Οικολόγοι Πράσινοι Αιτωλοακαρνανίας: Η πράσινη οικονομία μπορεί να ζωντανέψει το Ξηρόμερο

130408_03.jpgΑνταπόκριση του Νίκου Ζαχείλα

Αρθρώνοντας νέες μορφές πολιτικής επικοινωνίας οι Οικολόγοι Πράσινοι Αιτωλοακαρνανίας βρέθηκαν το Σάββατο στο δημοτικό διαμέρισμα Τρύφου του δήμου Μεδεώνος. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζοντας τις τωρινές ανάγκες της κοινωνίας και του πλανήτη, με λόγο αληθινό και ρεαλιστικό, πέρα από τα παρωχημένα διλήμματα της αριστεράς και της δεξιάς, ανάπτυξαν μια αμφίδρομη σχέση με τους κατοίκους του Τρύφου και συγκρότησαν τοπική πολιτική κίνηση στην περιοχή.

Στα λουτρά Τρύφου

Η παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων ξεκίνησε με επίσκεψη στο χώρο των λουτρών Τρύφου, του ποταμού Νύσσα και του αρχαίου δάσους που καλύπτει τις γύρο πλαγιές και σήμερα καταστρέφεται από την παράνομη υλοτομία που είναι φυσικό επόμενο της έλλειψης ενημέρωσης αλλά πάνω απ όλα της οικονομικής ανέχειας. Εκεί συζήτησαν με κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί για τις δυνατότητες και τις προοπτικές που έχει το ορεινό Ξηρόμερο και για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να υπάρξει αρμονική με την φύση ανάπτυξη της περιοχής.

Διαλογική συζήτηση με δεκάδες κατοίκους

Στη συνέχεια το κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκε και συζήτησε διαλογικά με δεκάδες κατοίκους σε κατάστημα του Τρύφου. Ανάπτυξαν μια πρωτόγνωρη για τα σημερινά δεδομένα επικοινωνία όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι έλαβαν το λόγο και κατέθεσαν τις αγωνίες, τις ελπίδες και τα προβλήματα τους. Από τους Οικολόγους Πράσινους την κεντρική τοποθέτηση πραγματοποίησε η συντονίστρια Αιτωλοακαρνανίας Ιωάννα Ρούση που παρουσίασε την πολιτική πρόταση για πράσινη οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τόνισε την κορυφαία σημασία ύπαρξης πραγματικής λειτουργίας αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών και ζήτησε την ουσιαστική συμμετοχή όλων των πολιτών στα θέματα που τους αφορούν μακριά και πέρα από τους επαγγελματίες πολιτικούς.

Το λόγο στη συνέχεια έλαβαν τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων:

Στέλιος Φούντας που αναφέρθηκε στα άσχημα δημογραφικά δεδομένα της περιοχής (μείωση πληθυσμού ), υπενθύμισε οτι οι μεγάλοι οικολογικοί κίνδυνοι (ξηρασία, ερημοποίηση, ακραία καιρικά φαινόμενα κ.α ) θα πλήξουν πρώτιστα την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και επιπλέον προχώρησε σε μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση για το πρόγραμμα ” Αλέξανδρος Μπαλτατζής “.
Η Ενημέρωση αφορούσε κυρίως τις δυνατότητες που δίνει το πρόγραμμα για έργα και δράσεις δημοσίου χαρακτήρα (δικαιούχοι ΟΤΑ),τα οποία θα βάλουν τις βάσεις για προστασία και ανάδειξη του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού (αγροτική κληρονομιά) πλούτου της περιοχής.

Αποστόλης Τζογάνης που μίλησε με στοιχεία για την ανάγκη επαναχρησιμοποίησης των ντόπιων φυλών ζώων και σπόρων, για τον φορέα που δραστηριοποιείται σχετικά και το δίκτυο που λειτουργεί πανελλαδικά.

Πέλα Καλογήρου που επισήμανε την αλληλεπίδραση των συστημάτων του περιβάλλοντος με την οικονομία και την άμεση ανάγκη συμφιλίωσης των ανθρώπων με την φύση.

Αποστόλης Σουλιώτης που μετέφερε την βεβαιότητά του ότι η πράσινη οικονομία αποτελεί το μέλλον του Ξηρομέρου και το μόνο δρόμο ώστε ο τόπος να ευημερήσει.

Τα σκουπίδια στο δημαρχείο

Η παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων στο Τρύφο συνεχίστηκε με τον καθαρισμό από σκουπίδια τμήματος κοντινής στο χωριό ρεματιάς και η συμβολική κατάθεση απορριμμάτων στην είσοδο του δημαρχείου Μεδεώνος ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη λειτουργία προγράμματος ανακύκλωσης στο δήμο. Φυσικά οι δράσεις για το θέμα των σκουπιδιών δεν σταματούν εδώ. Βρισκόμαστε σε ανοικτό διάλογο με τους κατοίκους και το Δήμο Μεδεώνος.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *