δάσος αυτό είχε δοθεί στον Καρρά το 1968 από τη χούντα, με μια σύμβαση η οποία έληξε το 1987 και είναι άκυρη, σύμφωνα με το ΝΣΚ. Ο ιδιοκτήτης Κ. Στέγγος και ο πρώην νομάρχης Χαλκιδικής Β. Βασιλάκης, ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κατόρθωσαν τον Σεπτέμβρη του 2010 να εκδώσουν την οικοδομική άδεια 199 για την κατασκευή των 586 βιλών.

Η προσπάθεια να οικοδομηθεί το παραλιακό δάσος είναι συνεχής, όπως στις 4.8.2015, που νομιμοποιήθηκε η άδεια 199/2010, από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) Χαλκιδικής. Για τη νομιμοποίηση της οποίας το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, με βούλευμά του, παρέπεμψε ως κατηγορούμενους σε βαθμό κακουργήματος τον πρώην υπάλληλο της Πολεοδομίας Πολυγύρου Ευ. Θεοχαρίδη και τον Βασ. Βασιλάκη, κρίνοντας ότι η οικοδομική άδεια 199/2010 είναι παράνομη. Ο πρώτος παραπέμφθηκε με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης και της παράβασης καθήκοντος και ο δεύτερος για ηθική αυτουργία στις πράξεις του πρώτου.

Είναι σημαντικό ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με τη γνωμοδότηση 164 του 2003, είχε αποφανθεί ότι δεν ισχύει πλέον η σύμβαση Καρρά-χούντας γιατί δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Στέγγος πήγε 9 φορές σε δίκη τον Μ. Τρεμόπουλο και τους πρώην Δημοτικούς Συμβούλους Σιθωνίας, Τ. Τζίμο και Στ. Χαραλαμπίδη, ζητώντας την καταδίκη τους για συκοφαντική δυσφήμιση των εταιρειών του για το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να υπάρξει κανένα καταδικαστικό αποτέλεσμα (https://ecology-salonika.org/2009/?p=3605#more-3605).

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *