Έπιασαν ψάρι πιο μεγάλο από το μπόι τους!

Δείτε τον γουλιανό των 167 κιλών!

437t

Έναν ακόμη τεράστιο γουλιανό, βάρους…167 κιλών ψάρεψαν πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Νικόλαος Κουρτίδης και ο αντιπρόεδρος Μάκης Κουμπούρας, σε σημείο της λίμνης Πολυφύτου, πάνω από τη γέφυρα του Ρυμνίου στην Κοζάνη!  Στη φωτογραφία που δημοσιεύει το kozanimedia.gr, ο προϊστάμενος Αλιείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Μαργαρίτης, δίπλα στο μεγάλο ψάρι, το μεγέθος του οποίου μπορεί να φαίνεται εντυπωσιακό αλλά δεν είναι και κατι σπάνιο μια και οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 5 μέτρα και το βάρος των 300 κιλών!

Το πλέον μεγαλόσωμο ψάρι του γλυκού νερού της Ευρώπης είναι επίμηκες, χωρίς λέπια, με πρασινωπή ή μαύρη ράχη και ανοιχτόχρωμη κοιλιά. Είναι σχετικά ανθεκτικό είδος και προτιμά περιοχές με λασπώδη πυθμένα. Την ημέρα παραμένει μέσα στη λάσπη ή κάτω από πέτρες, ενώ τη νύχτα κινείται προς αβαθή σημεία αναζητώντας την τροφή του. Έχει πεπλατυσμένο κεφάλι με τρία ζεύγη μουστάκια από τα οποία αυτά στο επάνω χείλος είναι πολύ μακριά. Είναι αδηφάγος, αρπακτικός, και τρέφεται με ψάρια, βατράχια και ακόμη με μικρά θηλαστικά και υδρόβια πτηνά. Τα νεαρά τρέφονται με μικρά ψαράκια, ασπόνδυλα και πλαγκτονικούς οργανισμούς.

Στην Ελλάδα οι Γουλιανοί ζουν κυρίως στις λίμνες και τα μεγάλα ποτάμια της Μακεδονίας. Τρώγονται μόνο όταν βρίσκεται σε νεαρή ηλικία, ενώ η νηκτική τους κύστη χρησίμευε παλιότερα για την παρασκευή ψαρόκολλας.

Κυκλοφορούν θρύλοι ότι όταν είχε γίνει ο σεισμός της Κοζάνης και κατέβηκαν δύτες να ελέγξουν τα θεμέλια της γέφυρας στον Αλιάκμονα, μπήκαν σε μεγάλα κλουβιά για να μην τους φάει κανένα τέτοιο ψάρι. Σίγουρα δεν είναι ανθρωποφάγα αλλά είναι πολύ χαζά και ανοίγουν το στόμα και καταπίνουν οτιδήποτε, όπως και κολυμπούνε πολύ αδέξια και χτυπάνε ότι βρουν στο πέρασμα τους. Λένε μάλιστα ότι μερικοί γουλιανοί είναι τόσο μεγάλοι και χοντροί που δεν μπορουν να κουνηθούν και κάθονται στον πάτο της λίμνης ανοιγοκλείνοντας απλώς το στόμα, καταπίνοντας ότι πέσει.

Επίσης αναπαράγεται η ιστορία ότι ένας πατέρας και ο γιος του, δύτες και οι δύο, φέρεται να βούτηξαν στη λίμνη και να έφτασαν μέχρι τον βυθισμένο οικισμό της Νεράιδας. Κι εκεί στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, όπως λένε, είδαν να ζει παγιδευμένος μέσα στα χαλάσματά της ένας υπερτροφικός γουλιανός, που δεν μπορεί πλέον λόγω του όγκου του να βγει από αυτά!

Πέρα από το μύθο πάντως είναι ευχάριστο να διαπιστώνουμε ότι η άγρια ζωή συνεχίζει να υπάρχει γύρω μας σε πείσμα όλων των προσπαθειών κάποιων για το αντίθετο.

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *