Νέος εκπαιδευτικός οδηγός για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή για μαθητές και μαθήτριες(pdf)

Τους τελευταίους μήνες υλοποιείται το πρόγραμμα «Μειώνω-Επαναχρησιμοποιώ-Ανακυκλώνω-Κομποστοποιώ στον Δήμο Δέλτα (ΚΑΜΕ)», από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, το κέντρο πληροφόρησης «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» και τον Δήμο Δέλτα, στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου.

Σκοπός του έργου είναι η ευαισθητοποίηση  τόσο των μαθητών/τριών όσο και του ευρύτερου κοινού της περιοχής, επιτυγχάνοντας την ενεργοποίηση της κοινότητας. Παράλληλα, στόχος είναι η εκπαίδευση των κατοίκων στη μείωση και την ορθολογική χρήση των οικιακών αποβλήτων καθώς προβλέπεται η δημιουργία  Πράσινου Σημείου στο Δήμο Δέλτα.

Πρώτο βήμα ήταν η τοποθέτηση πέντε νέων ειδικών κάδων ανακύκλωσης σε 3 σχολεία του Δήμου Δέλτα, από την Οικολογική Κίνηση. Πλέον, τα σχολεία είναι σε θέση να ανακυκλώνουν χαρτί/χαρτόνι, πλαστικές συσκευασίες/πλαστικά μπουκάλια, συσκευασίες αλουμινίου και λευκοσιδήρου, γυάλινες συσκευασίες και τηγανέλαιο. Η δράση βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται βιωματικά εργαστήρια στα σχολεία από την «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» στα οποία τα παιδιά ανταποκρίνονται θετικά με την συνεχή και ενεργή συμμετοχή τους.

Στα πλαίσια της επόμενης κατά σειρά δράσης, δημιουργήθηκε ο «Οδηγός Μείωσης απορριμμάτων, Επαναχρησιμοποίησης και Ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή για μαθητές/τριες» από την «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», σε συνεργασία με τις εκπαιδεύτριες Αθηνά Μοτσιοπούλου και Τάνια-Μαρία Γκουζούμα. Ο οδηγός απευθύνεται σε μαθητές από Δ’ έως και ΣΤ’ Δημοτικού και περιέχει τόσο το αναγκαίο και κατάλληλο θεωρητικό υπόβαθρο, όσο και ένα σύνολο δραστηριοτήτων για τα παιδιά.

Κάποιες από τις θεωρητικές ενότητες που καλύπτει ο οδηγός είναι οι εξής:

  • Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο πλανήτης σχετικά με τα απορρίμματα και ποια είναι η διάρκεια ζωής τους; Ποια είναι η διαδρομή που ακολουθεί ένα πλαστικό μπουκάλι από την παραγωγή μέχρι την απόρριψη;
  • Πως εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι και ποια είναι η σύνδεση με την κλιματική αλλαγή;

  • Ποια είναι τα επικίνδυνα απόβλητα και ποια από αυτά τα έχουμε στα προσωπικά μας αντικείμενα, αλλά και στο σπίτι; Τι είναι ΧΥΤΑ και ΧΑΔΑ και ποιες είναι οι διαφορές τους;

  • Ανακύκλωση: ένας τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά είναι η βέλτιστη επιλογή; Αν όχι, ποια είναι αυτή; Ποια υλικά μπορούν να ανακυκλωθούν, πως μπορεί να γίνει σωστή ανακύκλωση, αλλά και τι σημαίνει η το νέο μοντέλο ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή;
  • Κομποστοποίηση: Τι είναι και πως πραγματοποιείται;
  • Πρακτικές λύσεις για εφαρμογή μοντέλου μείωσης παραγωγής απορριμμάτων μαζί με την βοήθεια των παιδιών

Οι δραστηριότητες στο Β’ μέρος του οδηγού έχουν ως στόχο την ενεργοποίηση της κριτικής σκέψης των μαθητών .

 

Μέσα από δημιουργικές διαδικασίες που περιλαμβάνουν

  • ζωγραφική
  • απλές κατασκευές
  • σταυρόλεξο
  • ή την γραπτή έκφραση των ιδεών τους

εισάγονται στις έννοιες της επαναχρησιμοποίησης, του zero waste και της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων τους.

Εκμεταλλευόμενοι τέλος την πυραμίδα του zero-waste τα παιδιά μπαίνουν στην διαδικασία να κοιτάξουν γύρω τους (στην κουζίνα, στο μπάνιο, στο υπνοδωμάτιο), να σκεφτούν τι επιλέγουν και με ποιο τρόπο λειτουργούν σε διάφορες καθημερινές καταστάσεις και να εντοπίσουν πως μπορεί να εφαρμοστεί η μείωση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος: «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2020» -ΑΞΟΝΑΣ

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3: “ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Μπορείτε να κατεβάσετε τον οδηγό εδώ:

ΚΑΜΕ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

 

 

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *