ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΕΜΕΙΝΕ Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ!

Αποχώρησε όλη η αντιπολίτευση και ψήφισε μόνος τον κανονισμό του Ν.Σ.
Νέα στοιχεία για τις παρανομίες στο Πανόραμα
Καταγγελίες των εργοληπτών για σκοτεινές μεθοδεύσεις στους διαγωνισμούς
Απαράδεκτη η ακμαιοκτονία των κουνουπιών.

Αποχώρησαν και οι τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, μετά την άρνηση του Π. Ψωμιάδη να αναβάλει σε μια άλλη συνεδρίαση τη συζήτηση για τροποποίηση του κανονισμού εργασιών του Ν.Σ.Θ. με μοναδικό θέμα αυτό αντί για τις συνοπτικές διαδικασίες που επιλέχτηκαν.
«Είναι διαφανής ο στόχος τους να φιμώσουν τις ανυπότακτες φωνές και να παρεμποδίσουν την άσκηση του δημοκρατικού ελέγχου των πεπραγμένων της διοίκησης», δήλωσε ο οικολόγος νομαρχιακός σύμβουλος Μ. Τρεμόπουλος.
Στη διάρκεια της συζήτησης των ερωτήσεων και τοποθετήσεων των επικεφαλής των παρατάξεων, που ήδη αποφάσισε η παράταξη Ψωμιάδη να πάνε μετά το τέλος της τετράωρης συνεδρίασης, όταν θα έχουν φύγει τα ΜΜΕ, ο Μ. Τρεμόπουλος έθιξε τα παρακάτω ζητήματα:

Α. Για το Ίδρυμα της Μητρόπολης στο Πανόραμα
Ι. Είναι παραπλανητικός ο ισχυρισμός της διοίκησης Ψωμιάδη ότι η κατά παρέκκλιση αύξηση της δόμησης που δόθηκε για την ανέγερση του Ιδρύματος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης στο Πανόραμα, με ποσοστό κάλυψης 20% και συντελεστή δόμησης 0,3, πολύ λίγο μεγαλύτερη από αυτή που ισχύει στην εκτός σχεδίου δόμηση, που είναι 10% και συντελεστή δόμησης 0,2!!!!!
Αυτό που ισχύει στην εκτός σχεδίου δόμηση για όλους τους άλλους είναι το εξής:
1. στα πρώτα 4 στρέμματα μπορούν να χτιστούν 200 τ.μ. και στα υπόλοιπα στρέμματα ο συντελεστής δόμησης είναι 0,02
2. η κάλυψη δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη της συνολικής δόμησης
Βάσει αυτών, στα 32 στρέμματα με τους κατά παρέκκλιση όρους δόμησης μπορούν να χτιστούν 32.000 χ 0,3=9.600 τ.μ. και η κάλυψη μπορεί να είναι 32.000 χ 20%=6.400 τ.μ.
Βάσει όμως των όρων δόμησης που ισχύουν για την εκτός σχεδίου δόμηση εκεί μπορεί να χτιστούν:
-Τα πρώτα 4.000 τ.μ. χτίζουν 200 τ.μ.
-Τα υπόλοιπα 28.000 τ.μ. χ 0,02 χτίζουν 560 τ.μ.
-Σύνολο 760 τ.μ. δόμησης και κάλυψης
Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι η συνολική δόμηση που εγκρίθηκε είναι περίπου 12,6 φορές μεγαλύτερη!

ΙΙ. Με την απόφαση υπ’ αριθ. Γ.Δ./2085/16-08-1983 του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, με την οποία καθορίστηκαν τα όρια της ορεινής κοίτης (αρμοδιότητας της Δασικής υπηρεσίας) και πεδινής κοίτης (αρμοδιότητας των τεχνικών υπηρεσιών) των χειμάρρων του Νομού Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι τα 32 στρέμματα που δόθηκαν στη Μητρόπολη, βρίσκονται στην ορεινή κοίτη του χειμάρρου ΣΕΔΕΣ ή ΒΑΘΥΛΑΚΚΟΥ
Οι ορεινές κοίτες προστατεύονται και διαχειρίζονται από τη δασική υπηρεσία και όλα τα επιτρεπτά έργα διευθέτησης ρεμάτων και αποκατάστασης των εδαφών τους γίνονται μετά από μελέτες που εγκρίνονται από τη Δασική υπηρεσία (Ν.1 86/69, άρθρο 224-225) και όχι τη Νομαρχία.
Άρα οι περιβαλλοντικές μελέτες (Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση του έργου και η Οριστική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) θα έπρεπε υποχρεωτικά να διαβιβαστούν στο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης για να εκφράσει τις απόψεις του στις επιπτώσεις που θα έχει το έργο στο περιβάλλον και θα έθετε όρους, των οποίων η τήρηση για την προστασία του περιβάλλοντος θα ήταν υποχρεωτική για την έκδοση των απαραίτητων αδειών επέμβασης από τη δασική υπηρεσία (π.χ. διατήρηση των φυσικών διατομών των ρεμάτων για την απρόσκοπτη απορροή της μέγιστης πλημμυρικής παροχής κλπ)
Επομένως υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας με την έκδοση των σχετικών αποφάσεων υλοποίησης του έργου.

Β. Για τους πρόχειρους διαγωνισμούς έργων προϋπολογισμού 45.000 Ευρώ
Ως απάντηση στις τεκμηριωμένες καταγγελίες του Μ. Τρεμόπουλου στη Δικαιοσύνη και στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, η διοίκηση Ψωμιάδη ήδη πέρασε στην αντεπίθεση με διατεταγμένα εξώδικα.
Στην απάντησή του ο Μ. Τρεμόπουλος κατέθεσε στο Ν.Σ.Θ. την καταγγελία ότι υπηρεσιακοί παράγοντες και η πολιτική ηγεσία της Νομαρχίας συνεχίζουν τις παράνομες διαδικασίες των πρόχειρων διαγωνισμών (τα γνωστά «45άρια»), με πολύ χαμηλές εκπτώσεις και παρατυπίες αλλά και διακηρύξεις όπου φωτογραφίζεται ο μελλοντικός ανάδοχος. Κατάθεσε μάλιστα διαμαρτυρία του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και Τεχνικών Επιχειρήσεων για τις αναθέσεις των έργων και την πρόσκληση περιορισμένου αριθμού εργοληπτικών επιχειρήσεων, διαδικασία που δεν εκπληρεί τις προϋποθέσεις του νόμου, με αποτέλεσμα οι συμβάσεις αυτές να είναι άκυρες (γνωμοδότηση 220/205 του Ν.Σ.Κ.). Ο Σύνδεσμος καταγγέλλει την έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες ανάθεσης, που αφαιρεί από πλήθος ενδιαφερόμενων τη δυνατότητα συμμετοχής και μειώνει τον ανταγωνισμό σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Γ. Επικίνδυνη καταπολέμηση των κουνουπιών
Στη συζήτηση για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για εκπόνηση σχεδίου καταπολέμησης κουνουπιών στη Δυτική Θεσσαλονίκη ο Μ. Τρεμόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην πλήρη ανικανότητα της Νομαρχίας να λύσει το πρόβλημα, κατήγγειλε τις βαριές ευθύνες των διοικήσεων της Νομαρχίας που χρησιμοποιούσαν επί μια δεκαετία την τοξική ουσία temephos για προνυμφοκτονία, για την οποία οι οικολόγοι είχαν εκφράσει αντίρρηση και η οποία έχει πια απαγορευτεί. Κατήγγειλε, ακόμη, ότι ήδη έχει αρχίσει το ράντισμα από αέρος για την καταπολέμηση μεγάλων κουνουπιών (ακμαιοκτονία) με τη δραστική ουσία diflubenzuron, που είναι τοξική για τους υδρόβιους οργανισμούς.
«Αυτοί που μας διαβεβαίωναν τόσα χρόνια ότι δεν υπάρχει κανέναν πρόβλημα με τα χημικά που χρησιμοποιούν, τώρα όχι μόνο συνεχίζουν να χρησιμοποιούν επίσης επικίνδυνα χημικά αλλά περνούν σε ακόμη πιο απαράδεκτες πρακτικές, όπως η ακμαιοκτονία, που δεν εφαρμόζεται πια πουθενά στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος.
Τη σύμβαση υπερψήφισε και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *