Πλημμύρισε η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων μετά από το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής

Μερικές ειδήσεις σε κάνουν να απορείς… Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων στο Σβάλμπαρντ κατασκευάστηκε ως μέτρο ασφαλείας σε περίπτωση που κινδυνεύσουν οι πηγές τροφίμων στον πλανήτη, λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών. Βρίσκεται στο νησί Σπιτσβέργη του Νορβηγικού αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, το οποίο βρίσκεται αρκετά κοντά στον Βόρειο Πόλο, σε μια απόσταση 1120 χλμ.

Λειτουργεί από το 2008 και στόχος της είναι να βοηθήσει στη συντήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Σε αυτή φυλάσσονται 800.000 διαφορετικά είδη σπόρων, από όλο τον κόσμο και οι μελέτες είχαν δείξει πως ακόμα κι αν έλιωναν όλοι οι πάγοι της Γης, η κρύπτη θα βρισκόταν και πάλι πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
Το αξιοπερίεργο όμως είναι ότι ενώ προβλεύθηκε ως πιθανότερος και μεγαλύτερος κίνδυνος για τον πλανήτη το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας δεν υπήρξε πρόνοια για την αδιαβροχοποίηση της τράπεζας και έτσι τα νερά από το λιώσιμο των πάγων των τελευταίων ημερών εισήλθαν στην επτασφράγιστη υποτίθεται Τράπεζα και λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που επικρατεί στο χώρο, μετατράπηκαν σε πάγο.

Μέχρι στιγμής οι σπόροι παραμένουν ασφαλείς -για την ώρα- σε θερμοκρασία αποθήκευσης -18οC.

Όπως δήλωσαν στον Guardian εκπρόσωποι της νορβηγικής κυβέρνησης «Δεν σκεφτήκαμε πως οι πάγοι θα έλιωναν και πως θα είχαμε τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες. Τώρα την παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση».

Οι Νορβηγοί θα προχωρήσουν σε εργασίες αδιαβροχοποίησης της κρύπτης, ενώ θα σκαφτούν και κανάλια για να απομακρύνουν το νερό.

Μήπως θα πρέπει να ελεχθούν και τα αντιπυρικά μετρα της συγκεκριμένης τράπεζας; Αν επαληθευτούν τα μακαβριότερα των σεναρίων και η μέση θερμοκρασία του πλανήτη υπερβεί τους 40-50οC η θερμοκρασία στην Αρκτική δεν θα μείνει γύρω στους 0οC τα καλοκαίρια, όπως συμβαίνει σήμερα…

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *