Γιατί δεν μοιράζεται δωρεάν γάλα στα σχολεία της Θεσσαλονίκης;

Γνωρίζατε ότι από το 2006 θα μπορούσε να μοιράζεται δωρεάν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα στα σχολεία όλου του Νομού Θεσσαλονίκης με επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Απίστευτο, κι όμως αληθινό: Πρόκειται για πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζεται σε 22 ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την προώθηση των υγιεινών συνηθειών διατροφής στα παιδιά και τη νεολαία. Κι όμως ένα τέτοιο πρόγραμμα, τόσο μεγάλης σημασίας σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης, αύξησης της φτώχειας, διάλυσης του κτηνοτροφικού και αγροτικού τομέα στη χώρα μας, κυριαρχίας των ανθυγιεινών συνηθειών διατροφής από φαστ φουντ, παραμένει άγνωστο στην πόλη μας και σε όλο το Νομό Θεσσαλονίκης!

Οι τελευταίες έρευνες του Πανεπιστημίου της Κρήτης δείχνουν σοβαρό πρόβλημα στα παιδιά της Κρήτης που παρουσιάζουν χοληστερίνη και παχυσαρκία, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών που αντικατέστησαν την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή. Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος να προωθήσουμε προγράμματα υγιεινής διατροφής στα σχολεία με ντόπια βιολογικά προϊόντα στα σχολικά κυλικεία, αλλά και να αξιοποιούμε τέτοια προγράμματα διεθνών οργανισμών όπως αυτό με τη διανομή γάλακτος στα σχολεία.
Εμείς ρωτάμε δημόσια την ελληνική κυβέρνηση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο φιγουράρει σε όλες τις παραπομπές στον «αρμόδιο φορέα στην Ελλάδα στον οποίο πρέπει να απευθυνθούμε»:

  • Γιατί δεν γνωρίζουμε τίποτα για το σχετικό πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη;
  • Γιατί χάθηκαν τρία χρόνια ως τώρα που θα μπορούσαμε να μοιράζουμε δωρεάν γάλα στα παιδιά μας στα σχολεία;
  • Ποιοι συγκεκριμένα είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος αυτού στην Ελλάδα και τι κάνουν από το 2006;
  • Πάρθηκε κάποιου είδους μέριμνα ώστε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και στις επιδοτήσεις και ελληνικά προϊόντα όπως η φέτα, η μυζήθρα κι ο ανθότυρος; (Κάποιο άλλοι πέτυχαν στο πρόγραμμα να επεκταθεί και σε τυριά όπως η παρμεζάνα)
  • Στα σχολεία υλοποιούνται προγράμματα και εκδηλώσεις στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Αγωγής Υγείας για την υγιεινή διατροφή, την υγιεινή παραγωγή των αγροτικών προϊόντων κλπ. Έχει ενημερώσει κανείς τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Παιδείας για τη δυνατότητα πέρα από τα λόγια να προχωρήσουν και στην πράξη τέτοια προγράμματα και εκδηλώσεις καταναλώνοντας δωρέαν γάλα, προϊόντα γάλακτος και φρούτων;
  • Από τον Νοέμβριο του 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει 90 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για αντίστοιχο πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία. Θα εκμεταλλευτεί την δυνατότητα αυτή η χώρα μας για να προωθηθούν τοπικά προϊόντα;
  • Έχει σκεφτεί κάποιος από όλους τους “αρμόδιους φορείς” οι οποίοι φροντίζουν για το περιβάλλον να υπάρχει ειδική διάταξη που να περιλαμβάνει τοπικά βιολογικά προϊόντα ώστε να ενισχυθεί η βιολογική γεωργία που σε αντίθεση με την χημική δεν επιβαρύνει τη γή με φυτοφάρμακα και την ατμόσφαιρα με τόνους διοξειδίου του άνθρακα για την παραγωγή και τη μεταφορά τους;
  • Θα τιμωρηθεί κανένας εάν αποδειχθεί ότι χάνουμε λεφτά ως χώρα από το 2006 κι αδυνατούν κάποιοι να προωθήσουν υγιεινές συνήθειες διατροφής στα σχολεία ακόμη κι όταν υπάρχουν έτοιμα κονδύλια από την Ε.Ε..;
  • Τέλος ζητούμε να αρχίσει άμεσα (από το επόμενο σχολικό έτος) η δωρεάν διανομή γάλακτος στα σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης;

Το θέμα ενδιαφέρει γονείς, μαθητές, κτηνοτρόφους και αγρότες αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες που διαπιστώνουν γι’ άλλη μια φορά περίτρανα την ανικανότητα αυτών που μας κυβερνούν και την αδιαφορία τους να προωθήσουν στοιχειώδη προγράμματα σε όφελος των παιδιών μας.

Οικολόγοι Πράσινοι Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες
Η ΕΕ χρηματοδοτεί τη διανομή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε σχολεία, διαθέτει ειδικό δικτυακό τόπο για εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα και επίσης έχει ξεκινήσει φωτογραφικό διαγωνισμό για νέους.
Όλα αυτά βρίσκονται στο http://drinkitup.europa.eu/index.php?L=1

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ιστοσελίδα:

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διανομής Γάλακτος στα Σχολεία;

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διανομής Γάλακτος στα Σχολεία ενθαρρύνει τα παιδιά να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και να διατηρούν μία ισορροπημένη δίαιτα. Επιπλέον, έχει εκπαιδευτικό ρόλο καθώς υποστηρίζει την ανάπτυξη καλών συνηθειών φαγητού και διατροφής που θα κρατήσουν μια ζωή. Μέσω του Προγράμματος Διανομής Γάλακτος στα Σχολεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει χρηματοδότηση στα σχολεία και σε άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς προκειμένου να μπορούν να προσφέρουν στους μαθητές τους επιλεγμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε στενή συνεργασία με το προτεινόμενο Σχέδιο ΕΕ Διανομής Φρούτων, το οποίο θα προσφέρει δωρεάν φρούτα και λαχανικά στα παιδιά του σχολείου, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται σκληρά για την υγεία της μελλοντικής γενιάς μας.

Στο σχολικό έτος 2006-2007, το Πρόγραμμα Διανομής Γάλακτος στα Σχολεία διέθεσε το αντίστοιχο των 305.000 τόνων γάλακτος σε σχολεία σε 22 Κράτη Μέλη, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέχει πάνω από 50€ εκατομμύρια σε επιχορηγήσεις. Πώς ξέρεις αν το σχολείο σου είναι μέλος αυτού του προγράμματος; Όλοι οι συμμετέχοντες οργανισμοί πρέπει να επιδεικνύουν μία αφίσα στην είσοδο του οργανισμού τους που να δείχνει ότι λαμβάνουν επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διανομής Γάλακτος στα Σχολεία. Μπορείς επίσης να κοιτάξεις στην ιστοσελίδα του αρμόδιου οργανισμού για την εφαρμογή του Προγράμματος Διανομής Γάλακτος της ΕΕ στη χώρα σου, για να βρεις τη λίστα των σχολείων που λαμβάνουν επιχορήγηση.

Στις 11 Ιουλίου 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεύρυνε το Πρόγραμμα Διανομής Γάλακτος στα Σχολεία για να αυξήσει την ποικιλία των προϊόντων που καλύπτονται από την επιχορήγηση και να διασφαλίσει ότι τα γυμνάσια και λύκεια θα έχουν την ίδια πρόσβαση στο πρόγραμμα με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Στις 11 Ιουλίου 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεύρυνε το Πρόγραμμα Διανομής Γάλακτος στα Σχολεία για να αυξήσει την ποικιλία των προϊόντων που καλύπτονται από την επιχορήγηση και να διασφαλίσει ότι τα γυμνάσια και λύκεια θα έχουν την ίδια πρόσβαση στο πρόγραμμα με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Οι νέοι κανόνες του προγράμματος τίθενται σε ισχύ για το σχολικό έτος 2008-2009, παρέχοντας στα σχολεία και τους μαθητές μία ευρύτερη ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων για να επιλέγουν. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται το γάλα και παραλλαγές αυτού με διάφορες γεύσεις και μία μεγαλύτερη ποικιλία τυριών (συμπεριλαμβανομένων τυριών με χαμηλά λιπαρά) και γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το βουτυρόγαλα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αναμεμιγμένα με φρούτα ή χυμούς φρούτων παρέχουν στους μαθητές ακόμα πιο εύγεστες, υγιεινές επιλογές. Για να δείτε την πλήρη λίστα των προϊόντων που καλύπτονται από το πρόγραμμα, επισκεφθείτε τον τομέα Πληροφορίες για τους υποψηφίους.

1 thought on “Γιατί δεν μοιράζεται δωρεάν γάλα στα σχολεία της Θεσσαλονίκης;”

  1. Pingback: Ποιός κλέβει το γάλα των μαθητών; | magicasland

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *