Πυρκαγιές, καύσωνας και κλιματική αλλαγή: Σκηνές από ταινία προσεχώς

ecogreens(αν δεν κάνουμε αμέσως κάτι…)

Σε επείγουσα διαβούλευση κομμάτων και οργανώσεων καλούν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Καταθέτουν πακέτο 11 συγκεκριμένων προτάσεων. Σε λιγότερο από ένα μήνα, δεύτερο καταστροφικό κύμα καύσωνα συγκλονίζει την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με τη θερμοκρασία να είναι στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από έναν αιώνα, η Ουγγαρία ήδη θρηνεί 500 νεκρούς, η Ρουμανία 30, ενώ σε όλες τις χώρες πυρκαγιές μαίνονται, αγροτικές σοδειές καταστρέφονται, εκατομμύρια πολίτες αναγκάζονται να ζουν χωρίς ηλεκτρικό. Την ίδια στιγμή η Αγγλία ζει τις καταστροφικότερες πλημμύρες τουλάχιστον των τελευταίων 60 ετών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνονται ολοένα και συχνότερα και εντονότερα με την αλλαγή του κλίματος που προκαλεί η αλόγιστη κατανάλωση ενέργειας από τον άνθρωπο. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη παρούσα και αλλάζει σε πρωτοφανή βαθμό κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Μονόδρομος για την πρόληψή της είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Δεκαετίες κοντόφθαλμων αναπτυξιακών πολιτικών έχουν οδηγήσει τη χώρα μας να έχει την πιο σπάταλη και ρυπογόνο οικονομία στην ΕΕ των 15. Το πρόβλημα χρειάζεται τολμηρές απαντήσεις που θα αλλάζουν ριζικά το σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Σίγουρα δεν αρκεί η «εν λευκώ» εξουσιοδότηση που πιστεύει πως έχει η κυβέρνηση ούτε μια κλειστή σύσκεψη των 4 πολιτικών αρχηγών, που οι πολιτικές τους θέσεις βρίσκονται πολύ πιο πίσω ακόμα και από εκείνες των αδελφών τους κομμάτων στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές και τον καύσωνα που φανερώνουν μια εικόνα καταστροφής της χώρας, χρειάζεται μια επείγουσα, ευρεία και ανοικτή διαβούλευση με τη συμμετοχή όχι μόνο όλων των πολιτικών δυνάμεων αλλά και των οργανώσεων και κινήσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Στην κατεύθυνση αυτή, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καταθέτουμε τις προτάσεις μας σε 3 βασικούς άξονες:
• Απόλυτη προστασία και κατοχύρωση της δασικής γης
• Βελτίωση του μικροκλίματος μέσα στις πόλεις
• Έκτακτα μέτρα τις μέρες του καύσωνα.

Φυσικά όλα τα παραπάνω σε άμεση σύνδεση με την μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, τα συγκεκριμένα μέτρα για την οποία πρέπει να αποκτήσουν απόλυτη προτεραιότητα σε κάθε επιμέρους κυβερνητική πολιτική.

Ακολουθούν σε Παράρτημα οι 11 Προτάσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Για επικοινωνία:
Τάσος Κρομμύδας 6945 940916

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 11 επείγουσες προτάσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

1. Άμεση εγκατάλειψη της αναθεώρησης των άρθρων 24, 117 και 100 του Συντάγματος
2. Απόλυτη προτεραιότητα στην κατάρτιση δασολογίου με βάση αεροφωτογραφίες και το Σύνταγμα
3. Κατάργηση όλων των διατάξεων νόμου που προωθούν τον αποχαρακτηρισμό δασικής γης
4. Άμεσο πάγωμα της εκτός σχεδίου δόμησης με προτεραιότητα τους νομούς με έντονες οικιστικές πιέσεις, σε συνδυασμό με προγράμματα πολεοδόμησης και ανταλλαγών γης.
5. Επείγοντα μέτρα για την φυσική αναγέννηση και αναδάσωση της δασικής βλάστησης που κάηκε και για την αντιπλημμυρική προστασία
6. Επανεξέταση όλων των σχεδίων για ανοικοδόμηση σε μεγάλους ελεύθερους χώρους (όπως Ελληνικό, Ελαιώνας, πρώην Ιππόδρομος). Μέτρα για τους μικρότερους χώρους που κινδυνεύουν να χαθούν.
7. Αποξήλωση και μεταφορά σε πόλεις εκτός των Αθηνών όλων των προσωρινών Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
8. Συγκέντρωση των εσόδων από τους υπάρχοντες φόρους στα ακίνητα σε ειδικό Ταμείο για απόκτηση νέων ελεύθερων χώρων.
9. Επείγουσα μείωση των οικοδομικών συντελεστών στις πυκνοκατοικημένες περιοχές και πάγωμα των οικοδομικών αδειών μέχρι τότε.
10. Προγράμματα με δωρεάν τεχνικές συμβουλές και χρηματοδοτική στήριξη για πράσινες ταράτσες και βελτίωση της μόνωσης των κτιρίων. Επένδυση επιφανειών (πλατείες, πεζοδρόμια, ταράτσες) με υλικά που δεν απορροφούν θερμότητα.
11. Τις μέρες του καύσωνα, ενίσχυση της μαζικής συγκοινωνίας με αντίστοιχα μέτρα περιορισμού της κίνησης ΙΧ και φορτηγών

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *