Οίκο-Camping στη Βωβούσα για την προστασία του Αώου

9-11 Αυγούστου 2013

Πολίτες, φορείς ακόμη και λαούς ενώνει ο αγώνας κατά της εκτροπής των νερών του Αώου, που συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα.
Το ερχόμενο τριήμερο, Παρασκευή 9, Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Αυγούστου η Κίνηση Πολιτών για την προστασία του Αώου διοργανώνει στη Βωβούσα ένα οικο – camping ενάντια στο έργο που προβλέπει η στρατηγική μελέτη διαχείρισης υδάτων της Ηπείρου.
Στόχος της κίνησης είναι αποτροπή του έργου το οποίο χαρακτηρίζει «καταστροφικό» αλλά και ευρύτερα η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του αγαθού του νερού.


Υπέρ του στόχου αυτού έχουν ταχθεί φορείς και πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Ζαγορίου και της Κόνιτσας και όχι μόνο, όπως ανέφερε εκ μέρους της Κίνησης ο Παύλος Κοντογιάννης.
«Αν και ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών, για εμάς είναι ένας μήνας που θα αναδείξει το ζήτημα και την προσπάθεια της Κίνησης για αποτροπή αυτού του εγκληματικού έργου, μία προσπάθεια που αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερο κόσμο, σημείωσε.
«Ταφόπλακα» ιδιαίτερα της αγροτικής οικονομίας της περιοχής χαρακτήρισε το έργο ο Δημήτρης Ντάφλης, μέλος της Κίνησης από την Κόνιτσα, υπογραμμίζοντας πως όλες οι φετινές εκδηλώσεις του Δήμου έχουν αφιερωθεί στο ζήτημα του Αώου.
«Στην Κόνιτσα είμαστε όλοι ανάστατοι και όλοι οι φορείς μαζί, ακόμη και η εκκλησία δε θα επιτρέψουμε να συντελεστεί αυτό το έγκλημα», σημείωσε.
Ο αγώνας ώστε να μην υλοποιηθεί το έργο συνεχίζεται σε πολιτικό και νομικό επίπεδο όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, επισημαίνοντας ωστόσο πως για το θέμα έχει ενημερωθεί και η αλβανική πλευρά μέσω του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογραφεί με τον Δήμο Πρεμετής.
«Ο αγώνας συνεχίζεται γιατί είναι ένα έργο που δεν το θέλει κανείς, δεν το πιστεύει κανείς παρά υπάρχουν ελάχιστες εμμονές του παρελθόντος», υπογράμμισε ο κ. Γαργάλας.
Παράλληλα ενημέρωσε ότι το θέμα του Αώου θα μελετηθεί από μεταπτυχιακούς σπουδαστές του 8ου Θερινού Σχολείου στην Κόνιτσα και θα προκύψει ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο εξωτερικό.

Την Παρασκευή το οικο – camping
Το camping περιλαμβάνει δημόσιες συζητήσεις, κατασκήνωση, την έκθεση φωτογραφίας της ομάδας Phasma2, αθλητικές δραστηριότητες, πεζοπορία προς το πιθανό σημείο εκτροπής (θέση Σμιξώματα), παιδικό εργαστήρι, προβολές ντοκιμαντέρ, διανομή προϊόντων από πρωτοβουλίες αλληλέγγυας οικονομίας.
Παράλληλα θα συμμετέχουν κινήσεις πολιτών που αντιδρούν στην αρπαγή του νερού και πρωτοστατούν και σε άλλα οικολογικά κινήματα, όπως ανέφερε εκ μέρους της Κίνησης ο Στέφανος Μπάτσης.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή 9 Αυγούστου
19.00 (καταφύγιο «Βάλια Κάλντα»): «Ελλάδα-Τουρκία: Κινήματα ενάντια στη λεηλασία της φύσης». Ομιλητές: μέλος από τις επιτροπές αγώνα κατά του χρυσού στη Χαλκιδική, Ismail Akyildiz (κάτοικος από Senoz Valley), Ozgur Oktay (μέλος D.A.F.),
22.00 (καταφύγιο): Live με τους Μummrah, Peter Punk, Regresverbot
Σάββατο 10 Αυγούστου 
11.00 (Καταφύγιο «Βάλια Κάλντα»): «Νερό, ενέργεια, φυσικά – δημόσια αγαθά στο στόχαστρο των εταιρειών». Μιλούν: Γιάννης Παπαδημητρίου – περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου, Τάσος Κεφαλάς – μέλος πρωτοβουλιών για τη διαχείριση της ενέργειας και των απορριμμάτων, Νίκος Ιωάννου – Πανελλαδική Κίνηση ενάντια στην εκτροπή Αχελώου.
20.00 (Κεντρική πλατεία Βοβούσας): Η Βοβούσα μιλά για τον Αώο. Παρεμβάσεις από κατοίκους του χωριού για το νερό, το ποτάμι, τη ζωή.
22.00: Live με τους «Στιχόβολη» και την δημοτική ορχήστρα του Μπάμπη Έξαρχου.
Κυριακή 11 Αυγούστου
11.00: Πεζοπορία από το καταφύγιο προς το Αρκουδόρεμα. Ενημέρωση από το Εθνικό Πάρκο για τον φυσικό πλούτο της βόρειας Πίνδου
21.00 (Καταφύγιο): Προβολή της ταινίας «Even the Rain»
23.00 (Καταφύγιο): Live με τους Κοντομάνικο Blues
Παράλληλες δραστηριότητες 
– Εκθέσεις φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Ομάδα phasma2 (http://phasma2.com/). Θα φιλοξενηθούν στο εργοστάσιο ξυλείας του χωριού, σε αχυρώνα και αποθήκη.
Συμμετέχουν: Ανδρονίκη Χριστοδούλου, Γιώργος Βιτσαρόπουλος, Γιώργος Δέτσης, Στέλιος Ματσάγγος, Αλέξανδρος Σταματίου, Νίκος Παλαιολόγος. Επιμέλεια: Καμίλο Νόλλας.
– Προβολές ντοκιμαντέρ, τουρνουά ποδοσφαίρου 5 Χ 5 στο κάμπινγκ, παιδικό εργαστήρι.
– Eγχειρήματα αλληλέγγυας/ συνεργατικής οικονομίας. Παρουσία από Γιάννενα kai Θεσσαλονίκη.
Εκδηλώσεις και στις 24-25 Αυγούστου
Ακόμη ένα διήμερο εκδηλώσεων με στόχο τη διάδοση του μηνύματος προστασίας του Αώου ξεκινά στις 24 Αυγούστου, όπου θα πραγματοποιηθεί στη Βωβούσα τρίαθλο για παιδιά, ενώ ακολουθεί ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας μεγάλης απόστασης σε κυκλική, συνεχή διαδρομή, (mountain bike marathon, point to point), στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου, με αφετηρία και τερματισμό τη Βoβούσα, την Κυριακή 25 Αυγούστου, με την ονομασία «Protect Aoos mtb ultra».
Διαμονή
Σε σκηνή στο χώρο του camping, δίπλα από το ποτάμι, στο καταφύγιο (2,5 χλμ. πριν τη Βοβούσα). Θα χρειαστεί ένα συμβολικό ποσό για να καλυφτούν τα έξοδα της διοργάνωσης (αφίσες, μεταφορικά μουσικών και ομιλητών, ήχος, αναλώσιμα, ρεύμα, υγιεινή κλπ.).
Επίσης στο χώρο του camping, στο καταφύγιο «Βάλια Κάλντα» θα λειτουργούν τουαλέτες, αλλά και ντουζιέρες με καθαρό νερό, ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να προμηθευτούν κάρτα με την οποία θα έχουν έκπτωση 40% σε όλες τις τιμές του καταφυγίου (φαγητό, ποτό, πρωινό κλπ).
Μικρή κουζίνα θα υπάρχει και στο χώρο του camping για πρωινό, καφέδες και σάντουιτς, καθώς και μπαρ με αλκοολούχα ποτά και αναψυκτικά.
Πληροφορίες – συμμετοχές για το camping στα 6944673212, 6956118377 και 6975226917.
Για διαμονή εκτός κάμπινγκ υπάρχουν οι εξής επιλογές:
– Καταφύγιο «Βάλια Κάλντα», Τηλ. 2656022200, 2651029445 & 2651022226, http://www.katafigiovaliacalda.com/
– Παραδοσιακός Ξενώνας «Βοβούσα», Τηλ. 2656022555, http://www.zagori.biz/vovousaappartments/grpage1.html
– Ξενώνας «Κερασιές», Τηλ. 2656023003, http://www.kerasies.gr/vovousa.htm
– Ενοικ. Δωμάτια Αντώνης Ακρίβης, Τηλ. 2656022863.
– Ενοικ. Δωμάτια Βαγγελιώ Δρούγια, Τηλ. 2656022845.
– Ενοικ. Δωμάτια Στέργιος Νόλας, Τηλ. 2656022827.
– Ενοικ. Δωμάτια Θανάσης Σταγκογιάννης, Τηλ. 2656031365.
Μην ξεχάσετε ζεστά ρούχα και καμιά κουβέρτα, καθώς η Βοβούσα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στην καρδιά της Βάλια Κάλντα.
Μετάβαση 
Η Βοβούσα βρίσκεται περίπου 70 χλμ. βόρειο-ανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων.
Από Αθήνα: Είτε μέσω γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου είτε μέσω Λαμίας και Θεσσαλίας.
-Μέσω Αντιρρίου φτάνοντας στα Γιάννενα και στον κόμβο Πεδινής (7 χλμ. πριν την πόλη), στρίβετε δεξιά στην Εγνατία Οδό. Περνάτε τη σήραγγα του Δρίσκου και λίγο μετά στρίβετε πάλι δεξιά σ την διασταύρωση Μπαλντούμας (Ζαγορίου) αφήνοντας την Εγνατία. Από εκεί ακολουθούμε την οδό προς Μηλιωτάδες –Γρεβενίτι – Φλαμπουράρι – Βωβούσα (~70χλμ).
Προσοχή: Δεν περνάτε την γέφυρα Αράχθου. Σε περίπτωση που την διασχίσετε, λίγο μετά τη γέφυρα πρέπει να στρίψετε δεξιά στην έξοδο προς το Ανατολικό Ζαγόρι.
-Αν έρθετε από Λαμία και Θεσσαλία, επιλέξτε την διαδρομή προς Καρδίτσα – Τρίκαλα – Καλαμπάκα – Γρεβενά και στην συνέχεια την οδό προς Μαυραναίους-Ζιάκα – Περιβόλι και από εκεί προς Βοβούσα.
Από Θεσσαλονίκη ακολουθούμε την Εγνατία Οδό έως τα Γρεβενά (~175χλμ.). Από την πόλη των Γρεβενών ακολουθούμε την οδό προς Μαυραναίους – Ζιάκα – Περιβόλι και από εκεί προς Βοβούσα (~55χλμ).
ΚΤΕΛ Γρεβενών, 24620-22242
ΚΤΕΛ Αθηνών, 210-5126833
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, 2310-595485
ΚΤΕΛ Ιωαννίνων: 26510- 26286
Για την μετακίνηση των ενδιαφερόμενων ο Δήμος Ζαγορίου έχει διαθέσει λεωφορείο του Δήμου το οποίο θα αναχωρεί από τα Γιάννινα την Παρασκευή και το Σάββατο στις 2 το μεσημέρι και θα επιστρέφει από την Βωβούσα την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή με ώρα αναχώρησης 7.30 το απόγευμα. Επίσης, την Δευτέρα θα αναχωρήσει από τη Βωβούσα στις 2 το μεσημέρι.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *