Χωματερές τέλος;

Λέσβος 19/7/2010. Η χωματερή έπρεπε να έχει κλείσει...

Μία εβδομάδα μετά την λήξη του τελεσίγραφου προς τις  Περιφέρειες της χώρας που  εστάλη τον περασμένο Απρίλιο ώστε να βρεθούν λύσεις και να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης των χωματερών (Χώροι Ανεξελεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων – ΧΑΔΑ), παραμένουν  εν ενεργεία 270, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιώργο Ντόλιο.

Η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το 2005 για την τριτοκοσμική εικόνα στη διαχείριση απορριμμάτων αλλά παραμένει εκτεθειμένη στην ΕΕ καθώς οι ΧΑΔΑ θα έπρεπε να έχουν κλείσει από το 2008.   Οι ρυθμοί χελώνας  είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Σε περίπτωση όμως δεύτερης καταδίκης της χώρας θα κληθούμε να πληρώσουνε 9,1 εκ. ευρώ ημερησίως (34.000 ευρώ ανά χωματερή)!

Ο προβληματισμός επεκτείνεται από το γεγονός ότι  φέτος είναι  χρονιά δημοτικών εκλογών και δύσκολα θα μπορέσουν  να προχωρήσουν, εν μέσω οξυμένων αντιδράσεων, δρομολογημένα έργα χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Ας κάνουμε λοιπόν μια “δική μας” έρευνα και ας δούμε πού λειτουργούν ακόμη ανεξέλεγχτες χωματερές. Με αφορμή το καλοκαίρι και την επισκέψη στα “πατρώα (αλλά και μητρώα) εδάφη” που λίγο πολύ όλοι κάνουμε, αλλά και την τυχαία συνάντησή μας σε τουριστικές περιοχές περιμένουμε να μας στείλετε φωτογραφίες με τις εν ενεργεία χωματερές που συναντήσατε όπως αυτή που μας έστειλε χθες φίλος από τη Λέσβο, από χωματερή που έπρεπε να κλείσει!

1 thought on “Χωματερές τέλος;”

  1. Σχετικό ρεπορτάζ της Κατερίνας Χριστοφιλίδου που μεταδόθηκε στις 22/7/2010 από την εκπομπή Econews του ΣΚΑΪ. http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=202937 Στο πρώτο μέρος παιζει το θέμα ρύπανσης στο θερμαϊκό με δηλώσεις Μ. Τρεμόπουλου, δεύτερο θεμα έχει τα σκουπίδια στη Λέσβο.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *