Skip to content

Το πρόγραμμά μας είναι οι αγώνες μας

2011 Ιούνιος 15
by odysseas

Εισήγηση του Μ. Τρεμόπουλου στην εκδήλωση – συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα με θέμα την πράσινη πρόταση των Οικολόγων Πράσινων για τη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε μια εποχή που οι βεβαιότητες θρυμματίζονται, που η ανασφάλεια και ο κυνισμός παλεύουν στα μαρμαρένια αλώνια, αφήνοντας χώρο στο λαϊκισμό να θεριέψει, που οι πολιτικοί χάνουν την αξιοπιστία τους, εμείς νιώθουμε την ανάγκη να δηλώσουμε παρόντες στις νέες εποχές που έρχονται.

Κι επειδή κανείς πια δεν πιστεύει στα μεγάλα λόγια, νιώθουμε την ανάγκη να θυμίσουμε ποιοι είμαστε. Ακριβώς επειδή το πρόγραμμά μας είναι οι αγώνες μας. Ακριβώς γιατί θα κάνουμε στο μέλλον ακόμη καλύτερα αυτά τα οποία με συνέπεια υπηρετούμε χρόνια τώρα.

Εμείς είμαστε που αντισταθήκαμε στην εθνική φενάκη της Ολυμπιάδας, αυτή που χρέωσε τη χώρα με 10 δισεκατομμύρια ευρώ και γέμισε τις τσέπες κάποιων.

Εμείς είμαστε που αντισταθήκαμε στο γρήγορο και εύκολο πλουτισμό, την αυταπάτη των παιχνιδιών στο χρηματιστήριο και την υπερχρέωση με το πλαστικό χρήμα και αντιπροβάλαμε το πνεύμα της οικολογικής αυτοσυγκράτησης.

Εμείς είμαστε που αντισταθήκαμε στις μιζοφόρες «αγορές του αιώνα» και στη διπλωματία των εξοπλισμών, όπου για να επηρεαστούν οι «σύμμαχοί» μας πάνω στα εθνικά μας θέματα, οι κυβερνήσεις μας χρέωναν τη χώρα, τους μετέτρεπαν σε προμηθευτές και εξήγαγαν στη βιομηχανία τους θέσεις εργασίας.

Εμείς είμαστε που αντισταθήκαμε στον εθνικισμό -όταν οι άλλοι φαντασίωναν διεισδύσεις στα Βαλκάνια- προτείναμε συμβιβαστικές λύσεις με τις γειτονικές μας χώρες και απαιτήσαμε από την ΕΕ να διευκολύνει την επίλυση των διαφορών μας.

Εμείς είμαστε που αντισταθήκαμε στο ν΄ αποκτήσει η χώρα μας πυρηνικό εργοστάσιο, πριν ακόμα το Τσερνομπίλ και τη Φουκουσίμα, όταν ακόμη τα κόμματα φλέρταραν με το δήθεν αναπτυξιακό εφιάλτη, και αντιπροτείναμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Εμείς είμαστε που αντισταθήκαμε στα συμφέροντα, που αποκαλύψαμε διαπλοκές και κερδοσκόπους, που ζητήσαμε χωρισμό του κράτους από την εκκλησία και τη φορολόγησή της, που ζητήσαμε πλήρη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων και την επιστροφή του μαύρου χρήματος στην κοινωνία.

Εμείς είμαστε που αντισταθήκαμε στην οικοπεδοποίηση των δασών, την υποβάθμιση των πόλεων και των ακτών, τα φαραωνικά έργα δήθεν ανάπτυξης, όλα αυτά που υποβάθμισαν τον τόπο και μας στερούν σήμερα τη δυνατότητα να αναπτύξουμε ποιοτικό και εναλλακτικό τουρισμό.

Εμείς είμαστε που αντισταθήκαμε στη δηλητηρίαση της υπαίθρου, στη χημικοποίηση της παραγωγής, στη δολοφονία της υγείας μας και στηρίξαμε την ποιοτική και βιολογική γεωργία.

Εμείς είμαστε που αντισταθήκαμε στους πειρασμούς της εξουσίας, που κριτικάραμε αλλά και αρνηθήκαμε τα βουλευτικά προνόμια, που δεν πιάσαμε καν στα χέρια μας το βουλευτικό αυτοκίνητο, που δεν πήραμε ποτέ δωρεάν οδηγό ή αστυνομικό φρουρό, πριν ακόμη την κρίση και την κατακραυγή των πολιτών.

Εμείς είμαστε που αντισταθήκαμε στην πλήρη επαγγελματοποίηση της πολιτικής, που εφαρμόζουμε την εναλλαγή στα πόστα ευθύνης, που δίνουμε τη μισή βουλευτική αποζημίωση στο κόμμα μας και θα εφαρμόσουμε την εναλλαγή στη μέση της θητείας.

Εμείς είμαστε που αντισταθήκαμε στον εύκολο λαϊκισμό και ζητήσαμε από την αρχή της κρίσης την έμπρακτη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με την έκδοση ευρωομολόγου και το περάσαμε στο ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας παράλληλα μια πράσινη στροφή της οικονομίας.

Εμείς είμαστε που αντισταθήκαμε, όταν κάποιοι όλα αυτά τα απέρριπταν σαν ουτοπία, και είδαμε τους πολίτες να τα προβάλλουν στις διεκδικήσεις τους. Είδαμε τα μοντέλα τους να αποτυγχάνουν, ακριβώς γιατί στερούν από τους ανθρώπους την ελπίδα και τους μετατρέπουν σε πιόνια του αποτυχημένου συστήματός τους.

Εμείς είμαστε που αντισταθήκαμε να χαϊδέψουμε αυτιά και καταθέσαμε έγκαιρα τις προτάσεις μας. Εμείς είμαστε που μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το ευρωπαϊκό Πράσινο Σύμφωνο για μια Βιώσιμη Ευημερία μπορεί να γίνει μια ζώσα πραγματικότητα.

Μιχάλης Τρεμόπουλος, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS