Καύση των απορριμάτων από την πίσω πόρτα;

Την κατηγορηματική θέση της υπέρ της βέλτιστης σειράς στη διαχείριση των απορριμμάτων, επαναλαμβάνει η νομαρχιακή παράταξη Οικολογία Αλληλεγγύη και μετά από την χθεσινή κατά πλειοψηφία απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου να δοθεί άδεια για καύση απορριμμάτων στο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝΑ.

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή  απόφαση η οποία ανοίγει την πίσω πόρτα στην καύση των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη», είπε χθες στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου η επικεφαλής της Οικολογίας Αλληλεγγύης κ. Δήμητρα Γωγάκου.

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης πρέπει να εξηγήσει στους κατοίκους του νομού Θεσσαλονίκης, τι διαφορά έχει η καύση στον ιδιωτικό ΤΙΤΑΝΑ από την καύση στις  δημόσιες μονάδες στον Άγιο Αντώνιο, στην Άσσηρο και στην Ευκαρπία που προγραμμάτιζε ο Σύνδεσμος ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης. Οι μονάδες δεν πέρασαν μετά από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και  των τοπικών κοινωνιών και ο κ. Ψωμιάδης τότε είχε πει ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει μονάδα καύσης στη Θεσσαλονίκη.

Οι Δήμαρχοι Πολίχνης και Ευκαρπίας, οι οποίοι δεν αντέδρασαν, πρέπει να εξηγήσουν στους κατοίκους των δήμων τους, γιατί δεν θα έχουν από τη διαδικασία της καύσης παρόμοια προβλήματα με αυτά που ξεσήκωσαν τους κατοίκους του Αγ. Αντωνίου, της Ασσήρου και της Ευκαρπίας. Μήπως οι κάτοικοί τους είναι πιο ανθεκτικοί;

Υπενθυμίζουμε ότι:

  • με τη χθεσινή απόφαση δόθηκε η άδεια στον Τιτάνα να προσθέσει στην παραγωγική διαδικασία της μονάδας εναλλακτικά καύσιμα (!!!)  όπως χαρακτηρίζονται οι  συνολικά 210.000 τόνοι γεωργικών αποβλήτων, νάιλον θερμοκηπίου, σεντινελαίων, υλικών συσκευασίας από χαρτί και χαρτόνι, πλαστικό,  ξύλο, ελαστικά αυτοκινήτων, απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων, λυματολάσπη και υφαντικές ύλες.
  • τρεις φορές ομόφωνα το Νομ. Συμβούλιο δεν δέχτηκε τις μονάδες καύσης στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα απέτρεψε τη δημιουργία του εργοστασίου καύσης στην Ευκαρπία.
  • με τη νέα απόφαση καταστρατηγούνται οι διατάξεις του Ν.2939/2001 και η αναθεωρημένη οδηγία 98/2008 για τη βέλτιστη σειρά στη διαχείριση των αποβλήτων που επιβάλλεται να ακολουθήσει και η χώρα μας

Ας μην τολμήσουν να εμφανίσουν άλλες τέτοιες ευφάνταστες ιδέες που θα βαφτίζουν τα απορρίμματα εναλλακτικά καύσιμα και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως έκανε χθες ο αντινομάρχης κ. Τσαμασλής.

Εμείς θα αντιδράσουμε γιατί είμαστε πεπεισμένοι για το ότι η καύση βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων των περιοχών.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

1 thought on “Καύση των απορριμάτων από την πίσω πόρτα;”

  1. Pingback: Οι ύβρεις του κ. Μπουτάρη ανοίγουν το δρόμο στην καύση των απορριμμάτων | Οικολογία Αλληλεγγύη

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *