Καμπάνια για την απαγορευση της κυκλοφορίας “πιθανά καρκινογόνου” φυτοφαρμάκου ευρείας κυκλοφορία στη χώρα μας!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το glyphosate, ενεργό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto, είναι “πιθανώς καρκινογόνο”!

Το Roundup, που κυκλοφορεί και στη χώρα μας, είναι το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο και η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Monsanto (το 2014 αποτέλεσε το 1/3 των συνολικών πωλήσεών της). Η ίδια η Monsanto μάλιστα κατασκεύασε τους μεταλλαγμένους σπόρους Roundup Ready ώστε να παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στο glyphosate. Με αυτό τον τρόπο αύξησε τη χρήση του Roundup (και των κερδών της), παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η καλλιέργεια μεταλλαγμένων θα χρειαζόταν λιγότερα φυτοφάρμακα.

Η αυξανόμενη ανησυχία για την τοξικότητα του Roundup στους ανθρώπους τα τελευταία 20 χρόνια δεν οδήγησε σε μέτρα για τον περιορισμό του. Έτσι, εκατομμύρια στρέμματα αγρών και δημόσιων χώρων (ανάμεσά τους πάρκα, δρόμοι, πεζοδρόμια και σιδηροδρομικό δίκτυο) ψεκάζονται κάθε χρόνο με Roundup. Αυτό το πιθανώς καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο έχει ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στον αέρα, το νερό της βροχής, ακόμα και μέσα στο σώμα μας.

Οι κυβερνήσεις όμως λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αποφασίζουν ανάλογα τα επόμενα βήματά τους. Τώρα είναι η ευκαιρία για να σταματήσουμε τη χρήση του Roundup και να

χτυπήσουμε τη Monsanto εκεί που πονάει: στα κέρδη της.

Για τον λόγο αυτό η Greenpeace καλεί τους πολίτες να υπογράψουν τη σχετική έκκληση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ώστε να απαγορευτεί η χρήση του glyphosate στην Ελλάδα και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την επέκταση της απαγόρευσης του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Roundup(1), που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο και αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Monsanto(2). Κάθε χρόνο ψεκάζεται σε εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, αστικών πάρκων, δρόμων, πεζοδρομίων και

σιδηροδρομικών δικτύων. Το Roundup διαδόθηκε τη δεκαετία του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Monsanto κυριάρχησε στην αγορά κατασκευάζοντας μεταλλαγμένους σπόρους Roundup Ready, ανάμεσα τους και σόγια, με ανθεκτικότητα στο ζιζανιοκτόνο Roundup. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της χρήσης του Roundup (και των κερδών της Monsanto), παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η καλλιέργεια μεταλλαγμένων θα χρειαζόταν λιγότερα φυτοφάρμακα.

Η νέα επιστημονική διαπίστωση ότι το glyphosate είναι “πιθανώς καρκινογόνο”, γεγονός που έχει οδηγήσει σε πτώση την μετοχή της Monsanto κατά 2,9%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο καθυστέρησης για άμεση και επείγουσα λήψη μέτρων προφύλαξης, τόσο της υγείας καταναλωτών και αγροτών, όσο και της υγείας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, από τους οποίους εξαρτάται η γεωργία και η παραγωγή της τροφής μας.

«Όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Monsanto χαρακτηρίζει ως “ατυχή θόρυβο” τα στοιχεία που δημοσιεύει η έκθεση ενός επιστημονικού φορέα του ΟΗΕ, αντιλαμβανόμαστε πόσο επείγον είναι να προστατεύσουμε το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας από την κυριαρχία της Monsanto ξεκινώντας από την απαγόρευση του “πιθανώς καρκινογόνου” Roundup»,

τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία και συνέχισε:

«Κάθε ανεξάρτητη και μη χρηματοδοτημένη έρευνα από την Monsanto έχει δείξει ότι το Roundup είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον και την υγεία μας. Θα πρέπει να επιλέξουμε: βιώσιμη γεωργία για το κοινό μας καλό ή μεταλλαγμένα και επικίνδυνα φυτοφάρμακα για το κέρδος της Monsanto;»,


Η Greenpeace καλεί τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

κ. Βαγγέλη Αποστόλου:

  • να απαγορεύσει το glyphosateστη βάση της αρχής της προφύλαξης σε χρήσεις που προκαλούν έκθεση σε αυτό είτε άμεσα είτε μέσω της τροφής μας. Η απαγόρευση πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την επαναξιολόγηση του glyphosate και να τεθεί άμεσα σε ισχύ
  • νααναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να επεκταθεί η απαγόρευση του glyphosate σε ευρωπαϊκό επίπεδο
  • να επεξεργαστεί και να προωθήσει άμεσα για την Ελλάδα ένα αγροτικό μοντέλο βασισμένο σε πρακτικές βιώσιμης γεωργίας. Σημαντικό πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να ανακοινώσει άμεσα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των παραγωγών που επιλέγουν να καλλιεργούν ελληνικά πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά φυτά για να αντικαταστήσουν την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια στις ζωοτροφές.

(1)   Η ανακοίνωση έγινε στην Έκθεση που συντόνισε ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο του ΠΟΥ (International Agency for Research on Cancer – IARC) η οποία αξιολογούσε την ικανότητα καρκινογένεσης πέντε οργανοφωσφορικών φυτοφαρμάκων, ένα εκ των οποίων ήταν το glyphosate και δημοσιεύθηκε στην ιατρική εφημερίδα.

(2)   Μόνο το 2014 κάλυψε το 1/3 των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, ενώ ήταν ο βασικός παράγοντας πίσω από την αύξηση των πωλήσεων του αγροχημικού κολοσσού κατά σχεδόν 1 δις δολάρια το 2014 σε σύγκριση με τις πωλήσεις του 2013. Περισσότερα εδώ.

Διαβάστε επίσης:

http://act.greenpeace.org/ea-action/action?__surl__=&__ots__=1432808831697&__step__=2

http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118517/2015/kikloforei-kai-stin-ellada/

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *