Προσπαθούν εκ των υστέρων να καλύψουν τις παρανομίες!

Νέες καταγγελίες για τον Ψωμιάδη και συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη

Η απάντηση της διοίκησης Ψωμιάδη στις καταγγελίες μας για διπλοπληρωμές σε ανύπαρκτα έργα προϋπολογισμού 45.000 Ευρώ είναι να κατασκευάσει εκ των υστέρων τα έργα, με νέες διάτρητες δημοπρασίες και πληρώνοντας επιπλέον 90.000 ευρώ!

“Είναι φανερό ότι μπροστά στη δικαστική έρευνα, που παίρνει νέα ώθηση μετά τις αποκαλύψεις μας, η διοίκηση Ψωμιάδη αναδιπλώνεται και προσπαθεί να συγκαλύψει όπως όπως τις παρανομίες, αυξάνοντας όμως και τη ζημιά του ελληνικού Δημοσίου. Ζητούμε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να γίνει αυτοψία“, δήλωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Συγκεκριμένα, σήμερα δημοπρατήθηκε έργο της Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών (Δ.Τ.Υ.Ν.Α.Θ), προϋπολογισμού 90.000 ευρώ, που αφορούσε τον καθαρισμό ρεμάτων των Δήμων Λαγκαδά και Καλλινδοίων. Κατά τη διενέργεια της δημοπρασίας, εργολάβος γνωστός και από άλλες υποθέσεις με “45άρια”, ζήτησε από τους υπόλοιπους εργολάβους να μη “χτυπήσουν” το έργο, ισχυριζόμενος ανοιχτά ότι το έργο αυτό έχει ήδη εκτελεστεί και απλά τώρα γίνονται τα “χαρτιά” του.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η παρανομία έχει και άλλη διάσταση: πριν από ενάμισι χρόνο πληρώθηκαν δύο “45άρια” στον ίδιο εργολάβο, με φυσικό αντικείμενο τα ίδια έργα, χωρίς αυτά να κατασκευαστούν ποτέ. Πρόκειται για τα έργα “Καθαρισμός ρεμάτων περιοχής Δήμου Λαγκαδά”, με προϋπολογισμό 44.000 ευρώ και κωδικό 021409007 και το έργο “Εργασίες διευθέτησης ρέματος νότιας εξόδου Καλαμωτού Δήμου Καλλινδοίων”, με προϋπολογισμό 44.700 ευρώ και κωδικό έργου 021409011.

Συμπερασματικά, πλήρωσαν τα δύο ανύπαρκτα “45άρια” και φοβούμενοι προφανώς τώρα τη σχετική προκαταρκτική δικαστική έρευνα, προσπαθούν να κατασκευάσουν εκ των υστέρων το εν λόγω έργο, πληρώνοντας επιπλέον 90.000 ευρώ.

Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα προς τη διοίκηση της Νομαρχίας:

  • Επιβλέπων είναι το ίδιο πρόσωπο;
  • Δημοσιεύτηκε στον Τύπο ο σημερινός διαγωνισμός;
  • Όλα αυτά έγιναν από υπαλλήλους και χωρίς την πολιτική καθοδήγηση της Νομαρχίας;

Παρόμοια καταγγελία αυτής της μεθοδολογίας υπάρχει και για έργο προϋπολογισμού 90.000 ευρώ, που δημοπρατήθηκε κανονικά, όμως και πάλι είχε πληρωθεί σπασμένο σε δύο “45άρια” χωρίς να κατασκευαστεί. Πρόκειται για το έργο που αφορά τον ισόπεδο κόμβο στη διασταύρωση των οδών Πλαγιαρίου-Επανωμής και Μηχανιώνας-Πλαγιαρίου.

Ζητούμε ακύρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού και επιτόπια αυτοψία στα συγκεκριμένα έργα, δηλαδή στις κοίτες των ρεμάτων Λαγκαδά και Καλλινδοίων, όπου θα διαπιστωθεί η μη εκτέλεση του έργων.

Θυμίζουμε ότι διερευνούνται ήδη από τη Δικαιοσύνη οι παράνομες διαδικασίες, κατά την εκτέλεση και πληρωμή των δημοσίων έργων με πρόχειρους διαγωνισμούς (στην ουσία αναθέσεις) σε εκατοντάδες έργα προϋπολογισμού 45.000 Ευρώ στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης (Δ.Τ.Υ.Ν.Α.Θ) στο διάστημα 2005 έως 2010. Το ποσό των 45.000 Ευρώ είναι το όριο, κάτω από το οποίο δεν υπάρχει υποχρέωση για επίσημο μειοδοτικό διαγωνισμό.

Συνέντευξη Τύπου, με νέα στοιχεία, θα δοθεί την Πέμπτη 23.9.2010 στις 11.30 π.μ. στα γραφεία της “Οικολογίας- Αλληλεγγύης”, Φιλίππου 51, 1ος όροφος.

1 thought on “Προσπαθούν εκ των υστέρων να καλύψουν τις παρανομίες!”

  1. Pingback: Προσπαθούν εκ των υστέρων να καλύψουν τις παρανομίες! | www.ecology-salonika.org « ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *