Κορώνεια: Ελπίζουμε να μην είναι ήδη αργά

Η σύσκεψη για τα προβλήματα της Κορώνειας που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ήταν μια πρωτοβουλία που έπρεπε να γίνει εδώ και πολύ καιρό. Έστω και καθυστερημένη όμως, τη χαιρετίζουμε.

Η αγροτική και αρδευτική πτυχή του προγράμματος σωτηρίας της Κορώνειας είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά μέχρι σήμερα της δόθηκε ελάχιστη προσοχή. Γι’ αυτό και σωστά πρέπει οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων να έχουν άμεσο χαρακτήρα όπως επιβάλλεται και από τις υποχρεώσεις μας έναντι της Ε.Ε.

Ωστόσο, το χρονικό περιθώριο που υπάρχει πλέον δεν ξεπερνά τους λίγους μήνες ενώ θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα και το συνολικό σχέδιο των συναρμόδιων Υπουργείων. Ελπίζουμε ότι στη νέα σύσκεψη που αποφασίστηκε για τις επόμενες μέρες θα γίνει μια συνολική τοποθέτηση για τη μέχρι τώρα εφαρμογή του master plan και θα εντοπιστούν οι ευθύνες και παραλείψεις της προηγούμενης διοίκησης και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να ξέρουν ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο επειδή η διαχείριση της κρίσης από την πλευρά της Νομαρχίας όσο και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ήταν αναποτελεσματική, αδιαφανής και συχνά αμφισβητούμενη επιστημονικά. Αυτή η πολιτική πρέπει να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Οι απόψεις μας είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, προφανώς και της Υπουργού. Μπορούμε να τις θέσουμε υπόψη της και ελπίζουμε ότι στην επόμενη σύσκεψη, που – όχι μόνο για συμβολικούς λόγους – θα πρέπει να γίνει στον τόπο του εγκλήματος, θα έχουμε απαντήσεις.

Δημοτική και Νομαρχιακή Κίνηση

Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196,
e-mail: ecology-trem<at>nath.gr                         www.ecology-salonika.org

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *