Εντονότερες προσπάθειες για την προστασία του Σέϊχ-Σου

Eπέκταση των αναδασωτικών προσπαθειών και ενοποίηση πράσινων χώρων στην πόλη ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι Θεσσαλονίκης.

Αυτά είναι τα βασικά σημεία που θα τονιστούν στην εκδήλωση με θέμα: “Σέϊχ-Σου: η σημερινή κατάσταση και το μέλλον του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης”, που διοργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι Θεσσαλονίκης αύριο Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010, στις 7μμ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Συκεών (Στρ. Σαράφη 1). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας (21 Μαρτίου) και στόχος είναι να τεθούν και θέματα ποιότητας ζωής στη σημερινή πολύπλευρη κρίση που βιώνουμε, όπως και θέματα δημιουργίας πράσινων θέσεων εργασίας στον τομέα της προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος.

Στην εισήγηση του Οδυσσέα Κεραμιτζή θα γίνει αναφορά στη σημερινή κατάσταση του δάσους, στις πρόσφατες παρεμβάσεις και τα έργα που δεν απέφυγαν υπερβολές και αστοχίες, και στο σχεδιασμό της εξωτερικής περιφερειακής, που αν και προβλέπει υπόγεια παράκαμψη του Σέϊχ-Σου, απειλεί με σημαντική μείωση το δάσος λόγω των τεράστιων συνδετήριων κόμβων που προβλέπει εντός της έκτασής του.

Ο Νομικός Περιβάλλοντος Γιάννης Παπαγιάννης θα κάνει αναφορά στην έννοια του δασικού χώρου και στη σχέση του με το δασολόγιο και το δασικό κτηματολόγιο, στην πρόσφατη τροποποίηση του δασικού νόμου, και στο καθεστώς των αναδασωτέων εκτάσεων. Επίσης, θα κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις αναδασωτέες πράξεις και στη Νομολογία του ΣτΕ. Τέλος θα αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξει ένα ισχυρότερο θεσμικό καθεστώς προστασίας στο Σέιχ Σου, αλλά και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την άρση αναδάσωσης σε ιδιωτική έκταση στο δάσος σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της πρωτοβάθμιας Δασικής Επιτροπής Ν. Θεσσαλονίκης.

Ο Γιώργος Μπλιώνης, Δρ. Βιολογίας, θα αναφερθεί στους κινδύνους που διαγράφονται να περικυκλωθεί το δάσος από τον αστικό ιστό και να μετατραπεί σε ένα κλειστό ενδοαστικό πάρκο. Θα τονίσει την ανάγκη να διατηρηθεί το δάσος ως περιαστικό και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα αναπτύξει προτάσεις για τη σύνδεσή του με τις αναδασωτέες περιοχές βορείως της πόλης και το δάσος του Χορτιάτη, όπως και τη δικτύωσή του με πράσινους χώρους της Θεσσαλονίκης, μέσω των ρεμάτων που διασώζονται ακόμη στα όριά του και εισέρχονται στην πόλη. Ακόμη θα τονίσει την ανάγκη για αναβάθμιση των διαχειριστικών προσπαθειών, με στόχο την αύξηση της φυσικότητας και της βιοποικιλότητας του δάσους και την ανάδειξή του ως χώρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πεζοπορίας και ποδηλασίας.

Ειδικές παρεμβάσεις θα κάνουν ο κ. Δανιηλίδης, Δήμαρχος Συκεών, ο Γιάννης Τζιώλας, ιστορικό στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και η Λευκή Βιζέλη, εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Προστασία του Σέϊχ-Σου. Επίσης έχουν προσκληθεί για να τοποθετηθούν εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αρμόδιων υπηρεσιών, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

1 thought on “Εντονότερες προσπάθειες για την προστασία του Σέϊχ-Σου”

 1. ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΩΝ ΩΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΝ κο ΜΠΛΙΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ.
  ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΩ ΟΤΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΩΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΟΥΝ. ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ.
  ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΣΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ.
  ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ) ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ.
  ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΑΧΘΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ.
  ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ.
  ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΡΑ.

  ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ.
  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *