Σε λειτουργία ο πρώτος μετά από 96 χρόνια, καταυλισμός προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη άνοιξε χθες πρώτος καταυλισμός προσφύγων, το Κέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά, 96 χρόνια μετά την άφιξη των παππούδων και των γιαγιάδων μας στα ίδια χώματα. Δεν ρωτάμε τι γλώσσα μιλάνε αυτοί που έρχονται, από πού είναι, τι Θεό πιστεύουν. Αρκεί ότι είναι άνθρωποι, άνθρωποι κυνηγημένοι από τον τόπο τους, άνθρωποι σε ανάγκη. Δεν ακούμε τις άναρθρες κραυγές των λίγων φανατισμένων, τις έχει ήδη ακυρώσει η ιστορία αυτής της πόλης. Βλέπουμε τους χιλιάδες συμπολίτες μας που προσφέρουν και που είναι έτοιμοι να προσφέρουν. Αδιαφορούμε για τους δημοτικούς άρχοντες  που ανέχονται την ξενοφοβία, και αδιαφορούν για την ιστορική ευθύνη που τους έλαχε. Είμαστε περήφανοι για τις δημοτικές και κρατικές αρχές που ανταποκρίνονται στην ιστορική πρόκληση με ωριμότητα, ανθρωπισμό και επαγγελματισμό. Κωφεύουμε στους επαγγελματίες του φόβου των Μ.Μ.Ε. που χρησιμοποιούν την προσφυγική κρίση ως εργαλείο προώθησης των συμφερόντων τους.

Μέσα στον καταυλισμό μέχρι αργά το απόγευμα χθες, είχαν φθάσει με πούλμαν πάνω από χίλιοι πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους Σύροι κάθε ηλικίας και κυρίως παιδιά. Παντού τα παιδιά είναι τα ίδια: τρέχουν, παίζουν με ό,τι βρουν μπροστά τους, κυλιούνται στα χώματα, πειράζονται, γελούν, κλαίνε. Σήμερα ήταν μια μέρα απόλαυσης για κείνα τα παιδιά γιατί όπως μας είπαν γονείς είχαν μέρες να φάνε, να παίξουν, να ξαποστάσουν, να νιώσουν ασφαλή και ελεύθερα!

Σε αυτό το ξεχασμένο στρατόπεδο πίσω από τις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ, έκανε εξαιρετική δουλειά ο στρατός. Μέσα σε δώδεκα μέρες 150 φαντάροι και αξιωματικοί δουλεύοντας καθημερινά 12ωρα, το μεταμόρφωσαν από κρανίου τόπο σε έναν χώρο επαρκή για να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες των προσφύγων που διαφορετικά θα έψαχναν να καλύψουν στις πλατείες και τις γειτονιές της πόλης. Σκηνές, χώροι σίτισης, τουαλέτες, φως, νερό, τηλεφωνικές καμπίνες είναι σε λειτουργία… Πολλά ακόμη θα γίνουν (παιδική χαρά, θέρμανση, κλπ.) χάρη στις προσπάθειες ολίγων ανθρώπων της κρατικής μηχανής και μερικών ΜΚΟ. Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και οι Δομές Αλληλεγγύης του Οικόπολις έδωσαν το παρόν από την πρώτη μέρα!

Οι ανάγκες, όμως, είναι πολλές σε είδη υγιεινής (κυρίως για βρέφη και γυναίκες) και παιχνίδια και τρόφιμα. Ας προσφέρει ο καθένας ό,τι μπορεί. Δεν είναι απλά δείγμα ανθρωπιάς. Είναι χρέος μας απέναντι σε έναν κόσμο που έχει τα ίδια δικαιώματα, τα ίδια όνειρα για μια καλύτερη ζωή και βρέθηκε στη δίνη πολέμων για τους οποίους δεν έχει καμμία ευθύνη.

________________________________________________________

Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα στο facebook του Παύλου Νεράντζη

#Refugees Thessaloniki

#Diavata

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *