6ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των ελεύθερων από Γ.Τ.Ο. Περιφερειών

Το 2010 θα είναι μια αποφασιστική χρονιά για το μέλλον των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην ευρωπαϊκή γεωργία και τα τρόφιμα. Νέες εγκρίσεις για την καλλιέργεια Γ.Τ.Ο. και νέες σχετικές νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήδη εκκρεμούν.

Κατά τα τελευταία έτη, το κίνημα κατά των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο.) συνεχώς επεκτείνεται, ενισχύεται με ποικίλες μορφές σε όλη την Ευρώπη και αλλού. Από τις 16 μέχρι της 18 Σεπτεμβρίου 2010, αντιπρόσωποι από τοπικές, περιφερειακές και εθνικές πρωτοβουλίες, οργανώσεις αγροτών, περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, καταναλωτές και επιστήμονες θα συναντηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες. Θα συζητήσουν στρατηγικές και καμπάνιες για γεωργία και τρόφιμα χωρίς Γ.Τ.Ο. Εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περίπου 300 αντιπρόσωποι από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και άλλοι προσκεκλημένοι από την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την Αφρική.

Στις 16 Σεπτεμβρίου κατά τη σύνοδό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παρουσιαστούν δημοσίως στις Βρυξέλλες τα αιτήματά και τις επιτυχίες του κινήματος ενάντια στους Γ.Τ.Ο. και θα συζητηθούν τα σχέδια σε επίπεδο θεσμών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σχετικά με την επικείμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. και τις συνέπειές της για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Κατόπιν για δύο ημέρες, το Συνέδριο θα συνεχιστεί στην Γάνδη με ανταλλαγή εμπειριών, ιδεών και στρατηγικών, για να συζητηθούν οι μελλοντικές προκλήσεις και για την προετοιμασία κοινών δράσεων σχετικά με τους Γ.Τ.Ο. καθώς και άλλα συναφή θέματα.

Για δηλώσεις συμμετοχής στο Συνέδριο, αλλά και προτάσεις για το πρόγραμμα και άλλες ιδέες και βοήθεια, επικοινωνείστε στο http://www.gmo-free-regions.org/conference2010/registration.html

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *