Τη μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ ζητά το συντονιστικό «πολιτών και φορέων»

Τη μη ιδιωτικοποίηση του 51% του ποσοστού της ΕΥΑΘ ζητά το συντονιστικό πολιτών και φορέων “SOSΤΕ το νερό”, που διοργανώνει τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της ΕΥΑΘ.
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα μέλη του συντονιστικού, παρουσία και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και του ΕΚΘ μίλησαν ακόμη και για την πιθανότητα διενέργειας δημοψηφίσματος “για να μιλήσουν οι πολίτες του πολεοδομικού συγκροτήματος”, υπογραμμίζοντας ότι “χθες λήφθηκε η πρώτη ρητή απόφαση για δημοψήφισμα από το δήμο Ωραιοκάστρου”, ενώ αναφέρθηκαν σε αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Θέρμης και Πυλαίας – Χορτιάτη προς αυτή την προοπτική και Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

“Εαν χρειαστεί να γίνει δημοψήφισμα η προσωπική μου θέση στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι υπέρ” τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Επίσης εργαζόμενοι της εταιρίας τόνισαν ότι “ο αγώνας δεν γίνεται για τις θέσεις εργασίας”, αλλά “για το νερό που είναι δημόσιο αγαθό”, σημειώνοντας τα “αποτυχημένα” εγχειρήματα ιδιωτικοποίησης σε Παρίσι και Βιέννη που “εκτόξευσαν” την τιμή του νερού και την επαναφορά του σε δημόσιο έλεγχο. Τόνισαν ότι “την τελευταία τριετία η κατανάλωση στην ΕΥΑΘ μειώθηκε κατά έξι εκατομμύρια κυβικά” και ότι το 8-10% των καταναλωτών δεν μπορεί να πληρώσει τα τιμολόγια.

Πριν από λίγες εβδομάδες η πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ) “Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα” έγραψε ιστορία γινόμενη η επίσης πρώτη ΕΠΠ στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο υπογραφές.Η Anne-Marie Perret, Πρόεδρος της Επιτροπής των Πολιτών λέει: ” Η Επίτευξη αυτού του σημαντικού ορόσημου, με ένα εκατομμύριο ευρωπαίους πολίτες να συμφωνούν ότι το νερό και η αποχέτευση είναι ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μια μεγάλη επιτυχία. Εκτιμούμε την υποστήριξη τόσων πολλών και θα συνεχίσουμε την εκστρατεία μας αυτή ώστε να περάσουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχουμε επίσης κατορθώσει να ξεπεράσουμε τα αρχικά μας προβλήματα, καθώς επίσης και τους νομικούς αλλά και τεχνικούς φραγμούς που μας επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από Κράτη Μέλη.”

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών “Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα” είναι επιτυχημένη όχι μόνο επειδή πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα την έχουν υπογράψει αλλά και επειδή δημιουργεί έναν πραγματικό πανευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο. Το 2013 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών και κατορθώσαμε να έχουμε περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο επισκέψεις στην ιστοσελίδα μας, μόνο τον Ιανουάριο. Έχει συμβάλει έτσι στη δημιουργία ενός χώρου για έναν πανευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο, στον οποίο εμπλέκονται αρκετοί πολίτες.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών θα συνεχίσει να συγκεντρώνει υπογραφές, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι θα ακουστεί η φωνή όσο πιο πολλών πολιτών γίνεται, σε πολλές διαφορετικές χώρες της Ένωσης. Στις 22 του Μάρτη θα τιμήσουμε την Παγκόσμια Μέρα Νερού μαζί με πάνω από ένα εκατομμύριο φωνές ενάντια στη φιλελευθεροποίηση του νερού και υπέρ της εφαρμογής του ανθρώπινου δικαιώματος στο νερό και στην αποχέτευση στην ΕΕ.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα! Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους. Η νομοθεσία τής ΕΕ πρέπει να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν και να παρέχουν σε όλους τους πολίτες πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα καθαρού, πόσιμου νερού και σε δίκτυο αποχέτευσης.

Προσκαλούμε τους πολίτες να υπογράψουν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών για “το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα” http://www.right2water.eu/el μια και το θέμα μας αφορά άμεσα.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *