Skip to content

Σκυταλοδρομία «Κινήσου ενάντια στον καρκίνο» στη Θεσσαλονίκη

2013 Οκτώβριος 12
by seas

Μια διαφορετική σκυταλοδρομία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου,  στις 11 π.μ., στον Λευκό Πύργο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας MOVE και με την υποστήριξη της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014.

Νικητές της σκυταλοδρομίας «Κινήσου ενάντια στον καρκίνο» όλοι όσοι θα συμμετάσχουν χωρίς αποκλεισμούς και κοινωνικά στίγματα, άτομα με αναπηρία, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με τα πόδια, με πατίνια ή με ποδήλατα. Όλοι μαζί θα μεταφέρουν τη  σκυτάλη με το μήνυμα «Κινήσου Ενάντια στον Καρκίνο» απαιτώντας πόλεις με ελεύθερους χώρους για περπάτημα, παιχνίδι, χορό και φυσική άσκηση, πόλεις χωρίς εμπόδια για πεζούς και άτομα με αναπηρία, χωρίς μηχανοκίνητη ρύπανση, καυσαέρια και θόρυβο, με δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων. Στην εκδήλωση θα γίνεται ενημέρωση για τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ενάντια στον Καρκίνο, με έμφαση στις καρκινογόνες ουσίες στην καθημερινή  ζωή και στα οφέλη της άσκησης.

Με περισσότερες από 1.000 εκδηλώσεις σε 32 χώρες για το 2013, η Ευρωπαϊκή  Εκστρατεία NowWeMove 2012-202 έχει ως στόχο 100 εκ. Ευρωπαίοι να δραστηριοποιηθούν στον αθλητισμό και την φυσική άσκηση μέχρι το 2020.

Η καθημερινή άσκηση αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για πολλές ασθένειες που σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής (διαβήτης, καρδιακά επεισόδια, μορφές καρκίνου). Η  έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη απειλή για την δημόσια υγεία των Ελλήνων καθώς  μόλις το 3% απάντησε θετικά ότι γυμνάζεται σχεδόν καθημερινά (5 ημέρες την εβδομάδα) ενώ το 82 % γυμνάζεται σπάνια ή καθόλου (Ευρωβαρόμετρο, 2009).

Η σκυταλοδρομία “Κινήσου Ενάντια στον Καρκίνο” βραβεύτηκε  από τους διοργανωτές της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας NowWeMove   για την προώθηση της  άσκησης και των ωφελειών της ως καθημερινού τρόπου ζωής. Η βράβευση των 8 εκδηλώσεων που διακρίθηκαν θα γίνει στο συνέδριο MOVE στην Βαρκελώνη στις 18 Οκτωβρίου.

H Eυρωπαϊκή Εβδομάδα MOVE, υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των «Ειδικών Ετήσιων Εκδηλώσεων». H  διοργάνωση του 2013 συντονίζεται από την Διεθνή Ένωση Αθλητισμού και Πολιτισμού (ISCA) με την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF) και του Εurosport.

Η εκδήλωση “Κινήσου Ενάντια στον Καρκίνο” οργανώνεται από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης (μέλος της ECF και υπεύθυνη λειτουργίας του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ευρωπαϊκού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών EuroVelo για την Ελλάδα) με τη συνεργασία   18 οργανώσεων και ομάδων της πόλης:

Αναπηρία Σήμερα | Αντιγόνη:Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσιμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία | Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία | Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών | Θετική Φωνή | Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης | Παιδιά εν Δράσει | Ποδηλατικό Καρναβάλι | Πράσινες Διαδρομές ΚοινΣΕπ | Σύλλογος ΑμεΑ «Μέριμνα Ζωής» | Σύλλογος Γονέων 1ου Ειδικού Σχολείου | Σύλλογος Γονέων 5ου Σχολείου Ειδικής Αγωγής | Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» Νομού Θεσσαλονίκης | Action Bike Club | Asters Team | Beauty Against Cancer | Thessaloniki’s Rollers Skaters | Vegan Thessaloniki

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014. Χορηγός επικοινωνίας TV100-FM100.

Πρόγραμμα:

Κυριακή 13 Οκτωβρίου
11:00 π.μ.: Εκκίνηση – Λευκός Πύργος

Η σκυταλοδρομία θα ανταλλάξει την σκυτάλη σε διάφορα σημεία της πόλης, από όπου κάθε ομάδα που συμμετέχει θα μεταδίδει το δικό της μήνυμα ενάντια στον καρκίνο.
12:00: Τελική Ευθεία – Λιμάνι

Η τελική ευθεία της σκυταλοδρομίας θα ξεκινήσει από το Λιμάνι, από όπου οι δρομείς θα διανύσουν μαζί με άτομα με αναπηρία και ευάλωτες ομάδες τα τελευταία μέτρα προς τον Λευκό Πύργο.

12:30-2:00 μ.μ.: Εκδηλώσεις – Λευκός Πύργος

Στον τερματισμό  στον Λευκό Πύργο, θα υπάρχουν περίπτερα για την ενημέρωση του κοινού από τις οργανώσεις και ομάδες που συμμετέχουν στην εκδήλωση. Επιπλέον θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις με αφήγηση, παιχνίδι, χορό και μουσική.

Περισσότερες πληροφορίες

Κώστας Τερζόπουλος 6985 925108

Γιώργος Φαρφαράς 6936 888967

Η  ιστοσελίδα για την εκδήλωση  NowWeMoveEvents

Facebook Event http://www.facebook.com/events/703472786345174/

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS