Αιχμάλωτα άγρια ζώα

Αιχμάλωτα, μέσα σε κλουβιά ή ενυδρεία, υφιστάμενα κακοποίηση, ζουν χιλιάδες άγρια ζώα στη χώρα μας.και αποτελούν αντικείμενο οικονομικής ή τουριστικής εκμετάλλευσης από ιδιώτες και άλλους φορείς, σε Ζωολογικούς Κήπους, Τσίρκα, Εκθέσεις και Ιδιωτικές Συλλογές, Εκτροφεία.  Την ίδια στιγμή, η ελληνική νομοθεσία αποδεικνύεται ανεπαρκής για τα συγκεκριμένα θέματα, ενώ ακόμη και στις περιπτώσεις που ορίζει την προστασία της άγριας ζωής δεν εφαρμόζεται ποτέ.

Πρόχειρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για εκατοντάδες χιλιάδες αιχμαλωτισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα και 2 εκατομμύρια στην Ευρώπη, με τους υπολογισμούς να προέρχονται από πληροφορίες, αφού ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός.  Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται εκείνα που ζουν σε ζωολογικούς κήπους ή δελφινάρια, όσα εκτρέφονται σε ειδικά πάρκα, εξωτικά πουλιά που πωλούνται παρανόμως σε παζάρια όπως του Σχιστού και ιγκουάνα, σαύρες ή κροκόδειλοι που διατίθενται λαθραία στην αγορά.

Οπως αναφέρθηκε πριν από λίγες μέρες σε σχετική συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Εταιρεία Προστασίας Αγριας Ζωής και Φυσικού Περιβάλλοντος «Αρκτούρος», το λαθρεμπόριο άγριας πανίδας συνιστά την τρίτη πιο κερδοφόρα «βιομηχανία» παγκοσμίως μετά την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων.

Παράλληλα, η οργάνωση ανακοίνωσε πως έχει συντάξει ειδικό υπόμνημα με τις απαραίτητες δράσεις για την προστασία των αιχμάλωτων ειδών το οποίο και θα καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία.

Ο «Αρκτούρος» σε συνεργασία με το διεθνές δίκτυο ENDCAP πραγματοποίησε έρευνα σε χώρους όπου ζουν αιχμάλωτα ζώα και διαπίστωσε σοβαρές παρατυπίες ως προς τις συνθήκες διαβίωσης -χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ζωολογικός Κήπος της Θεσσαλονίκης, όπου τα ζώα δεν ζουν σε χώμα αλλά σε τσιμέντο- αλλά και τη μεταχείριση των ζώων. Ιδιαίτερα γλαφυρό ως προς αυτό είναι ένα αληθινό περιστατικό που βιντεοσκοπήθηκε κρυφά από μέλη της οργάνωσης πριν από δύο χρόνια, όταν ένας νεαρός ελέφαντας υφίστατο βία προκειμένου να συμμετάσχει σε παράσταση τσίρκο στη Φλώρινα.

Ζητούν απαγόρευση
Οπως επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Αρκτούρος» κ. Λάζαρος Γεωργιάδης, η οργάνωση ασχολείται με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα τσίρκα από το 1995 και στόχο της αποτελεί να γίνει η Ελλάδα η τρίτη χώρα στην Ευρώπη όπου θα απαγορεύονται αυτού του είδους τα θεάματα. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο, εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, δεδομένα που εντείνουν το πρόβλημα της αιχμαλωσίας των άγριων ζώων», σημείωσε ο ίδιος.

Τι ζητά ο «Αρκτούρος»

1. Την απαγόρευση των θεαμάτων με άγρια ζώα στην Ελλάδα, ανάμεσα στα οποία και τα τσίρκα.

2. Την καθολική απαγόρευση των δελφιναρίων. Ηδη εκκρεμεί απόφαση παύσης λειτουργίας δελφιναρίου στην Αττική, η οποία, όμως δεν έχει εφαρμοστεί.

3. Την απαγόρευση δημόσιων επιδείξεων με άγρια ζώα από πλανόδιους.

4. Την τροποποίηση της νομοθεσίας για τους ζωολογικούς κήπους, ώστε να εξασφαλίζεται η ευζωία των φιλοξενούμενων ειδών.

5. Τη δημιουργία μηχανισμού αδειοδότησης, ελέγχου και επιθεωρήσεων για τις εγκαταστάσεις όπου διαβιούν άγρια ζώα.

6. Τροποποίηση της νομοθεσίας για τα εκτροφεία ζώων.

7. Θεσμοθέτηση των Καταφυγίων Προστατευόμενων ειδών Αγριας Πανίδας για τα ζώα που δεν μπορούν να επανενταχθούν στο φυσικό περιβάλλον.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *