Καβάλα:Νέες κινητοποιήσεις για το λιθάνθρακα

160308_01.jpg«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 16-03-08

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις ενάντια στις λιθανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, που σχεδιάζει η ΔΕΗ, είναι οι εκπρόσωποι φορέων του νομού Καβάλας, αν δεν αποσυρθεί επισήμως η πρόταση της εταιρείας για μονάδα ισχύος 1.600 MW στη βιομηχανική περιοχή έξω από τη Νέα Καρβάλη.

 

Σχεδόν ένα μήνα μετά τη μαζικότερη κινητοποίηση των τελευταίων δεκαετιών στην Καβάλα, με ένα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που… σήκωσε τους πολίτες από τον καναπέ, η ΔΕΗ δεν έχει ακόμη αλλάξει το σχεδιασμό της και επιμένει στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση λιθάνθρακα.
Αιχμή του δόρατος για τη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί το περιβόητο σχέδιο μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στη ΔΕΗ και το γερμανικό ενεργειακό κολοσσό RWE. Οι δύο εταιρείες μπορεί να μην κατάφεραν ως τώρα να συνυπογράψουν το μνημόνιο, αφού οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ μπλόκαραν τέσσερις φορές τη διαδικασία, ωστόσο η ανησυχία παραμένει, αφού η εταιρεία αρνείται να λάβει υπόψη της τις αποφάσεις που έλαβε η τοπική κοινωνία.

 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΗ-RWE
Στο παράρτημα 2 του μνημονίου, που έχει τίτλο “Ανέγερση νέων εμπορικών εγκαταστάσεων σκληρού άνθρακα”, δίνονται διευκρινίσεις ως προς το προτεινόμενο εργοστάσιο.
Συγκεκριμένα αναφέρεται: “Τα συμβαλλόμενα μέρη σκοπεύουν να κατασκευάσουν και λειτουργήσουν νέο εμπορικό εργοστάσιο σκληρού άνθρακα, που βρίσκεται σε μια κατάλληλη νέα περιοχή, όπως είναι η βιομηχανική περιοχή της Καβάλας ή ο Αλμυρός (κοντά στο Βόλο), καθ’ υπέρβαση των δικαιωμάτων αντικατάστασης της ΔΕΗ στην Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς, καθώς επίσης και για εξαγωγή στις γειτονικές χώρες. Η ισχύς του νέου εργοστασίου σκληρού άνθρακα θα είναι περίπου 1.600 ΜW συνολικά. Λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον πραγματικό ρυθμιστικό περιβάλλον στην Ελλάδα, η RWE σε συνεργασία με τη ΔΕΗ θα καταθέσει διά μέσου ενός αρμοδίου ελληνικού νομικού προσώπου/υποκαταστήματος αίτημα για άδειες παραγωγής/άδεια, που δηλώνει ότι η ΔΕΗ θα συμμετάσχει στην ιδιοκτησία με ποσοστό 49%. Εάν χορηγηθεί τέτοια άδεια, η ΔΕΗ θα συμμετάσχει στο προαναφερθέν νομικό πρόσωπο με 49%. Η ΔΕΗ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα ασκήσει επιρροή όσον αφορά την αγορά της περιοχής, για τη διευκόλυνση των διαδικασιών έγκρισης/άδειας. Υπό τον όρο ότι οι εργασίες για την εγκατάσταση του εργοστασίου θα αρχίσουν το καλοκαίρι του 2008, το εργοστάσιο θα παραδοθεί την αρχή ή στα μέσα του 2012. Τα συμβαλλόμενα μέρη θα συγκροτήσουν μια ομάδα προγράμματος υπό την επίβλεψη της Κοινής Ομάδας Εργασίας, που καθορίζεται στην παράγραφο 1.4 του μνημονίου συνεργασίας, για να επεξεργαστεί τις περαιτέρω λεπτομέρειες, ειδικά την διαθεσιμότητα μιας από κοινού ελεγμένης και επιλεγμένης περιοχής”.

 

“Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ” ΜΕΧΡΙ Η ΔΕΗ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Οι κάτοικοι του Αλμυρού Μαγνησίας, γνωρίζοντας τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας, αντέδρασαν δυναμικά στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη, με ένα δυναμικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Πολιτικοί παράγοντες της περιοχής έλαβαν μάλιστα διαβεβαιώσεις από το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλο ότι ο Αλμυρός δεν θα αποτελέσει την επιλογή της εταιρείας. Σε προφορικό επίπεδο ανάλογες διαβεβαιώσεις πήραν και οι τοπικοί άρχοντες στην Καβάλα, ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να πείστηκε κι έτσι οι αντιδράσεις εξακολουθούν να υπάρχουν. Ορισμένοι μάλιστα προειδοποιούν ότι αν η ΔΕΗ δεν “πήρε το μήνυμα” του συλλαλητηρίου, τότε θα υπάρξουν νέες και δυναμικότερες αντιδράσεις. “Ο αγώνας δεν έχει σταματήσει, συνεχίζεται μέχρι να ανακοινώσει εγγράφως η ΔΕΗ ότι αποσύρει το σχέδιό της για μονάδα λιθάνθρακα στη Νέα Καρβάλη”, δηλώνει ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος προγραμματίζει συναντήσεις για το θέμα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλο, τους υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, Χρ. Φώλια και Γ. Σουφλιά αντίστοιχα, αλλά και με τον επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα περιβάλλοντος Στ. Δήμα.

 

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤ. ΔΗΜΑ
Με τον έλληνα επίτροπο εξάλλου συναντήθηκε και ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος ζητώντας να πληροφορηθεί για τη στάση που κρατά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στη χρήση του λιθάνθρακα. Η Κομισιόν αναμένεται να απαντήσει τις επόμενες ημέρες στο ερώτημα που υπέβαλε ο βουλευτής. “Η Καβάλα είναι ήδη επιβαρημένη περιβαλλοντικά από τη λειτουργία της ΒΦΛ και μια μονάδα λιθάνθρακα θα έθιγε άμεσα τη μεγάλη τουριστική προοπτική της περιοχής”, υπογραμμίζει ο βουλευτής, σχολιάζοντας παράλληλα για το καύσιμο του λιθάνθρακα: “Πρόκειται για τεχνολογία άκρως επιβαρυντική για το περιβάλλον αλλά και παρωχημένη. Ιδίως για μια χώρα όπως η Ελλάδα, θα έπρεπε να αξιοποιηθεί κάτι που υπάρχει σε αφθονία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο ήλιος και ο άνεμος. Οι ΑΠΕ θα έπρεπε να λάβουν το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στο ενεργειακό μίγμα που επιζητά η ΔΕΗ. Έτσι θα είμαστε συνεπείς και στις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στην Ε.Ε. αναφορικά με την εκπομπή ρύπων και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του νομού Καβάλας”.

 

“ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΜΑ”
“Η δημιουργία μιας μονάδας λιθάνθρακα συνεπάγεται τη δημιουργία 80-100 θέσεων εργασίας, αλλά την ίδια ώρα θα ‘σβήσουν’ χιλιάδες θέσεις”, λέει ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης, εξηγώντας πως “από ενδεχόμενη καύση λιθάνθρακα θα θιχτεί άμεσα ένας τεράστιος αριθμός επιχειρήσεων στον τουριστικό τομέα, στην αλιεία και τον αγροτικό τομέα”.
“Φανταστείτε να προσγειώνεται ένα αεροπλάνο στο αεροδρόμιο ‘Μέγας Αλέξανδρος’ της Χρυσούπολης και οι τουρίστες να βλέπουν ότι η περιοχή που επέλεξαν για τις διακοπές τους, διαθέτει μια θηριώδη μονάδα με φουγάρα που θα μαυρίζουν τον ουρανό, επειδή θα καίγεται κάρβουνο δίπλα ακριβώς από τη θάλασσα”, λέει με νόημα ο κ. Τσατσούλης και τονίζει: “Το άνευ προηγουμένου συλλαλητήριο του Φλεβάρη δείχνει ότι οι Καβαλιώτες έγιναν μια γροθιά, έχουν τη στήριξη της Ξάνθης και της Δράμας, και μπορούν να αντισταθούν μένοντας μακριά από τα κομματικά καπέλα. Αν χρειαστεί να το ξαναδείξουμε στη ΔΕΗ, εδώ είμαστε…”.

 

Πηγή: http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=14280

 

Προηγούμενες δημοσιεύσεις:

https://ecology-salonika.org/lib/?p=1829

https://ecology-salonika.org/lib/?p=1820

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *