Πράσινα και περιβαλλοντικά κινήματα σε νέα εκστρατεία κατά των πυρηνικών

Οι συν-εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Μόνικα Φρασσόνι και Φιλίπ Λαμπέρ καταδίκασαν με σκληρά λόγια την απόφαση που αναγγέλθηκε σήμερα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας δύο πυρηνικών αντιδραστήρων με τη μετατροπή φόρων σε εγγυήσεις χρηματοδότησης για τις νέες εγκαταστάσεις.
«Η σημερινή ανακοίνωση, μαζί με την πρόσφατη ανακοίνωση των εγγυήσεων ύψους 54.5 δις. δολαρίων ΗΠΑ για την πυρηνική ενέργεια, βασίζεται στην πλάνη ότι η νέα γενιά εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας είναι “καθαρή και ασφαλής” ενώ η πραγματικότητα είναι ότι εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά βρώμικη και επικίνδυνη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα πυρηνικά δεν είναι επιλογή. Η ανησυχία για την ασφάλεια των πυρηνικών είναι ακόμα κυρίαρχη αλλά το πυρηνικό λόμπι προσπαθεί επίσης να αποκρύψει το πραγματικό κόστος της πυρηνικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων της επεξεργασίας αποβλήτων και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει τεχνολογία για να αντιμετωπίσει τέτοια απόβλητα με ακίνδυνο και αποτελεσματικό τρόπο. Είναι επίσης γεγονός ότι οι πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν είναι περισσότερο απεριόριστα απ’ ο,τι το πετρέλαιο».
«Είναι απλά απαράδεκτο να εκτρέπονται τα χρήματα των φορολογουμένων από τα προγράμματα που επιτυγχάνουν ουσιαστική μείωση των εκπομπών CO2 γρήγορα και αειφορικά, δηλ., τις ανανεώσιμες ενέργειες, στα πυρηνικά που δεν είναι ούτε βιώσιμα, ούτε αποδοτικά ούτε ασφαλής. Είναι σαφές ότι ο Ομπάμα προσπαθεί να αγοράσει την υποστήριξη των Δημοκρατικών για τα σχέδιά του να επιβληθούν περιορισμοί στις εκπομπές άνθρακα και να επενδύσει περισσότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με το να ενδώσει στις απαιτήσεις τους για την ανεύθυνη και απαράδεκτη επένδυση στα πυρηνικά, τον άνθρακα και τις βιομηχανίες φυσικού αερίου. Αλλά η παραδοχή του Ομπάμα ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει τόσο μεγάλες οικονομικές εγγυήσεις για να θέσει την πυρηνική βιομηχανία σε κίνηση είναι ακόμη μια απόδειξη ότι η πυρηνική ενέργεια είναι επιζήμια οικονομικά αλλά και ότι οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας ψεύδονται όταν ισχυρίζονται ότι τα σχέδια για τους νέους αντιδραστήρες δεν θα κοστίσουν τίποτα στους φορολογούμενους. Δεν μπορούν να υπάρξουν νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις χωρίς τεράστιες δημόσιες επενδύσεις. Υπάρχει επίσης μια κραυγαλέα αντίφαση ανάμεσα στις εκκλήσεις του Ομπάμα, με τα ωραία λόγια, για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και την υποστήριξη στη λεγόμενη “πυρηνική αναγέννηση” η οποία, στην πραγματικότητα, αυξάνει την πιθανότητα της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων. Καλούμε τα πράσινα και τα περιβαλλοντικά κινήματα στις ΗΠΑ και παγκοσμίως να ξεκινήσουμε μια νέα πλανητική εκστρατεία το 2010 ενάντια στην επιστροφή μιας παλαιάς και επικίνδυνης τεχνολογίας και να αντισταθούμε σθεναρά στο ψέμα που ότι τα πυρηνικά θα καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή».

17.02.2010, Γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος

Απόδοση: Σ.Ε. ecocrete

1 thought on “Πράσινα και περιβαλλοντικά κινήματα σε νέα εκστρατεία κατά των πυρηνικών”

  1. Pingback: Οι ευρωπαίοι Πράσινοι αντίθετοι στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ομπάμα « Η καλύβα ψηλά στο βουνό

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *