Ο ιππόκαμπος, το δελφίνι και το Λιμεναρχείο

Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Στρατωνίου και η Τοπική Κοινότητα Στρατωνίου προσκαλούν αύριο Κυριακή 27 Ιουλίου στον 10ο διαγωνισμό συρτής-καθετής και στον 20 διαγωνισμό παράκτιου ψαρέματος στο Στρατώνι.

Όπως είναι γνωστό, με το ΦΕΚ 407Β/1980 (εδώ) «απαγορεύεται γενικώς η αλιεία από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ δυτικά κατά μήκος 1.000 μ. μέχρι τη θαλάσσια περιοχή «Κουρί» του κόλπου Ιερισσού και μέχρι απόστασης 1 ν.μ.». H απαγόρευση αυτή αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ελέγχου Αλιείας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, από όπου και η παρακάτω εικόνα. Όπως αναφέρει το ΦΕΚ 407Β/1980, ο περιορισμός αυτός τέθηκε για να προστατευθεί η δημόσια υγεία γιατί οι περιοχές αυτές «εχαρακτηρίσθησαν ως μολυσμένες». Σημειώνουμε ότι αυτά είναι παλιά δεδομένα, όμως τα καινούρια που διαθέτει το ΕΛΚΕΘΕ είναι ακόμα χειρότερα.

Επικοινωνήσαμε με το Λιμεναρχείο Ιερισσού και ζητήσαμε να μας διευκρινίσει αν ισχύει το ΦΕΚ 407Β/1980 ή έχει για κάποιο λόγο ανακληθεί ή τροποποιηθεί. Μας είπαν «όχι» και μας διευκρίνισαν ότι χορήγησαν την άδεια για το διαγωνισμό,  εφιστώντας την προσοχή των διοργανωτών ότι πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο περιορισμός που θέτει το εν λόγω ΦΕΚ. Υπενθυμίζουμε ότι και πέρσι για την ίδια διοργάνωση το Λιμεναρχείο είχε εκδώσει παρόμοια άδεια, όχι στον κόλπο του Στρατωνίου όπου απαγορεύεται το ψάρεμα, αλλά στον κόλπο της Ιερισσού από τις Ελευθερίδες μέχρι τον Αράπη (δείτε εδώ). Συνεπώς στην πατρίδα του ιππόκαμπου και στο εξοχικό του δελφινιού δια νόμου απαγορεύεται το ψάρεμα. Προφανώς ιππόκαμπος και δελφίνι αποτελούν εγκληματική οργάνωση.

Παραθέτουμε φωτογραφία παράκτιου αλιέα από τον περσινό διαγωνισμό (τη βρήκαμε εδώ) όπου φαίνεται ότι ο περιορισμός του ΦΕΚ κάθε άλλο παρά τηρείται. Και άλλες φωτογραφίες όπου μέλη του Ν.Α.Ο.Σ. φαίνεται να ψαρεύουν ακριβώς στη σημαδούρα μπροστά από τη σκάλα φόρτωσης. Σήμερα επικοινώνησαν ενδιαφερόμενοι με το Λιμεναρχείο Ιερισσού, για να ζητήσουν την άδεια που εξέδωσαν για το διαγωνισμό ώστε να λάβουν γνώση των όρων και των περιορισμών της αλιείας οι οποίοι για ευνόητους λόγους δεν αναφέρονται στην αφίσα. Το Λιμεναρχείο τους απάντησε «πρώτα να πάνε να ψαρέψουνε και από Δευτέρα να κάνουν αίτηση, να εξεταστεί η αίτηση και ΘΑ αποφασίσουν τι θα κάνουν». Φωτογραφίες να βγουν, των ψαράδων με πλάνο το εργοστάσιο και όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Εδώ γαλάζια σημαία πήραμε, άδεια για ψάρεμα δε θα παίρναμε; Ή μήπως θα είναι εκεί το Λιμεναρχείο για να επιβλέπει την τήρηση του όρου του ΦΕΚ και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, όπως και πέρσι;

Πηγή: antigoldgr.org

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *