Κουνούπια: παγίδες από παλιά λάστιχα αυτοκινήτων

Με τον υγειονομικό συναγερμό στον οποίο βρίσκονται όλες οι χώρες της Αμερικής, μετά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για κίνδυνο εξάπλωσης του ιού Ζίκα σε όλη την ήπειρο, πλην του Καναδά και της Χιλής, όπου δεν απαντώνται τα κουνούπια του είδους Aedes aegypti (το γνωστό και ως κουνούπι τίγρης) που μεταδίδουν τον ιό Ζίκα αλλά ευθύνεται και για άλλες νόσους, δεκάδες ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και άλλοι φορείς ερευνούν μεθόδους αντιμετώπισης που θα σέβονται την υγεία των ζωντανών οργανισμών (φυτικών και ζωικών συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου) της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος γενικότερα, κάτι που δεν γίνεται με τις μέχρι τώρα τεχνικές μαζικών ψεκασμών που εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα κουνούπια.

Ένα επιπλέον πρόβλημα που προκύπτει από την χρήση εντομοκτόνων είναι η τάση που έχουν ορισμένα έντομα να αναπτύσσουν μηχανισμούς αντίστασης απέναντι σε αυτά. Έτσι, η εφαρμογή ενός εντομοκτόνου μπορεί αρχικά να εξοντώσει την πλειοψηφία των ατόμων σε ένα πληθυσμό εντόμων, κάποια όμως από αυτά είναι πιθανό να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και να μην εξοντωθούν. Στην επόμενη γενεά σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός θα έχει αναπτύξει αυτό το χαρακτηριστικό και η εφαρμογή του εντομοκτόνου θα είναι άνευ αποτελέσματος. Ένας επιπλέον κίνδυνος είναι να αναπτυχθούν πληθυσμοί βλαβερών εντόμων λόγω εξόντωσης των φυσικών εχθρών τους (συνήθως άλλα έντομα), που κρατούσαν τη φυσική ισορροπία των πληθυσμών σε μια περιοχή (π.χ. μύγες – αράχνες).

Να θυμίσουμε ότι παρά το ότι οι ψεκασμοί με DDT απαγορεύτηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μετά από μακρόχρονες δικαστικές δαμάχες με τις εταιρίες που παρήγαγαν αυτές τις ουσίες  από το 1973, τα νερά ορισμένων λιμνών και ποταμών της Ελλάδας παραμένουν μολυσμένα ακόμη και σήμερα ενώ οι χημική ουσία διχλωροδιφαινυλοτριχλωροαιθάνιο έχει παραμείνει εντός της τροφικής αλυσίδας και έχει ανιχνεύθει σε όλη την Ευρώπη, σε λίπος προβάτων, πρόβειο γάλα, χοίρειο, πουλερικά και αβγά. Στην Ελλάδα είχε εντοπιστεί το 2010 σε αβγά, σε σημείο ν’ αναρωτιούνται οι επιστήμονες μήπως έκαναν λάθος!

Μια μελέτη που διενεργήθηκε στη Γουατεμάλα από το Laurentian University (Λαυρεντιανό Πανεπιστήμιο-Université Laurentienne) του Οντάριο στον Καναδά έδειξε ότι υπάρχει φθηνή και οικολογική λύση και απέδειξε ότι μέσα σε δέκα μήνες επιτεύχθηκε η καταστροφή 180.000 αβγών του κουνουπιού-τίγρη, δέκα φορές περισσότερα από τις συμβατικές παγίδες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας καταγράφηκαν μηδενικά κρούσματα δάγκειου πυρετού την ώρα που οι υγειονομικές αρχές της κεντροαμερικανικής χώρας θα περίμεναν περίπου 50 περιπτώσεις. Η λύση αυτή ακούει στο όνομα «οβιγιάντα» και  είναι μια απλή παγίδα κουνουπιών κατασκευασμένη από παλιά άχρηστα λάστιχα αυτοκινήτων.

Ο Αηδής ο αιγυπτιακός ή κουνούπι-τίγρης ευθύνεται για τη μετάδοση μιας σειράς ασθενειών, όπως ο ιός Ζίκα, ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Chikungunya και ο κίτρινος πυρετός.

Ο έλεγχος της εξάπλωσης του «τίγρη» είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω της ανθεκτικότητάς του στα παρασιτοκτόνα, της έλλειψης πόρων στις περιοχές εξάπλωσής τους και της ευνοϊκής για το είδος υπερθέρμανσης πολλών περιοχών του πλανήτη.

Η παγίδα είναι καρπός της συνεργασίας ερευνητών από το Μεξικό και τον Καναδά και αποτελείται από δύο «τόξα» παλιών ελαστικών μήκους 50 εκατοστών το καθένα που μαζί φτιάχνουν κάτι σαν στόμα με μια βαλβίδα απελευθέρωσης υγρών στον πάτο.

Μέσα στο δοχείο έβαλαν ένα μη τοξικό, αλλά ελκυστικό για τα κουνούπια διάλυμα που μεταξύ άλλων περιέχει φερομόνες κουνουπιού οι οποίες δίνουν στα θηλυκά κουνούπια το σήμα ότι πρόκειται για ασφαλές σημείο απόθεσης των αβγών τους.

Τα κουνούπια μπαίνουν αφήνουν τα αβγά τους σε μια λωρίδα από χαρτί ή ξύλο που επιπλέει στη «λιμνούλα». Δύο φορές την εβδομάδα, η βάση αυτή απομακρύνεται, τα αβγά καταστρέφονται και το διάλυμα φιλτράρεται για να χρησιμοποιηθεί ξανά ως δόλωμα.

«Χρησιμοποιήσαμε ανακυκλωμένα ελαστικά διότι τα παλιά λάστιχα αντιστοιχούν στο 29% των σημείων αναπαραγωγής του κουνουπιού-τίγρη, διότι είναι φθηνά και υπάρχουν παντού και διότι η επαναχρησιμοποίησή τους αποτελεί έναν τρόπο να καθαρίσουμε το περιβάλλον» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Τζεράρντο Ουλιμπάρι από το Λαυρεντιανό Πανεπιστήμιο.

Ο Ουλιμπάρι επισημαίνει ότι αυτές οι παγίδες κοστίζουν 60% λιγότερο από τις μεθόδους εξόντωσης των προνυμφών σε φυσικές δεξαμενές υδάτων και 80% λιγότερο από τους αεροψεκασμούς των ενήλικων κουνουπιών με παρασιτοκτόνα που βλάπτουν τις νυχτερίδες, τις λιβελλούλες και άλλους φυσικούς θηρευτές των κουνουπιών.

Δείτε το video πώς χρησιμοποιούνται οι παγίδες από τις τοπικές κοινωνίες.

Πηγή: http://www.econews.gr/2016/04/15/kounoupia-pagides-lastiha-129738/

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *