Υπάρχει τρόπος να προστατευτούν οι φάλαινες Φυσητήρες στην Ελληνική Τάφρο;

Το Πράσινο Ινστιτούτο ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος υπό την επιστημονική ευθύνη του Δρ. Αλέξανδρου Φραντζή με θέμα «ΠΡΟ.ΦΥΣ.Ε.Τ.: Αλλάζουμε Ρότα – Προστατεύουμε τους Φυσητήρες στην Ελληνική Τάφρο».

Στόχος του ερευνητικού προγράμματος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος που συγχρηματοδότησε το Πράσινο Ινστιτούτο ήταν ο εντοπισμός των περιοχών υψηλών κινδύνου συγκρούσεων των φυσητήρων με πλοία στην περιοχή της Ελληνικής τάφρου, από το Ιόνιο πέλαγος ως τη θαλάσσια περιοχή της νότιας Κρήτης, και η ανάγκη προστασίας τους. Αντικείμενο της έρευνας ήταν η αναζήτηση και σχηματοποίηση μιας πρότασης λύσης του προβλήματος μέσω της συνδυαστικής ανάλυσης της παρουσίας φυσητήρων και των πορειών των μεγάλων πλοίων. Ο τελικός στόχος είναι, σε συνεργασία με την ελληνική πολιτεία, να ζητηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας (IMO: International Maritime Organization) να απομακρυνθούν οι ρότες των πλοίων από τις περιοχές αυτές.

Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος πραγματοποίησε μια εξαιρετική επιστημονική έρευνα μέσα από εργασίες στο πεδίο (αναζήτηση και εντοπισμός φυσητήρων στην περιοχή μελέτης & ακουστικό πείραμα), την ανάλυση δεδομένων παρουσίας φυσητήρων παρελθόντων ετών, την ηλεκτρονική συλλογή δεδομένων μέσω AIS-Marine Traffic και την συνδυαστική ανάλυση δεδομένων και χαρτογράφηση περιοχών υψηλού κινδύνου.

Η μέχρι τώρα ανάλυση ανέδειξε τις περιοχές υψηλού ρίσκου συγκρούσεων διερχόμενων πλοίων με φυσητήρες, που σύμφωνα με τα δεδομένα της φωτοταυτοποίησης παρουσιάζουν μεγάλη σταθερότητα παρατήρησης στην περιοχή, ή μετακινούνται κατά μήκος της ελληνικής τάφρου, περνώντας καθημερινά από περιοχές υψηλού κινδύνου. Παρότι αποδεικνύεται ότι ο κίνδυνος συγκρούσεων για τους φυσητήρες είναι εξαιρετικά υψηλός, το ενθαρρυντικό για τη διατήρησή τους είναι ότι μικρές αλλαγές στις διαδρομές των πλοίων μπορούν να εξαλείψουν τον κίνδυνο στις εν λόγω περιοχές.

Αξιοποιώντας τα ενδιαφέροντα και χρήσιμα συμπεράσματα της έρευνας, το Πράσινο σκοπεύει σε συντονισμό με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος να απευθυνθεί προς τους αρμόδιους φορείς ώστε να προχωρήσουν στις μικρές ρυθμιστικές αλλαγές που απαιτούνται για την προστασία των φυσητήρων από τις ρότες των πλοίων στην ελληνική τάφρο.

Διαβάστε την Έκθεση Εργασιών Πεδίου και Ανάλυσης Δεδομένων, εδώ.

Πηγή: www.greeninstitute.gr

Οι φωτογραφίες είναι από τις εργασίες που παρουσιάζονται στο http://www.pelagosinstitute.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *