Νέο πρόγραμμα Εκπαίδευσης για την ορθολογική και βιώσιμη διαχήρηση των οικιακών αποβλήτων: «Μειώνω-Επαναχρησιμοποιώ-Κομποστοποιώ στο Δήμο Δέλτα»

Η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του νέου προγράμματος «Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Κομποστοποιώ στο Δήμο Δέλτα» (Κ.Α.Μ.Ε.), πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 στο δημαρχείο του Δήμου Δέλτα, παρουσία του δημάρχου, κ. Ιωάννη Ιωαννίδη.

Στην εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του προγράμματος, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η σύσταση των ομάδων έργου, τα σχολεία που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η προμήθεια ειδικών κάδων ανακύκλωσης και η διαδικασία συλλογής ανακυκλώσιμων για μεταφορά σε αδειοδοτημένο φορέα ανακύκλωσης.

 

Το πρόγραμμα «Μειώνω-Επαναχρησιμοποιώ-Κομποστοποιώ στο Δήμο Δέλτα» ξεκίνησε να υλοποιείται την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου 2023, στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος: «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2020» -Άξονας Προτεραιότητας 3: “ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ με φορέα χρηματοδότησης το Πράσινο Ταμείοκαι εγκεκριμένο προϋπολογισμό 49.955 ευρώ.

Στο επίκεντρο του προγράμματος «Μειώνω-Επαναχρησιμοποιώ-Κομποστοποιώ στο Δήμο Δέλτα» (Κ.Α.Μ.Ε), τίθενται η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των μαθητών στην ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων. Φορείς υλοποίησης του έργου είναι η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη-Βία» (Συντονιστής), η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης (Εταίρος) και ο Δήμος Δέλτα (Εταίρος), με φορέα χρηματοδότησης το Πράσινο Ταμείο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, ενήλικες, αγρότες, φοιτητές αγροτικής παραγωγής και ανέργους της τοπικής κοινότητας του Δήμου Δέλτα.

Κύριοι στόχοι του έργου είναι:

· Η ευαισθητοποίηση μαθητών, αγροτών, φοιτητών αγροτικής κατεύθυνσης και κατοίκων της περιοχής προκειμένου να ανταποκριθούν στη φιλοσοφία ZeroWaste που οφείλει να διέπει τις καθημερινές δραστηριότητες όλων, αλλά και την ενεργή συμμετοχή τους για τη λειτουργία Πράσινου Σημείου στην περιοχή της Σίνδου.

· Η εξοικείωση των πολιτών με τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούν για τη σωστή διαχείριση του κάθε ανακυκλώσιμου υλικού.

· Η διάδοση της επανάχρησης και των εναλλακτικών τρόπων αξιοποίησης των άχρηστων υλικών.

· Η δημιουργία δικτύωσης μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την πιο αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων.

 Οι στόχοι του προγράμματος αλλά και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη από τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων θα επιτευχθούν μέσω δραστηριοτήτων όπως:

· Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης και πρακτικής εφαρμογής «Μειώνω Επαναχρησιμοποιώ-Ανακυκλώνω» σε σχολεία της περιοχής του Δήμου Δέλτα.

· Υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης ενηλίκων με φοιτητές του ΤΕΙ Σίνδου, αγροτών της περιοχής και κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων και  νέων ανέργων

· Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας μέσω δράσεων επικοινωνίας και διάχυσης αποτελεσμάτων.

Αναλυτικότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Κ.Α.Μ.Ε. υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης στο παρακάτω link:
https://ecology-salonika.org/09/05/%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%8e%ce%bd%cf%89-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%87%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%cf%8e-%ce%b1/

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *