Skip to content

Δράσεις προώθησης ποδηλασίας

2011 Σεπτέμβριος 29
by odysseas

Εργαστήρια Μεταφοράς Τεχνογνωσίας 2011: LIFECYCLE+

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF) διοργανώνει στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δύο εργαστήρια σχετικά με δράσεις προώθησης της ποδηλασίας,  με οργανωτές τους «Φίλους του Ποδηλάτου-Αθηνών», (http://www.filoi-podilatou.gr/)  μέλος της ECF. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα την Δευτέρα 17/10/2011  και την Τρίτη 18/10/2011 στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης.

Σκοπός: Ανάπτυξη ιδεών και τεχνικών προώθησης του ποδηλάτου. Εστίαση στην αλλαγή του τρόπου μετακίνησης στην πόλη, με στόχο την βελτίωση της υγείας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Το LIFECYCLE είναι ένα έργο του προγράμματος Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο στόχος είναι να ενσωματώσει το ποδήλατο ως το φυσικό μέσο μεταφοράς στην καθημερινή ζωή. O γενικός στόχος του προγράμματος LIFE CYCLE είναι να αλλάξει τον όλο και αυξανόμενο καθιστικό τρόπο ζωής με την προσθήκη φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινή ρουτίνα των ανθρώπων. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα που παρατηρείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες: την αυξανόμενη εμφάνιση ατόμων με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία, καθώς και μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2 ή διάφοροι καρκίνοι που  σχετίζονται με το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής. Το πρόγραμμα καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού από τα παιδιά έως τους ηλικιωμένους, δεδομένου ότι είναι πιο σημαντικό να δημιουργηθούν υγιείς συμπεριφορές κινητικότητας στην παιδική ηλικία και τη διατήρησή τους μέχρι τη συνταξιοδότηση. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται μια δια βίου προσέγγιση για την ποδηλασία για να αποτρέψει έναν τρόπο ζωής που κυριαρχείται από μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς, προσθέτοντας τη σωματική δραστηριότητα ενάντια στον καθιστικό τρόπο ζωής

Θέματα
1. Πότε (σε ποιες φάσεις ή ευκαιρίες) προσεγγίζουμε τους ανθρώπους.
2. Ποια παραδείγματα δράσεων προώθησης ποδηλάτου είναι αποτελεσματικά.
3. Πώς αξιολογείται η  επιτυχία μιας δράσης προώθησης.
4. Τι μπορούμε να μάθουμε από δράσεις άλλων φορέων.
5. Προαιρετικά θέματα μπορεί να περιλαμβάνουν: ορισμός και αποσαφήνιση των στόχων και των ομάδων-στόχων, εύρεση και επιλογή των συνεργατών, χρηματοδότηση και προϋπολογισμός, επικοινωνία και μέσα ενημέρωσης.

Συμμετοχή Δωρεάν.

Πληροφορίες, εγγραφές: Αθήνα, “Φίλοι του ποδηλάτου-Αθηνών”, Επταχάλκου 3, Θησείο, filoipod@gmail.com Λ.Χατζηαλεξίου 6979928855. Θεσσαλονίκη: Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Φιλίππου 51, Κέντρο,  Γιώργος Φαρφαράς,  bypadgreece@gmail.com, 6936888967.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα εργαστήρια, πατήστε ΕΔΩ

Αίτηση Συμμετοχής: Κατεβάστε την στον υπολογιστή σας πατώντας εδώ συμπληρώστε τα στοιχεία και στείλτε τη με mail πατώντας ΕΔΩ

Ενημερωτικό για το πρόγραμμα LIFECYCLE

Το LIFE CYCLE είναι ένα έργο του προγράμματος Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο στόχος είναι να ενσωματώσει το ποδήλατο ως το φυσικό μέσο μεταφοράς στην καθημερινή ζωή.

O γενικός στόχος του προγράμματος LIFE CYCLE είναι να αλλάξει τον όλο και αυξανόμενο καθιστικό τρόπο ζωής με την προσθήκη φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινή ρουτίνα των ανθρώπων. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα που παρατηρείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες: την αυξανόμενη εμφάνιση ατόμων με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία, καθώς και μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2 ή διάφοροι καρκίνοι που  σχετίζονται με το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής. Το πρόγραμμα καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού από τα παιδιά έως τους ηλικιωμένους, δεδομένου ότι είναι πιο σημαντικό να δημιουργηθούν υγιείς συμπεριφορές κινητικότητας στην παιδική ηλικία και τη διατήρησή τους μέχρι τη συνταξιοδότηση. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται μια δια βίου προσέγγιση για την ποδηλασία για να αποτρέψει έναν τρόπο ζωής που κυριαρχείται από μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς, προσθέτοντας τη σωματική δραστηριότητα ενάντια στον καθιστικό τρόπο ζωής.

Η κατάσταση σήμερα είναι ήδη σοβαρή: σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περίπου  650.000 άνθρωποι στην Ευρώπη έχασαν τη ζωή τους λόγω της έλλειψης σωματικής άσκησης το 2000. Όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ανήκει στους υπέρβαρους (Δείκτης Μάζας Σώματος > 25 <30) ή στους παχύσαρκους (ΔΜΣ> 30). Και για το άμεσο μέλλον  η προοπτική είναι ακόμα χειρότερη: 15 εκατομμύρια. παιδιά στην Ευρώπη θα είναι υπέρβαρα/παχύσαρκα με το σημερινό ρυθμό αύξησης.

Το πιο σημαντικό προϊόν του προγράμματος LIFE CYCLE είναι η παρέμβαση για την εγκατάσταση μιας δια βίου προσέγγισης σχετικά με την ποδηλασία. Αντικατοπτρίζει τις δοκιμασμένες ενέργειες του προγράμματος, καθώς και δράσεις που δοκιμάστηκαν σε άλλα έργα. Με αυτό τον τρόπο, η παρέμβαση θα είναι μια ολοκληρωμένη κατευθυντήρια γραμμή με μέτρα για την αύξηση της σημασίας και του ρόλου του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή για όλες τις φάσεις της ζωής. Δίνει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα, πώς να εφαρμοστούν, την εμπειρία από τις προηγούμενες εφαρμογές, παράλληλα με τις ειδικές συνθήκες τους, καθώς και πώς να αξιολογηθεί η επιτυχία των μέτρων.

Μπορείτε να δείτε τα παραδοτέα υλικά του προγράμματος στη διεύθυνση : www.lifecycle.cc/index.phtml?id=1431&ID1=1431&sprache=en

 

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS