Προβολή της ταινίας Harragas στο 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Σήμερα η προβολή της ταινίας Harragas! για τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο

Harragas σημαίνει «άνθρωποι σε βάρκες»: ουσιαστικά μετανάστες χωρίς χαρτιά από τις βορειοαφρικανικές ακτές, που διακινδυνεύουν τη ζωή τους με μικρά σκάφη διασχίζοντας τη Δυτική Μεσόγειο. Εκατοντάδες από αυτούς χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, προτού φθάσουν σε στεριά. Η ταινία, γαλλοαλγερινής παραγωγής, είχε προβληθεί εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2009. Αφηγείται την ιστορία τριών προσφύγων, που προσπαθούν να περάσουν με ένα καΐκι από την Αλγερία στις ακτές της Ισπανίας.

Η προβολή της ταινίας έχει στόχο να μεταφέρει την ανθρώπινη διάσταση αυτού που συνήθως βλέπουμε ως απρόσωπα μεταναστευτικά κύματα. Πίσω από τα κύματα αυτών που προσπαθούν, με κίνδυνο της ζωής τους, να περάσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ευρώπη, βρίσκονται άνθρωποι όπως εμείς, με τη δική του καθένας ιστορία και διαδρομή.

Επίσημη παρουσίαση της ταινίας Harragas! οργανώθηκε την Τετάρτη 12 Μαΐου στο ευρωκοινοβούλιο, υπό την αιγίδα των Πράσινων ευρωβουλευτών Μιχάλη Τρεμόπουλου (Ελλάδα), Malika Benarab-Attou (Γαλλία) και Jean Lambert (Βρετανία) και ακολούθησε συζήτηση με τον Αλγερινό σκηνοθέτη της, Merzak Allouache, καθώς και παρουσίαση ποιημάτων για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο από ανθρώπους εκπροσώπους όλων των χωρών της Ευρώπης και των Βαλκανίων που διάβασαν τα ποιήματα στη γλώσσα τους.

Μετά την επιτυχημένη αυτή παρουσίαση οι Οικολόγοι Πράσινοι παρουσιάζουν την ταινία σήμερα στο 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στις 10.00μμ.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *