Ποδηλατικός αγώνας βουνού

Από τις 9 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου θα γίνει το «TRANSNATURA MTB Stage Race 2010», ένας αγώνας για ποδήλατα βουνού, που πλαισιώνεται από δράσεις υπαίθρου για παιδιά και νέους, παιχνίδια προσανατολισμού, «Κυνήγι Θησαυρού», παιδικούς ποδηλατικούς αγώνες, Graffiti Show, θεατρική παράσταση, έκθεση φωτογραφίας, παραδοσιακά γλέντια και συναυλίες. Στόχος, η ανάδειξη της συνεργασίας, της ήπιας ανάπτυξης και της ομορφιάς αυτής της ιδιαίτερης βορειοδυτικής γωνιάς της Ελλάδας.

Ο φετινός αγώνας συμπεριλαμβάνεται στο καλεντάρι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, ως ο πρώτος διεθνής αγώνας ορεινής ποδηλασίας με ετάπ στην χώρα μας και καλύπτει απόσταση 300 χιλιομέτρων σε τέσσερα ετάπ με συνολική υψομετρική διαφορά 7547μ.

Η πρώτη διαδρομή ξεκινά από το Αμύνταιο, μια περιοχή σημαντικής οικολογικής αξίας με τέσσερις λίμνες που απλώνονται στο λεκανοπέδιο. Στη λίμνη των Πετρών, τα ερείπια της ελληνιστικής πόλης, μαρτυρούν πολιτισμό έξι χιλιάδων χρόνων. Σήμερα η περιοχή φημίζεται για το υπέροχο κρασί, ονομασίας προελεύσεως, και λειτουργούν πολλά οινοποιεία εκ των οποίων τα περισσότερα είναι επισκέψιμα και σας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για το κρασί τους και ενδιαφέρουσες εμπειρίες.

Τη δεύτερη μέρα η διαδρομή περνάει από την Πρέσπα, έναν επίγειο παράδεισο που μαγεύει με τις λίμνες που φιλοξενούν σπάνια πουλιά, αλλά έχει να προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις σε όσους αποφασίσουν να την εξερευνήσουν. Πέτρινα και πλίνθινα χωριά, λόφοι και βουνά και βυζαντινά μνημεία προσφέρονται σχεδόν σε όλες τις κατευθύνσεις.

Από την Πρέσπα ο αγώνας πάει Νεστόριο. Ο οικισμός κατηφορίζει την πλαγιά του Γράμμου και φτάνει μέχρι τον ποταμό Αλιάκμονα. Σε υψόμετρο 890 μέτρων, προσφέρεται για αποδράσεις στη φύση, όπου ο επισκέπτης θα απολαύσει το μοναδικής ομορφιάς ορεινό τοπίο με τα γάργαρα νερά.

Τελευταία στάση του κεντρικού αγώνα η Βλάστη, κτισμένη αμφιθεατρικά σ’ ένα μεγάλο λιβάδι που δεσπόζει στο κλειστό οροπέδιο σε υψόμετρο 1.240 μέτρων. Το τοπίο γύρω από τον οικισμό εναλλάσσεται από λιβάδια με αραιά κέδρα, δάση οξυάς και βελανιδιάς και πεύκα κι ο οικισμός, ενταγμένος απόλυτα σε αυτό, μεταφέρει τον επισκέπτη σε άλλες εποχές.

Για όσους από τους ανεξάρτητους αθλητές οι τέσσερις ημέρες και τα 300χλμ αγώνα ξεπερνούν τις δυνατότητές τους, διοργανώνεται επίσης αγώνας μιας μέρας στις 12 Σεπτεμβρίου 54 χλμ στη διαδρομή του τέταρτου και τελευταίου ετάπ, με εκκίνηση και τερματισμό το Αμύνταιο.
Όλοι άνω των 12 ετών μπορούν να πάρουν μέρος στον «Γύρο λίμνης Πετρών με ποδήλατο», 22 χλμ επίσης στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ όσοι δε διαθέτουν.. ρόδες μπορούν να συμμετάσχουν στον αγώνα τρεξίματος (για ΟΛΟΥΣ), 10 χλμ, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων που θα πλαισιώσουν τον αγώνα, εμπλουτίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς η φιλοσοφία του transnatura είναι να συνεργάζονται όσο περισσότεροι γίνεται κάθε φορά. Έτσι ομάδες που θέλουν να συμμετάσχουν ως εθελοντές, συνδράμοντας στην υλοποίηση του προγράμματος, είναι ευπρόσδεκτες.

Στο Αμύνταιο θα γίνει η αναπαράσταση του τρύγου, ενώ σε όλες τις στάσεις της διαδρομής, θα υπάρχουν εκθέσεις, συναυλίες και τοπικές γιορτές. O επισκέπτης δεν είναι απαραίτητο να είναι ποδηλάτης. Η διοργάνωση είναι ανοιχτή για όλους και υπάρχουν ειδικές τιμές για το τετραήμερο στις τοπικές επιχειρήσεις.

Οι αθλητές ποδηλάτες μπορούν να βρουν πληροφορίες για τον αγώνα, τη διαμονή και τις παράλληλες δράσεις στο http://race.transnatura.gr/, ενώ γενικές πληροφορίες υπάρχουν στη σελίδα http://www.transnatura.gr.

Διοργανωτές του TRANSNATURA MTB STAGE RACE είναι η κοινοπραξία των εταιριών οικοτουρισμού Βιτσίου, Γράμμου και Πρεσπών με συντονιστή το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών και με τη συνδιοργάνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας και της ΑΝ.ΦΛΩ. Η διοργάνωση πραγματοποιείται με τη υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, των τοπικών αρχών αυτοδιοίκησης Αμυνταίου, Πρεσπών, Νεστορίου,  Βλάστης και Νυμφαίου, την εταιρία διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων Outsports και την εταιρία sports marketing & management CK agency. Ο αγώνας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ένωσης Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας Θράκης. Μέγας χορηγός είναι η Vodafone.

Όραμα των διοργανωτών είναι το TRANSNATURA ΜΤΒ να γίνει ένας θεσμός στα αθλητικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και τουριστικά δρώμενα στην περιοχή αυτή της Δυτικής Μακεδονίας και να συμβάλλει έτσι στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Άξονας όλων των ενεργειών και δράσεων είναι η ανάδειξη ήπιων μορφών τουρισμού σαν μια από τις κύριες επιλογές ανάπτυξης της περιοχής.
Πληροφορίες στο τηλ. 23850-51332 begin_of_the_skype_highlighting              23850-51332      end_of_the_skype_highlighting, http://race.transnatura.gr/
Εγγραφή για τον αγώνα: OUTSPORTS 2310-566522 begin_of_the_skype_highlighting              2310-566522      end_of_the_skype_highlighting, info@outsports.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , www.outsports.gr,

Video του αγώνα 2009 http://race.transnatura.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=43&lang=el
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «TRANSNATURA – Ένας τόπος, Τρεις περιοχές – Χίλιες αναμνήσεις» θα βρείτε στο www.transnatura.gr

Συντονιστής του TRANSNATURA: Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών, www.ctp.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *