Ένα ζωντανό «απολίθωμα» στο Αιγαίο

Πηγή: http://www.aegean.gr/newspaper

Ανοιχτά στο πέλαγος, εδώ στις θάλασσές μας, ζει ένα καταπληκτικό και πολύ σπάνιο ζώο, το οποίο όμως κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Οι περισσότεροι από εμάς δεν το έχουν δει ποτέ. Αρκετοί, όμως, έχουν βρει τα «ίχνη» του σε κάποια παραλία, δηλαδή το εύθραυστο «κοχύλι» του.

Πρόκειται για τον Αργοναύτη της Μεσογείου που βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο. Το επιστημονικό του όνομα (Argonauta argo) προέρχεται από τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Ιάσονα και των Αργοναυτών, που ταξίδεψαν στην Κολχίδα για να βρουν το Χρυσόμαλλο Δέρας. Μακρινοί συγγενείς του αργοναύτη, που σήμερα είναι…απολιθώματα, ζούσαν στις θάλασσες πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια.

Αν και γενικά είναι ένα κοσμοπολίτικο ζώο, αφού εντοπίζεται κυρίως στα τροπικά νερά σε όλο τον πλανήτη, το συγκεκριμένο είδος βρίσκεται μόνο στην ανατολική Μεσόγειο. Ανήκει στην τάξη των κεφαλοπόδων, όπως τα χταπόδια, οι σουπιές και τα καλαμάρια. Είναι ένας θηρευτής που τρέφεται με μέδουσες και μαλάκια. Ο αργοναύτης μοιάζει με ένα μικρό χταποδάκι, με οκτώ (φυσικά) πλοκάμια. Μόνο το θηλυκό έχει την ικανότητα να φτιάχνει ψευδόστρακο στη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής, για να προστατεύει τα αυγά του, τα οποία αγκαλιάζει μέσα του με δυο πτερωτά πλοκάμια που το καλύπτουν. Το αρσενικό δεν έχει όστρακο και είναι πολύ πιο μικρό σε μέγεθος, έχει όμως ένα πολύ μακρύ πλοκάμι που το χρησιμοποιεί για την αναπαραγωγή.

Τούτο το όστρακο μπορούμε να το δούμε, κυρίως τώρα στην εαρινή περίοδο που ο καιρός έχει βελτιωθεί, πάνω στην άμμο ή στα «φύκια» (Ποσειδωνία). Πρόκειται για ένα πανέμορφο όστρακο, που μοιάζει με λευκή λεπτή θήκη από ριζόχαρτο, το οποίο σπάνια βρίσκουμε ολόκληρο διότι είναι πολύ εύθραυστο.

3 thoughts on “Ένα ζωντανό «απολίθωμα» στο Αιγαίο”

  1. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες! Δεν ήμουν σίγουρη για το αν είναι ναυτίλος ή όχι αυτό που μας έκανε την τιμή να εμφανιστεί στα βράχια της Νάξου και να μας αλλάξει ριζικά την εικόνα για τον υπέροχο βυθό της, αλλά μετά το άρθρο σιγουρεύτηκα! Thnx again.

  2. Λουκάς Μεγαγιάννης

    Και εγώ ευχαριστώ γιατί δεν είχα ιδέα τι ήταν αυτό που είχα βρει σε πολύ καλή κατάσταστη αρχές καλοκαιριού σε παραλία του πηλίου.

  3. Ελένη Καρβελη

    Και εμείς βρήκαμε χτες, ένα σχεδόν άθικτο Αργοναύτη, στο νησί Προκοπανιστος στην Αιτωλοακαρνανια. Τώρα από το άρθρο σας μάθαμε πως λέγεται. Νομίζαμε ότι ήταν κάτι σαν ναυτιλος. Ευχαριστούμε!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *