“Αθώο” το Ισραήλ για τη δολοφονία της Ρέιτσελ Κόρι

Iσραηλινό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το κράτος δεν ευθύνεται για τον θάνατο της Αμερικανίδας ακτιβίστριας Ρέιτσελ Κόρι, η οποία σκοτώθηκε το 2003 στη Λωρίδα της Γάζας από εκσκαφέα του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας.

Απορρίπτοντας την αστική αγωγή που είχε ασκήσει η οικογένεια της Ρέιτσελ Κόρι, ο δικαστής αποφάνθηκε πως ο θάνατος της φιλο-παλαιστίνιας ακτιβίστριας δεν προκλήθηκε από την αμέλεια του ισραηλινού κράτους ή του στρατού.

Ο δικαστής στο περιφερειακό δικαστήριο Χάιφα ανακοίνωσε ότι

ο θάνατος της 23χρονης είναι ένα “λυπηρό ατύχημα” και ότι το ισραηλινό κράτος δεν ευθύνεται για την όποια

“προκληθείσα βλάβη” καθώς έγινε στη διάρκεια αυτού που χαρακτήρισε “επιχειρήσεις σε εμπόλεμη περίοδο”. Ο δικαστής Οντέντ Γκέρσον που προήδρευσε, δήλωσε ότι η Ρέιτσελ Κόρι προστάτευε τρομοκράτες σε μια περιοχή που είχε χαρακτηριστεί πολεμική ζώνη. Ο θάνατος της Κόρι ήταν ένα ατύχημα για το οποίο το κράτος του Ισραήλ δεν ήταν υπεύθυνο, είπε ο δικαστής

Ακτιβιστές γέρνουν πάνω από το άψυχο σώμα της Κόρι, λίγες στιγμές αφότου το καταπλάκωσε η μπουλντόζα των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας στη Λωρίδα της Γάζας. (AP/INTERNATIONAL SOLIDARITY MOVEMENT)η φωτογραφία είναι από το http://www.tovima.gr

Σύμφωνα με την  εσωτερική ισραηλινή στρατιωτική έρευνα ,   ο οδηγός της  μπουλντόζας που συνέθλιψε μέχρι θανάτου την Ρείτσελ Κόρι, τον Μάρτιο του 2003, δεν είχε καμία ευθύνη. Ο δικαστής είπε ότι ο οδηγός δεν είχε δει τη νεαρή Αμερικανίδα ακτιβίστρια.

Η Κόρι,  θα μπορούσε να έχει σωθεί αν έβγαινε έξω από τη ζώνη κινδύνου, όπως κάθε λογικός άνθρωπος θα είχε κάνει, είπε ο δικαστής Οντέτ Γκέρσον. Έκρινε επίσης ότι δεν πρέπει να  καταβληθεί  αποζημίωση και η οικογένεια δεν θα πρέπει να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα της υπόθεσης.

Η αγωγή, που κατατέθηκε από τους γονείς της Corrie,  Cindy και Craig, από την Ολυμπία της Ουάσιγκτον, κατηγόρησαν τον ισραηλινό στρατό ότι σκότωσε τη Ρέιτσελ, είτε παράνομα ή εκ προθέσεως ή από βαριά αμέλεια.

Η κόρη τους σκοτώθηκε στις 16 Μαρτίου 2003, όταν συνεθλίβη    κάτω από μια ισραηλινή στρατιωτική μπουλντόζα, ενώ προσπαθούσε να εμποδίσει την κατεδάφιση ενός παλαιστινιακού σπιτιού στη Ράφα, στα  σύνορα Γάζας-Αιγύπτου.

Εκείνη την εποχή – την εποχή της δεύτερης Ιντιφάντα, ή   εξέγερσης των Παλαιστινίων – οι κατεδαφίσεις σπιτιών από τις ισραηλινές δυνάμεις ήταν συχνές και μέρος ενός συνεχώς αυξανόμενου κύκλου   βίας.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις  είπαν είπε ότι τα σπίτια, που ήταν στοχευμένα  για κατεδάφιση με μπουλντόζες ή βομβαρδισμούς,  έκρυβαν μαχητές ή  όπλα που έφθαναν μέσω των σηράγγων κάτω από τα σύνορα. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν δηλώσει ότι οι κατεδαφίσεις αποτελούσαν συλλογική τιμωρία.

Από το 2000-04 ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε περίπου 1.700 σπίτια στη Ράφα, αφήνοντας περίπου 17.000 ανθρώπους άστεγους, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem.

Η Ρέιτσελ Κόρι,  ήταν σε μια ομάδα περίπου οκτώ διεθνών  ακτιβιστών που ενεργούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των κατεδαφίσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν από αυτόπτες μάρτυρες και σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία που αναφέρθηκαν στο δικαστήριο, η Ρέιτσελ είχε ανέβει σε ένα ανάχωμα,  στη διαδρομή της  μπουλντόζας Caterpillar.

«Στεκόταν στην κορυφή ενός αναχώματος»,   είπε ο ακτιβιστής και αυτόπτης μάρτυρας Richard Purssell, από το Brighton, «Ο οδηγός δεν μπορεί να μη την είχε δει. Όταν η λεπίδα χτύπησε το σωρό από χώμα  η Rachel υποχώρησε κάτω από το σωρό και φάνηκε σαν να πιάστηκε το πόδι της. Ο οδηγός δεν επιβράδυνε,  αντιθέτως έτρεξε κατά πάνω της. »

Την ημέρα μετά το θάνατο της Κόρι, ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, υποσχέθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους ότι το Ισραήλ θα διεξάγει μια «πλήρη, αξιόπιστη και διαφανή» έρευνα για το περιστατικό.

Μέσα σε ένα μήνα ο Ισραηλινός Στρατός είχε ολοκληρώσει μια εσωτερική έρευνα υπό την ηγεσία του επικεφαλής του προσωπικού. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις του δεν ήταν υπεύθυνες, ότι ο οδηγός της μπουλντόζας δεν είχε δει την ακτιβίστρια, ότι δεν θα υπάρξει απόδοση κατηγοριών  και ότι η υπόθεση έχει κλείσει.

«Η Ρέιτσελ Κόρι δεν χτυπήθε από ένα μηχάνημα που έτρεξε πάνω της αλλά μάλλον  από ένα σκληρό αντικείμενο, πιθανότατα μια πλάκα από σκυρόδεμα το οποίο   μετακινήθηκε ή γλίστρησε όταν μετακινήθηκε το ανάχωμα πάνω στο οποίο στεκόταν»,  ανέφερε.

Η Κόρι  και οι άλλοι ακτιβιστές του ISM (Διεθνές Κίνημα Αλληληγγλυης) είχαν κατηγορηθεί από τους ερευνητές για  «παράνομη, ανεύθυνη και επικίνδυνη» συμπεριφορά.

Η οικογένεια της Κόρι κατέθεσε  αστική αγωγή  εναντίον του κράτους του Ισραήλ ως  την «απολύτως έσχατη λύση». Η υπόθεση ξεκίνησε στο περιφερειακό δικαστήριο της Χάιφα, τον Μάρτιο του 2010.

Ανάμεσα σε αυτούς που κατέθεσαν ήταν και ο οδηγός της μπουλντόζας, ο οποίος κατέθεσε ανώνυμα πίσω από μια οθόνη για «λόγους ασφαλείας».  Έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η πρώτη φορά που είδε την ακτιβίστρια ήταν όταν είχε ήδη πεθάνει:  «Δεν την είχα δει μέχρι τη στιγμή  που είδα ανθρώπους να τραβάνε το σώμα της κάτω από τη γη.».

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *