Σάββατο 27 Μαρτίου 20:30 Ώρα της γής

Η Ώρα της Γης

H Ώρα της Γης γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, η Ώρα της Γης άγγιξε 50 εκατομμύρια πολίτες σε 35 χώρες ανά τον πλανήτη, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κίνημα υπέρ ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Το 2009, εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών σε ολόκληρο τον πλανήτη συμμετείχαν στη μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Περισσότερες από 4000 πόλεις και 88 χώρες βρέθηκαν στον παλμό της Ώρας της Γης πέρυσι, με την Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκτιμάται ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ελλάδα σκοτείνιασαν κατά την Ώρα της Γης, στέλνοντας ένα «εκτυφλωτικό μήνυμα» κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συνολικά 489 Δήμοι και κοινότητες 1649 επιχειρήσεις, 845 σχολεία καθώς και 325 φορείς σε ολόκληρη τη χώρα συμμετείχαν στην Ώρα της Γης 2009. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, κατά την έναρξη της Ώρας της Γης, σημειώθηκε πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500 MW, ποσότητα που είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ηγέτες των μεγάλων κρατών, στη Συνδιάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, απογοήτευσαν τους πολίτες τους, η ανθρωπότητα όμως δεν σταματά τον αγώνα. Η «Ώρα της Γης 2010» δίνει φωνή και δύναμη πίσω στον πολίτη και στις τοπικές κοινωνίες. Σας καλούμε να δώσετε και φέτος τη δική σας ταυτότητα στην παγκόσμια εκστρατεία: «Ώρα της Γης 2010» στις 27 Μαρτίου, στις 20:30 μ. μ. και να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα, για ακόμη μία φορά στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Ώρα της Γης διοργανώνεται από το διεθνές δίκτυο του WWF. Το WWF είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ανθρώπων, επιστημόνων, εθελοντών και πολιτών, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες.

Είναι μια οργάνωση που αντιμετωπίζει εποικοδομητικά τις περιβαλλοντικές προκλήσεις του πλανήτη, με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους: από τη διάσωση σπάνιων ειδών έως την αλλαγή του κλίματος. Από τη βιώσιμη ανάπτυξη έως την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Μια οργάνωση η οποία βασίζεται στους 5.000.000 υποστηρικτές της.
Απλούς ανθρώπους όπως όλοι μας.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανακοίνωσε την μελέτη «Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον» όπου περιέχονται προβλέψεις, βάσει επιστημονικών μοντέλων, για την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών στην Ελλάδα την περίοδο 2020-2050. Το κύριο συμπέρασμα της έκθεσης μπορεί να αποδοθεί με λίγες λέξεις: «ανυπόφορες πόλεις, απειλούμενος τουρισμός, δύσκολες μέρες για τη γεωργία, εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο, εκτός εάν αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε διεθνές και εθνικό επίπεδο».

Η μικρή μας Ελλάδα δεν ανήκει στους μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη, όμως η αλλαγή του κλίματος θα μας πλήξει «ασύμμετρα» δυνατά. Οφείλουμε λοιπόν να αναλάβουμε διεθνείς πρωτοβουλίες ώστε να καταφέρουμε την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος. Η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και η μείωση των εκπομπών θα βοηθήσει επιπλέον την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, κερδίζοντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και προστατεύοντας την υγεία των πολιτών και του περιβάλλοντος. Το WWF Ελλάς έχει αποδείξει εξάλλου με την έκθεσή του «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050» ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές της και μπει ουσιαστικά στο δρόμο της «πράσινης ανάπτυξης».

Από την πλευρά μας, εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας, οφείλουμε να δείξουμε στην Πολιτεία, αλλά και στα άλλα κράτη πως πραγματικά ενδιαφερόμαστε για το μέλλον του πλανήτη και των επόμενων γενεών. Πέρσι στην «Ώρα της Γης 2009» στείλαμε ένα πρώτο μήνυμα προς όλους. Φέτος, στην «Ώρα της Γης 2010» το μήνυμα μπορεί να γίνει ακόμα πιο δυνατό. Ελάτε μαζί μας!

Μείνετε συντονισμένοι

Δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα χωρίς τη δική σας βοήθεια.

Η Ώρα της Γης 2010 μπορεί και πρέπει να είναι μόνο ένα βήμα στις προσπάθειές μας για μια καλύτερη Ελλάδα, για ένα βιώσιμο και δίκαιο πλανήτη.

Ζητάμε τη συνεισφορά σας για να αλλάξουμε συνήθειες, για να πείσουμε τους πολιτικούς ότι η Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς τους ίδιους και για τις επόμενες γενιές.

  1. Δείτε εδώ τι άλλο μπορείτε να κάνετε ώστε κάθε ώρα να είναι η Ώρα της Γης.
  2. Μην κλείνετε τα μάτια στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Μάθετε περισσότερα γύρω από τις αιτιάσεις των αρνητών της κλιματικής αλλαγής.
  3. Υποστηρίξτε οικονομικά το έργο του WWF Ελλάς. Η μεγαλύτερη δύναμη της οργάνωσης είναι οι υποστηρικτές της. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια ενασχόλησης του WWF Ελλάς με την κλιματική αλλαγή έχουμε βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση πολιτών και πολιτικών. Μόνο με την υποστήριξή σας μπορούμε να συνεχίσουμε. Δείτε εδώ τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε το έργο μας.
  4. Συμμετέχετε σττις κοινότητες του WWF Ελλάς στο facebook και του twitter.
  5. Μείνετε ενημερωμένοι για την κλιματική αλλαγή. Μπείτε στην ιστοσελίδα της εκστρατείας του WWF Ελλάς για την κλιματική αλλαγή και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό για το κλίμα.

Το βίντεο είναι δημιουργία του Δημ. Φαναριώτη και φτιάχτηκε για το τηλεοπτικό κανάλι Τηλεκέρκυρα

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *