Συσκευή παραγωγής ενέργειας από τα κύμματα Wavestar

https://youtu.be/GiEnu_EuSvE

Η Wavestar (=αστέρι των κυμμάτων) είναι μια συσκευή κυματικής ενέργειας που μετατρέπει την άνοδο και την πτώση των κίνηση των πλωτήρων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία Wavestar ΑS που σχεδίασε και κατασκεύασε την συσκευή κυματικής ενέργειας, έχει ως στόχο να αναπτύξει μια εμπορική συσκευή κυματικής ενέργειας που θα έχουν την ικανότητα παραγωγής 600 kW, και θα αποτελείται από 20 πλωτήρες, διμέτρου 5 m ο καθένας. Η συσκευή θα ζυγίζει 1600 τόνους.

Η συσκευή Wavestar παράγει ηλεκτρισμό από την ενέργεια των κυμάτων καθώς οι πλωτήρες  υψώνονται και πέφτουν ακολουθώντας την κίνηση των κυμάτων.  Οι πλωτήρες που συνδέονται με αγκώνες σε μια αυτόνομη πλατφόρμα  αγκυρωμένη στο βυθό της θάλασσας.

Η κίνηση των πλωτήρων μεταφέρεται μέσω των υδραυλικών συστημάτων στην περιστροφή μιας γεννήτριας, που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.  Η εταιρία έχει εγκαταστήσει μία δοκομαστική συσκευή στο Hanstholm στη Δανία από το 2009, δυναμικότητας 600 kW.  Το πρωτότυπο αποτελείτο από 2 πλωτήρες, και η χωρητικότητά του ήταν 110 KW.

Η συσκευή συνδέθηκε με το ηλλεκρτικό δίκτυο της Δανίας το Φεβρουάριο του 2010.  Το 2013, η συσκευή Wavestar μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Hanstholm προκειμένου να βελτιώσει τη συσκευή και να εφαεμόσει  νέο ψηφιακό υδραυλικό σύστημα, ώστε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της συσκευής και να προσθέσει δύο ακόμα πλωτήρες.

Στο τέλος το 2014, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δοκιμάζει το νέο σύστημα μετάδοσης κίνησης (PTO /power take-off) στο Πανεπιστήμιο του Άαλμποργκ, το οποίο αναμένεται να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της συσκευής Wavestar για παραγγωγή ηλεκρτρισμού από κυματική ενέργεια.

Ρίξτε μια ματιά στο βίντεο από το πρωτότυπο της συσκευής Wavestar σε λειτουργία.

Πηγή: http://tidalenergytoday.com/2015/04/07/video-wavestar-wave-energy-device/

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *