Βιοποικιλότητα: Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας

Ημερίδα του Συμβούλιου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ

Αμφιθέατρο Α. Τσιούμης, Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών,
Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ
Πέμπτη 03 Ιουνίου 2010, 9.30 πμ – 2.30 μμ

Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της φετινής  Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: “ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ: ΤΟ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο όρος Βιοποικιλότητα εκφράζει την ποικιλία των εκφάνσεων της ζωής πάνω στον πλανήτη μας. Ο άνθρωπος, μέρος του όλου συστήματος της βιοποικιλότητας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτή. H βιωσιμότητά του σημαντικά καθορίζεται από τους φυσικούς πόρους που η βιοποικιλότητα του παρέχει. Δυστυχώς όμως η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι  σήμερα γεγονός και αυτό εξαιτίας της υπερεκμετάλλευσης, της ρύπανσης, του κατακερματισμού των ενδιαιτημάτων και συνακόλουθα της αλλαγής του κλίματος.

Απώτερος στόχος της ημερίδας είναι η συμβολή στην ευαισθητοποίηση και συνειδητοποίηση των αξιών της Βιοποικιλότητας, την ανάγκη υλοποίησης των σχεδίων ανάπτυξης στη βάση της αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων σε φυσικά και αστικά περιβάλλοντα.

Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος ΑΠΘ καθημερινά και όχι μόνο στις καθιερωμένες από τις διεθνείς συμβάσεις ημερομηνίες τιμά με την εργασία του τα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Στις 5 Ιουνίου 1992 υπεγράφη η διεθνής σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα στο Rio de Janeiro. Έκτοτε η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος». Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έχει ανακηρύξει το έτος 2010 ως Παγκόσμιο έτος Βιοποικιλότητας.

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας:

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *