Skip to content

Αποχαιρετώντας το GreenWave 2015

2015 Σεπτέμβριος 22
by seas

Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης μάζεψε χτες το απόγευμα όλους τους πάγκους και τα λοιπά αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στο τετραήμερο, αφήνοντας το Πάρκο της Χ.Α.Ν.Θ. όπως ήταν, καταπράσινο και φωτεινό. Με τον απόηχο, ακόμη, των ήχων, των γέλιων μικρών παιδιών, των φωνών του κόσμου και των μουσικών, που μας ταξίδεψαν από Ελλάδα, μέχρι Κάτω Ιταλία κι ακόμη παραπέρα…

Ευχαριστούμε όλους και όλες που ένοιωσαν την ανάγκη να προβάλλουν το Greenwave Festival στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε blogs και free press. Επειλέξαμε ενδεικτικά κάποιες παρουσιάσεις αναλαμβάνοντας το κίνδυνο να αδικήσουμε προσπάθειες από πολλούς αλλους φίλους.

 

image01

Η πόλη των αγώνων και των κινημάτων κάνει και πάλι την διαφορά. Στην Θεσσαλονίκη μας, λοιπόν, έλαβε μέρος ένα τριήμερο φεστιβάλ, το οποίο είχε πολλά περισσότερα να πει από κάθε debate και προεκλογική καμπάνια. Το 5ο Greenwave festival, μας έδειξε με τον δυναμικότερο τρόπο τι σημαίνει ανθρωπιά, ενδιαφέρον και αλληλεγγύη. Για να προλάβω τους προκατειλημμένους αναγνώστες, οι οποίοι ακούν green και φαντάζονται γυμνούς χίπηδες να αλυσοδένονται σε δέντρα, το φεστιβάλ αυτό ήταν κάτι παραπάνω από μια οικολογική διαμαρτυρία. Καταρχήν, οικολογία δε σημαίνει παίρνω τα βουνά και τρέφομαι με αιθέρα. Οικολογία σημαίνει νοιάζομαι για το σπίτι μου. Τουτέστιν, νοιάζομαι για την πόλη μου, για το περιβάλλον της, για τον κόσμο στον οποίο ζω και ανασαίνω.

Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας, έκανε πράξη την έννοια της οικολογίας.

Και το Greenwave festival περιείχε τα πάντα. Από ομιλίες και συναυλίες, μέχρι σταντ με χειροποίητα προϊόντα και μαθήματα γιόγκα για παιδιά.

Η κάθε μέρα ξεκινούσε με ομιλίες ποικίλου περιεχομένου και ιστορικές αναδρομές στο πραγματικά επαναστατικό παρελθόν της πόλης, διεξαγόμενες από εξέχοντες επιστήμονες και προσωπικότητες της χώρας, συνέχιζε με δράσεις και εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους και έκλεινε με συναυλίες.

http://rejected.gr/


Ένα τετραήμερο φουλ χρωμάτων, γεύσεων, αρωμάτων και υλικών, ήταν το φετινό «Greenwave Festival» που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο της Χ.Α.Ν.Θ. από την περασμένη Πέμπτη, μέχρι την Κυριακή των εκλογών. Παρά το … ρίσκο που επικρατούσε μέχρι τελευταία στιγμή σχεδόν λόγω των τελευταίων, ο κόσμος φέτος φάνηκε να είναι, στο σύνολό του, πολύ περισσότερος από αυτόν του περασμένου Σεπτέμβρη. Έτσι, η 5η κατά σειρά «μεγάλη πράσινη γιορτή της πόλης», έληξε με μεγάλη επιτυχία και με τους στόχους της να έχουν ως επί το πλείστον επιτευχθεί…
Κάλπες αλληλλεγγύης για τους πρόσφυγες, διάφορα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, άπειρα περίπτερα και πάγκοι βιοκαλλιεργητών, παραγωγών βιολογικών, φυσικών, φυτικών και άλλων οικολογικών προϊόντων, εργοχείρων και κοσμημάτων, κουζίνα εξ’ ολοκλήρου vegan – ο γύρος σόγιας έκανε τη… διαφορά! – και μια σειρά μουσικών σχημάτων που πλαισίωσαν το όλο εκθετήριο πνεύμα, ήταν η εικόνα του φετινού «Greenwave Festival». Αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη των κινημάτων, αλλά και στις σκοτεινές και αποσιωπημένες πτυχές της πόλης, αποτέλεσε όχι μόνο μια «ανάσα», αλλά και ένα «αντιστάθμισμα» εν μέσω εκλογικής περιόδου κι ανήμερα των χτεσινών εκλογών.
http://www.parallaximag.gr

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο όλων των εκδηλώσεων που βιντεοσκοπήθηκαν και θα «ανέβουν» σε λίγες μέρες εδώ: https://www.facebook.com/GreenWaveThess

 

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS