Όχι στους αγώνες ψαροτούφεκου

Διασυλλογική διαμαρτυρία ενάντια στους «αγώνες» λόγω της δραματικής μείωσης των πληθυσμών των ψαριών.

«ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΟΥ»

(Πόρτο Κουφό Σιθωνίας Χαλκιδικής στις 30-31 Αυγούστου 2008)

Η χρήση του καμακιού στο ψάρεμα αποτελεί αρχαία τεχνική και οι πρώτοι ακόμα πολιτισμοί το χρησιμοποιούσαν συνεχώς. Σήμερα η εξελιγμένη μορφή είναι το ψαροτούφεκο το οποίο κατασκευάζεται πλέον με σύγχρονα υλικά και αποτελεί ισχυρό όπλο στα χέρια των ψαράδων. Ψάρεμα με ψαροτούφεκο επιτρέπεται μόνο με ελεύθερη κατάδυση καθώς η χρήση αυτόνομης αναπνευστικής συσκευής καταργεί την έννοια του αθλητισμού και καθιστά το θήραμα απλώς θύμα μπροστά στον δύτη.

Οι επιπτώσεις της χρήσης του ψαροτούφεκου στους πληθυσμούς και τα είδη των αλιευμάτων έγιναν εμφανείς εδώ και λίγες δεκαετίες καθώς τα «δημοφιλή» είδη ψαριών δεν είχαν προσαρμοστεί στον κίνδυνο του «θηρευτή-δύτη» και επομένως δεν προφυλάσσονταν. Πάντως, ο τρόπος αυτός αλιείας έχει θεωρητικώς υψηλό βαθμό επιλογής όσον αφορά το θήραμα και έτσι μικρή «άχρηστη» ψαριά. Επομένως με σωστή εκπαίδευση των ψαράδων και επαρκείς κανονισμούς το ψαροτούφεκο ίσως αποτελεί την ηπιότερη μορφή αλιείας. Όμως καθώς οι συνήθειες των ανθρώπων αλλάζουν και παράλληλα μεταβάλλονται οι ενασχολήσεις του ελεύθερου χρόνου και ανέρχεται το βιοτικό επίπεδο ολοένα και πληθαίνουν αυτοί που χρησιμοποιούν ψαροτούφεκο.

Απόδειξη αποτελεί το επικείμενο πρωτάθλημα στο Πόρτο Κουφό Σιθωνίας Χαλκιδικής στις 30-31 Αυγούστου 2008 στο οποίο η συμμετοχή αναμένεται αθρόα.

Οι σύλλογοι και φορείς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις επιπτώσεις στον πληθυσμό των ψαριών στην περιοχή και κυρίως των «μεγάλων» αφού αυτά θα αποτελέσουν τον βασικό στόχο.

Για τους ερασιτέχνες αυτοδύτες αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση μεγαλύτερης διάρκειας – από ένα απλό έπαθλο ή ένα γεύμα – αφού η θέα ή οι φωτογραφίες ενός κοπαδιού σαργών ή ενός ροφού σε μια τρύπα συζητιούνται για πολύ περισσότερο.

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ «ΑΓΩΝΕΣ ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΟΥ»

Από ανακοίνωση του Ναυτικού Ομίλου Μουδανιών (Ν.Ο.Μ) πληροφορηθήκαμε για τη διεξαγωγή «Πανελλήνιου Αγώνα» υποβρύχιας αλιείας (ψαροτούφεκου) με σκάφη στην ευρύτερη περιοχή του Πόρτο Κουφό Σιθωνίας Χαλκιδικής την 29η-31η Αυγούστου 2008, με την έγκριση της ΕΟΥΔΑΤΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας).

Οι σύλλογοι και φορείς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο δηλώνουμε ότι: -σε μία χρονική περίοδο όπου έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τη δημιουργία θαλάσσιων καταδυτικών πάρκων αλλά και περιοχών ασφαλούς κατάδυσης που κύριο σκοπό έχουν εκτός από την ψυχαγωγία, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, -σε μία περίοδο όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Σύλλογοι Αλιέων, περιβαλλοντολόγοι, οργανώσεις προστασίας περιβάλλοντος, ΜΜΕ κλπ) αναφέρονται στη δραματική μείωση των ιχθυο-αποθεμάτων στο Αιγαίο, -σε μια περίοδο όπου μεγάλες Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες Υποβρύχιας Δραστηριότητας ανέστειλαν από τις δραστηριότητες τους το αγωνιστικό ψαροτούφεκο, -σε μια περίοδο όπου και ο απλός υποβρύχιος ψαροκυνηγός διαπιστώνει καθημερινά τη δραματική μείωση των πληθυσμών των ψαριών αναρωτιόμαστε τι σκοπούς εξυπηρετεί ένας τέτοιος «αγώνας», οι επιπτώσεις του οποίου θα είναι δραματικές και θα θέσει σε κίνδυνο τα σπάνια μεγάλα ψάρια της περιοχής, αφού αυτά θα αποτελέσουν και τον βασικό στόχο των «αθλητών».

Δεν είμαστε αντίθετοι με το «ψαροτούφεκο» και τον υποβρύχιο ψαροκυνηγό-ψαροτουφεκά,

ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΤΟΥΣ «ΑΓΩΝΕΣ».

Θεωρούμε ότι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα υπό τις παρούσες συνθήκες (επιτρέπονται πλέον GPS και βυθόμετρο) μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχει στους ελάχιστους εναπομείναντες ιχθυο-πληθυσμούς της περιοχής.

Καλούμε την ΕΟΥΔΑΤΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας), να αναθεωρήσει τις θέσεις της σχετικά με τους «αγώνες».

Μας εξέπληξε ευχάριστα η πρόσφατη δημοσιοποίηση των θέσεων της Ομοσπονδίας για τα Θαλάσσια Καταδυτικά Πάρκα αλλά αποτελεί αντίφαση ενώ υιοθετεί θέσεις για την προστασία του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας, την ίδια στιγμή να υποστηρίζει τέτοιους «αγώνες».

1) ΕΝΩΣΗ ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-«ΕΑΘ»

2) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ «ΤΗΘΥΣ»

3) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ RECREATIONAL SCUBA DIVING CLUB

3 thoughts on “Όχι στους αγώνες ψαροτούφεκου”

 1. Αυτό που παρατηρώ σαν κύριο επιχείρημα είναι η μείωση των ιχθυο-αποθεμάτων. Έχετε (όσοι υπογράφουν την ανακοίνωση αυτή) κάποιο επιστημονικό στοιχείο στα χέρια σας, κάποιο paper, που να λέει ότι το ψαροντούφεκο και το αγωνιστικό ψαροντούφεκο ευθύνονται για τη μείωση των αλιευμάτων??? ΕΧΕΤΕ??
  Αντίθετα, αν ψάξετε θα βρείτε αρκετά που να λένε για την καταστροφή που κάνουν οι διαφόρων ειδών τράτες (γι’ αυτό και απαγορεύτηκαν στην Ε.Ε.) στους βυθούς!
  Αντί λοιπόν να ασχοληθείτε σοβαρά με την OΡΘΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στην Πολιτεία (που δε συμμορφώνεται με τις οδηγίες της Ε.Ε., που δεν κάνει συστηματικούς και σοβαρούς ελέγχους στους (νυχτο)μπουκαλάκιδες και στους άλλους παράνομους), τα βάζετε με το ψ/τ??
  Είναι σοβαρή και υπεύθυνη στάση αυτή???? Προφανώς και όχι!! Η θάλασσα ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΑΣ!!
  Κοιτάτε μόνο την “πάρτη” σας, να πηγαίνετε τους τουρίστες στη θάλασσα για να σας πληρώνουν! Κι εσείς τα λεφτά σκέφτεστε σαν απώτερο σκοπό!
  Όχι κύριοι, δεν χρειάζεται η θάλασσα τέτοιου είδους “προστάτες”.

  ΥΓ: Και μάθετε επιτέλους να μη συγχέετε τον κατακερματισμό των βιολογικών πόρων με μεθόδους που επηρεάζουν στο ελάχιστο τη βιοποικιλότητα!! Όσοι ΜΗ ΕΙΔΙΚΟΙ, απλά ΜΗ ΒΓΑΖΕΤΕ ΧΑΖΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ!! ΕΚΑΣΤΟΣ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ!

 2. @Jason … πολύ κυνηγετικά (της ξηράς, βεβαίως) τα επιχειρήματά σας.
  Επειδή δεν είναι ο κύριος υπεύθυνος το ψαροντούφεκο για την μείωση των παράκτιων αλιευμάτων ας κάνουνε οτι θέλουνε ακόμα αγώνες ψαροντούφεκου. Τι σας κάνει να πιστεύεται οτι μόνο εσείς μπορείτε να ασχολείστε με την “προστασία” της θάλασσας ; Έχετε πάρει χαμπάρι οτι οι καιροί άλλαξαν κύριε ;

 3. το να κάνεις αγώνες ψαροτούφεκου, (υποθέτω χωρίς μπουκάλες, κλπ), από ηθική σκοπιά δεν στέκει και δείχνει ποιά είναι η νοοτροπία του κόσμου σήυμερα απέναντι στη φύση: την βλέπουμε ως αντίπαλο, ως αντικείμενο ή πεδίο απόλαυσης ή εκτόνωσης, κλπ.

  Το να μαζευτούν κάπου κάποιοι και να βουτάνε για να πιάσουν κάτι είναι μια μεγάλη όχληση στο θαλάσσιο περιβάλλον το οποίο είναι εξίσου ευαίσθητο με αυτό των δασών και των υγροτόπων. Δεν μιλάμε να πάει κάποιος να κάνει ψαροτούφεκο σύμφωνα με το νόμο μόνος του (μακάρι και οι κυνηγοί να κυνηγούσαν με τόξα και ακόντια), μιλάμε για αγώνες που θα έχουν κάποια μαζικότητα. Για τον ίδιο λόγο που δεν κάνουμε αγώνες ιστιοπλοϊας ή κωπηλασίας σε υγρότοπους, και όποτε γίναν μας βρίσκαν αντίθετους.

  Αντε, καιρός είναι να έρθει και κανένας εντουράς ή 4Χ4 οδηγός και να μας πει ότι λέμε μαλακίες για τις δήθεν καταστροφές που προκαλούν στη φύση με τα οχήματά τους.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *