Προγράμματα ευαισθητοποίησης ενηλίκων στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων

Βιοποικιλότητα και Αειφορία σε Βοτανικούς Κήπους: τα «Ζωντανά Μουσεία» και ο κοινωνικός τους ρόλος

Με πάνω από 15.000 φυτά, ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων (ΒΒΚΚ) και ο Κήπος Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης (ΚΠΕ), δέχεται επισκέπτες από όλη την Ελλάδα για να διερευνήσουν το Βασίλειο των Ελληνικών Φυτών!

Με θεματικό άξονα την ευαισθητοποίηση για την βιοποικιλότητα και αειφορία, ο ΒΒΚΚ και ο ΚΠΕ του Εργαστηρίου Προστασίας, Διατήρησης και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών (ΕΠΑΑΑΕ) του ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ», συνδέει τους επισκέπτες με τη φύση και την καθημερινότητά τους, μέσω Διερευνητικών Επιστημονικών Δραστηριοτήτων (Inquiry-Based Science Activities).

Σκοπός των προσφερόμενων προγραμμάτων είναι να πληροφορηθούν οι επισκέπτες για τη διατήρηση των φυτογενετικών πόρων και να μάθουν συμμετέχοντας σε δραστηριότητες σχετικές με την αειφορική αξιοποίηση των Ελληνικών Φυτών, η οποία συνδέεται με την οικονομία και τον πολιτισμό, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την ευημερία της κοινωνίας μας, σήμερα και στο μέλλον.

Στόχοι κάθε προγράμματος

 • να εμπνεύσει τους επισκέπτες να μελετήσουν και να χαρούν τη Φύση,
 • να τους εμπλέξει σε διερευνητικές και βιωματικές δραστηριότητες σχετικές με τη βιοποικιλότητα που είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να πάρει ένας επισκέπτης τα μέγιστα από μία περιήγηση σε βοτανικό κήπο,
 • να καλύπτει τις διαφορετικές ηλικίες, ικανότητες και ενδιαφέροντα

Ομάδες-στόχοι

Τα προγράμματα μας μπορούν να προσαρμοστούν σε όλους τους επισκέπτες. Εκτός από τις ξεναγήσεις και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση πραγματοποιούνται εξειδικευμένα ημερήσια ή πολυήμερα σεμινάρια (πληροφορίες στο 2310471613 εσωτ. (0) 220).

Που; Πότε;

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων (80 km από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, 30 km από το Κιλκίς) και στο Εργαστήριο και Κήπο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης (15 km από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, 3 km από την Θέρμη Θεσσαλονίκης). Τα προγράμματα μπορούν να πραγματοποιηθούν κατόπιν συνεννόησης.

Γιατί να έρθω;

Στο πλαίσιο της πολύχρονης λειτουργίας του ΒΒΚΚ (14 χρόνια) και του ΚΠΕ (7 χρόνια) εκπαιδεύτηκαν με επιτυχία πάνω από 10.000 μαθητές όλων των ηλικιών και των βαθμίδων εκπαίδευσης και τους επισκέφθηκαν πάνω από 50.000 ενήλικες. Ο νέος περιβαλλοντικός, οικονομικός, κοινωνικός και πολιτισμικός ρόλος των βοτανικών κήπων στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, μας οδήγησε στη συγγραφή νέου ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού. Η μαθησιακή περιήγηση στη μοναδική στον κόσμο συλλογή των σημαντικών ελληνικών φυτικών ειδών (ενδημικά, απειλούμενα με εξαφάνιση κ.ά.) ευαισθητοποιεί τους επισκέπτες σε χώρους που γίνεται αληθινή επιστημονική έρευνα!

Στα 310 στρέμματα του, ο ΒΒΚΚ (θεματικές ενότητες φύτευσης και φυσικό δρυοδάσος) περιλαμβάνει χιλιάδες φυτικά είδη που βρίσκονται σε «αιχμαλωσία» ή αυτοφύονται εκεί! Οι επισκέπτες έρχονται για να απολαύσουν το φυσικό περιβάλλον και να μάθουν για τη σημασία των φυτών στη ζωή μας.

Στον ΚΠΕ και στο ΕΠΑΑΑΕ (μητρική συλλογή, θερμοκήπια κτήριο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης), οι επισκέπτες γνωρίζουν πώς η έρευνα της συλλογής και διατήρησης συνδέεται με τη χρήση τους και συνομιλούν με τους ερευνητές/επιστήμονες των εργαστηρίων.

Κάθε επιλεγμένο ημερήσιο πρόγραμμα (2-3 ωρών) περιλαμβάνει:

 • Καλωσόρισμα-προβολή παρουσίασης με τίτλο: «Βιοποικιλότητα και αειφορία: το παράδειγμα του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων», διάρκειας περίπου 20 λεπτών.
 • Ξενάγηση στους υπαίθριους χώρους του ΕΠΑΑΑΕ-ΚΠΕ ή στους χώρους του ΒΒΚΚ, διάρκειας περίπου 45 λεπτών.
 • Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ή εργαστηριακές ασκήσεις (διάρκειας περίπου 1,5-2 ωρών) κατόπιν επιλογής θέματος
 1. Πρωτότυπες δραστηριότητες (εμπειρικές, διαθεματικές και βιωματικές) και εργαστήρια, ανεπτυγμένες με βάση τη Διερευνητική Εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών (Inquire-Based Science Education)
 2. Δωρεάν εξοπλισμός για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων
 3. Δωρεάν ημερήσια είσοδος στους κήπους
 4. Ειδικά διαμορφωμένοι εξωτερικοί χώροι για φαγητό

*Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μόνο εισαγωγής και ξενάγησης με μικρότερο κόστος (διάρκεια: 1 ώρα)

Κόστος

Ημερήσιο πρόγραμμα

Διάρκεια (ώρες)

Χώρος

Αριθμός ατόμων**

Κόστος/ άτομο (€)

Πλήρες

2-3

ΒΒΚΚ

40-50

3

Εισαγωγή και Ξενάγηση

1

ΒΒΚΚ

40-50

2

Πλήρες*

2-3

ΚΠΕ- ΕΠΑΑΑΕ

15-50

2

Εισαγωγή και Ξενάγηση

1

ΚΠΕ- ΕΠΑΑΑΕ

15-50

1

Εξειδικευμένο

2-3

ΚΠΕ- ΕΠΑΑΑΕ

15-50

5

* Κάθε επιπλέον θέμα/ εργαστήριο θα έχει επιπλέον χρέωση 1€/ μαθητή

** Για διαφορετικούς αριθμούς ατόμων παρακαλώ επικοινωνήστε στο bbgk@bbgk.gr

Προτεινόμενη θεματολογία

Οι υπεύθυνοι της επίσκεψης καλούνται να επιλέξουν ένα από τα παρακάτω προτεινόμενα θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ή εργαστηριακών ασκήσεων καθώς και τον χώρο που θέλουν να επισκεφτούν.

Στο ΕΠΑΑΑΕ-ΚΠΕ

 1. 1.Από το κύτταρο στο φυτό: η αναπαραγωγή των φυτών
 2. 2.Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά: από κομπάρσοι πρωταγωνιστές
 3. 3.Φυτά με καλλωπιστικό ενδιαφέρον
 4. 4.Η «ταυτότητα» των φυτών: η επιστήμη της συστηματικής ταξινόμησης
 5. 5.Μεταποίηση Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών

Στο Δάσος-ΒΒΚΚ

 1. 1.Εξερεύνηση στο μονοπάτι της βιοποικιλότητας
 2. 2.Επικονιαστές και βιοποικιλότητα: βίοι παράλληλοι (μόνον Απρίλιος-Ιούνιος)
 3. 3.Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά: από κομπάρσοι πρωταγωνιστές
 4. 4.Φυτά με καλλωπιστικό ενδιαφέρον
 5. 5.Η «ταυτότητα» των φυτών: η επιστήμη της συστηματικής ταξινόμηση

Ποια είναι η διαδικασία;

Για να οργανώσετε μία επίσκεψη στους χώρους μας θα πρέπει:

 • να επιλέξετε το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει
 • να αποστείλετε συμπληρωμένη τη φόρμα συμμετοχής (παρακάτω) στο bbgk@bbgk.gr
 • να προχωρήσετε στην κατάθεση του αντίτιμου εντός 15 ημερών από τη στιγμή που θα λάβετε ενημερωτικό μήνυμα ότι η συμμετοχή σας έγινε δεκτή
 • η κατάθεση του ποσού θα γίνει σε αριθμό λογαριασμού που θα υποδειχθεί κατόπιν επικοινωνίας με την ηλεκτρονική διεύθυνση: bbgk@bbgk.gr
 • να αποστείλετε το αποδεικτικό κατάθεσης υπόψη λογιστηρίου, στο fax 2310 473 024 ή στο e-mail: bbgk@bbgk.gr

Σύντομη περιγραφή του κάθε θέματος

Από το κύτταρο στο φυτό: η αναπαραγωγή των φυτών

Σε ένα μοναδικό εργαστήρι, συνοψίζονται 14 χρόνια έρευνας στην αναπαραγωγή των ελληνικών φυτών! Οι μαθητές παρακολουθούν την διαδικασία αναπαραγωγής στην πράξη, δοκιμάζουν μόνοι τους και γυρίζουν στο σπίτι τους με ένα «κατοικίδιο φυτό» για να το φροντίσουν και να το μεγαλώσουν, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά: από κομπάρσοι πρωταγωνιστές

Γιατί μυρίζουν τα αρωματικά και γιατί θεραπεύουν τα φαρμακευτικά φυτά; Πόσο σημαντικά είναι στην καθημερινότητά μας; Χρησιμοποιώντας σχεδόν όλες τις αισθήσεις τους (όραση, αφή, γεύση, όσφρηση) γνωρίζουμε τα Πολύτιμα Ελληνικά Φυτά!

Φυτά με καλλωπιστικό ενδιαφέρον

Αλήθεια, έχετε παρατηρήσει πόσα φυτά υπάρχουν, με κάποιον τρόπο, μέσα στο δωμάτιό σας χωρίς να το καταλάβετε; (πίνακες ζωγραφικής, κουρτίνες κ.τ.λ.). Σε αυτό το εργαστήριο μαθαίνουμε να συνδυάζουμε τις επιστήμες, όπως η αρχιτεκτονική τοπίου και η καλλιέργεια των φυτών, με τις εικαστικές τέχνες.

Η «ταυτότητα» των φυτών: η επιστήμη της συστηματικής ταξινόμησης

Φανταστείτε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή χωρίς φακέλους, ένα δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης χωρίς διαχωρισμό σε προσωπικά προφίλ, ένα πολυκατάστημα χωρίς ράφια ή εκατομμύρια φυτικά είδη χωρίς ταξινόμηση! Ένα χάος από πληροφορίες που κανείς δεν θα έβρισκε τίποτα! Μαθαίνουν το γιατί και το πώς να γίνουμε «μικροί ταξινόμοι» και φεύγουμε με ένα «κλειδί» αναγνώρισης» ορισμένων φυτών.

Εξερεύνηση στο μονοπάτι της βιοποικιλότητας

Θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί το μεγαλείο της φύσης και τη μαγεία της βιοποικιλότητας, εάν δεν ζούσε έστω μία ώρα μέσα σε αυτήν; Αλήθεια, πόσες ώρες της ζωής σας έχετε περάσει στη φύση; Οι διερευνητικές μας δραστηριότητες αυτή τη φορά λαμβάνουν χώρα στην καρδιά ενός φυσικού δρυοδάσους που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σημαντικές προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Φύση 2000.

Μεταποίηση Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών

Αφού ενημερωθούμε γιατί μυρίζουν τα αρωματικά και γιατί θεραπεύουν τα φαρμακευτικά, μαθαίνουμε πώς να τα χρησιμοποιούμε. Πως ένα προϊόν φτάνει από το χωράφι στο ράφι; Θεραπευτικό λάδι ή αλοιφή φασκόμηλου, ορός κρίταμου, αρωματικά αλάτια και μίγματα ροφημάτων είναι μερικά από τα εργαστήρια που μπορείτε να επιλέξετε!

Περισσότερη ενημέρωση και φωτογραφικό υλικό από προηγούμενες δράσεις μας μπορείτε να βρείτε:

Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων (ΒΒΚΚ) και Κήπος Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης (ΚΠΕ) του Εργαστηρίου, Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών – ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ»

Φόρμα συμμετοχής

Ονοματεπώνυμο

Τηλέφωνο (σταθερό και κινητό)

Email

Ηλικία

Χώρος επίσκεψης

ΒΒΚΚ (Κιλκίς)

ΚΠΕ και ΕΠΑΑΑΕ (Θέρμη)

Ημερήσιο πρόγραμμα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ&ΞΕΝΑΓΗΣΗ

ΠΛΗΡΕΣ

ΕΞΕΙΔΗΚΕΥΜΕΝΟ

Επιθυμητή θεματολογία προγράμματος

Από το κύτταρο στο φυτό: η αναπαραγωγή των φυτών
Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά: από κομπάρσοι πρωταγωνιστές
Φυτά με καλλωπιστικό ενδιαφέρον
Η «ταυτότητα» των φυτών: η επιστήμη της συστηματικής ταξινόμησης

Εξερεύνηση στο μονοπάτι της βιοποικιλότητας

Προτεινόμενες ημερομηνίες*

Ονομασία**

Διεύθυνση**

Πόλη**

Ταχ. Κώδικας**

Email**

Τηλέφωνο**

Αριθμός ατόμων**

Αριθμός υπευθύνων οργάνωσης**

Επιπλέον σχόλια (π.χ. ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες)

*Παρακαλώ συμπληρώστε πάνω από δύο ημερομηνίες

**συμπληρώνεται μόνο από συλλόγους, ομάδες, εταιρίες, τουριστικά πρακτορεία κ.ά.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *