Τo ποδήλατο αιχμή για έναν άλλο τουρισμό στη Θράκη!

Με συνεντεύξεις τύπου στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε το διήμερο των Οικολόγων Πράσινων στη Θράκη, που θα κορυφώθηκε χθες, Κυριακή 12 Απριλίου με διεθνή ποδηλατοπορεία στα σύνορα της Ελλάδας με Βουλγαρία και Τουρκία στο βόρειο Έβρο.

Η περιοδεία συνδέεται και με τη διεθνή πρωτοβουλία για ζώνη ήπιου ποδηλατικού τουρισμού και προστασίας της φύσης, στη διαδρομή που ακολουθούσαν στη μεταπολεμική Ευρώπη τα σύνορα των δύο ψυχροπολεμικών συνασπισμών και το λεγόμενο «Σιδηρούν Παραπέτασμα». Για μισό σχεδόν αιώνα, η νεκρή αυτή ζώνη έμεινε έξω από την άγρια ανάπτυξη της εποχής και σταδιακά εξελίχθηκε σε σημαντικό καταφύγιο άγριας ζωής. Η πρόταση των Πράσινων για την ποδηλατική διαδρομή, πρόταση που υποστηρίζεται και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει κύριο στόχο τη διατήρηση αυτού του κεκτημένου, που περιλαμβάνει και στην περιφέρειά μας περιοχές με μεγάλη φυσική αξία όπως ο ορεινός όγκος της Ροδόπης. Συμβολικό χαρακτήρα θα είχε η συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Michael Cramer, ευρωβουλευτή των Γερμανών Πράσινων και πρωτεργάτη της σχετικής πρωτοβουλίας.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων, μίλησε για τους βασικούς στόχους της εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων για τις ευρωεκλογές. «Η εκλογή του πρώτου Πράσινου ευρωβουλευτή από τη χώρα μας θα βοηθήσει να αλλάξουμε συνολικότερα το κλίμα της πολιτικής στην Ελλάδα. Θα φέρει τα θέματα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στο προσκήνιο, θα πιέσει και τα άλλα κόμματα να βελτιώσουν τις θέσεις τους, θα βοηθήσει να αναδείξουμε πράσινες διεξόδους που απαντούν ταυτόχρονα τόσο στην οικονομική όσο και στην περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση. Παράλληλα αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο ώστε οι θεμιτές ελληνικές ευαισθησίες να μεταφέρονται και στην ομάδα των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο, όπου λόγο έχουν μόνο οι χώρες που έχουν εκλέξει ευρωβουλευτή».

Ο Γιώργος Πασχαλίδης, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, εξήγησε την πρόταση για προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού, που δεν αναφέρεται μόνο στη χρήση του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου. «Φιλοσοφία του είναι η προώθηση διαφορετικών τουριστικών προτύπων, με ενίσχυση των μικρών οικισμών ως σημείων για στάσεις και διανυκτερεύσεις, προτίμηση οικογενειακών πανδοχείων ή μικρών μονάδων οικοτουρισμού και αγροτουρισμού, αμεσότερη επαφή με τους ανθρώπους κάθε τοπικής κοινωνίας, και αποστάσεις από τη λογική ότι οι διακοπές αποτελούν ευκαιρία για πολυτέλεια και για επίδειξη της αγοραστικής δύναμης. Παράλληλα συμβάλλει στη δημιουργία υποδομών στους οικισμούς, που αναβαθμίζουν την εικόνα τους και εξυπηρετούν τη στροφή των κατοίκων προς το ποδήλατο. »

Ο Γιώργος Φαρφαράς, μέλος του Πανελλαδικού συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, αναφέρθηκε στα βήματα που χρειάζεται να γίνουν για την προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού. «Πρώτο βήμα είναι η δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτων με όλα τα τρένα. Δεύτερο βήμα είναι η προώθηση του ελληνικού σκέλους των δύο διεθνών ποδηλατικών αξόνων αρ. 11 (Αθήνα μέχρι Σκανδιναβία) και αρ. 8 (από Αθήνα μέχρι Ισπανία). Τρίτο βήμα είναι, τέλος, η αναβάθμιση του σιδηροδρόμου στη χώρα μας και η βελτίωση της σύνδεσης με τις γειτονικές χώρες και την Κεντρική Ευρώπη».

Στη συνέντευξη της Αλεξανδρούπολης, ο Γιάννης Τέντες, αναπλ. Καθηγητής στο ΔΠΘ, μιλώντας εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων Έβρου, τόνισε ότι «τη λογική της ήπιας αξιοποίησης των φυσικών πόρων και της διάχυσης των οικονομικών ωφελημάτων σε όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος των τοπικών πληθυσμών, αντιστρατεύεται ριζικά το σχέδιο για το διεθνή πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Εκτός από τις θέσεις εργασίας που μας λένε ότι θα δημιουργήσει ο αγωγός και οι εγκαταστάσεις εκφόρτωσης σε απόσταση αναπνοής από το Δέλτα του Έβρου, οφείλουμε να υπολογίζουμε και τις θέσεις που θα χαθούν από την αγροτική οικονομία και τον ήπιο τουρισμό».

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *