Skip to content

Οικολογικά Αντι-βραβεία 2014

2014 Ιούνιος 2
by odysseas

Ένας ετήσιος θεσμός, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, φέτος γίνεται συμμετοχικός!

Απονέμονται και φέτος από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης τα βραβεία αντιοικολογικής δράσης σε δημόσια πρόσωπα, που έχουν διαπρέψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς για πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Τα βραβεία έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου φορούν τα καλά τους ρούχα και πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται.

Φέτος για πρώτη φορά, θέτουμε τις υποψηφιότητες σε ανοιχτή ψηφοφορία για κάθε κατηγορία, πριν εκδώσουμε τα τελικά αποτελέσματα! Επίσης, μπορείτε να προτείνετε και τις δικές σας υποψηφιότητες για να ενταχθούν στην ψηφοφορία που θα διεξάγεται έως τις 5 Ιουνίου

Επιλέξτε εδώ ποιόν θα ψηφίσετε ανα «βραβείο»

Διαβάστε παρακάτω λεπτομέρειες με παραπομπές σχετικά με την κάθε υποψηφιότητα για το βραβείο «ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ»

1. Πρώτος υποψήφιος είναι ο απερχόμενος Βέλγος Επίτροπος Εμπορίου KarelDeGucht,ο οποίος δήλωσε σχετικά με τις αδιαφανείς συνομιλίες της Διατλαντικής Συμφωνίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (ΤΤΙΡ) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ ότι «Η συμφωνία TTIP θα έχει στρατηγικά οφέλη για την Ευρώπη». Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση FriendsoftheEarth, το υποτιθέμενο ενδιαφέρον διευκόλυνσης του διεθνούς εμπορίου αποκρύπτει επιδιώξεις περαιτέρω υποβάθμισης των ρυθμίσεων προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

2. Τη δεύτερη υποψηφιότητα μοιράζονται οι εταιρείεςBayer και Syngenta, για την προσφυγή τους στο Ευρω-δικαστήριο κατά των απαγορεύσεων των φυτοφαρμάκων τους που αφανίζουν τις μέλισσες. Πριν ένα μήνα, η Greenpeace πραγματοποίησε δράση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Bayer στην Αθήνα και μέλη της κρέμασαν πανό με το μήνυμα «Προσοχή! Η Bayer σκοτώνει τις μέλισσες».

3. Η τρίτη υποψηφιότητα ανήκει στον απερχόμενο Γερμανό Επίτροπο Ενέργειας Günther Oettinger που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αφαιρέσει οποιαδήποτε φιλοδοξία από το κλιματικό και ενεργειακό πακέτο της ΕΕ για το 2030 προς όφελος των ενεργοβόρων βιομηχανιών και των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων που δεν φρόντισαν τόσα χρόνια να επενδύσουν στην καθαρή ενέργεια, μένοντας παγιδευμένες στα ορυκτά καύσιμα.

Επιλέξτε εδώ ποιόν θα ψηφίσετε ανα «βραβείο»

Διαβάστε παρακάτω λεπτομέρειες με παραπομπές σχετικά με την κάθε υποψηφιότητα για το βραβείο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ»

1. Πρώτος υποψήφιος ο υπουργός πετρελαίων και μεταλλαγμένων (πρ. ΠΕΚΑ), κ. Γιάννης Μανιάτης, για: α) το πράσινο φως στα μεταλλαγμένα, β) την άνευ όρων διευκόλυνση των πετρελαϊκών εξορύξεων, γ) τις προτάσεις που προβλέπουν ότι «θα υπάρχει απόλυτη προστασία στον στενό πυρήνα των προστατευόμενων περιοχών, ενώ θα επιτρέπονται επενδύσεις και εκμεταλλεύσεις στην ευρύτερη ζώνη», εννοώντας κυρίως εξορυκτικές δραστηριότητες και δ) την υπογραφή της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή του νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ με καύσιμο μαζούτ στο νοτιότερο άκρο της Ρόδου, στη θέση Πρασονήσι, η οποία είναι προστατευόμενη περιοχή του δικτύου NATURA 2000.

2. Τη δεύτερη υποψηφιότητα μοιράζονται το Υπουργείο Οικονομικών και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό.

3. Η τρίτη υποψηφιότητα αφορά το Υπ. Ανάπτυξης, για τη σπουδή να φέρει τους διαγωνισμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα μέτρα των εργολάβων και να διασφαλίσει με καραμπινάτους συμβατικούς όρους περί «εγγυημένης ποσότητας παραγωγής αποβλήτων» τα συμφέροντα και τις εισπράξεις τους από τους πολίτες και τις περιφέρειες. Σε σχετικές καταγγελίες απάντησε το Υπ. Ανάπτυξης, και το θέμα συνεχίζεται.

Επιλέξτε εδώ ποιόν θα ψηφίσετε ανα «βραβείο»

Διαβάστε παρακάτω λεπτομέρειες με παραπομπές σχετικά με την κάθε υποψηφιότητα για το βραβείο «ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»

1. Πρώτος υποψήφιος ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Ν. Παπαδάκης, για τις δηλώσεις του σχετικά με το δημοψήφισμα για το νερό που έγινε στην Θεσσαλονίκη και στο οποίο οι πολίτες είπαν σε συντριπτικό ποσοστό 98% «όχι» στην ιδιωτικοποίηση. Ο Ν. Παπαδάκης υπερασπίστηκε την διαδικασία ιδιωτικοποίησης λέγοντας πως η χώρα είναι υπό κατάρρευση και ότι η κρατική περιουσία δεν μας ανήκει. Αναφορικά με το δημοψήφισμα έκρινε το μήνυμα του αδύναμο, είπε ότι δεν ήταν οργανωμένο και ότι θα περίμενε να ακουστεί και η αντίθετη άποψη δηλαδή υπέρ της ιδιωτικοποίησης.

2. Δεύτερος υποψήφιος το ΤΑΙΠΕΔ για τη φαεινή ιδέα του εν κρυπτώ ξεπουλήματος τμήματος 19 στρεμμάτων της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων 110 ακινήτων και παραλιών (ακόμα και την Ελαφόνησο!).

3. Τρίτος υποψήφιος ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Τσαμασλής, ο οποίος αντιμετώπισε με επιτυχία το πρόβλημα της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των μικροσωματιδίων, τον περασμένο χειμώνα!

….

5 Σχόλια leave one →
 1. SPIROS METAXAS permalink
  Ιούνιος 2, 2014

  ευχομαι να μην ακούσουμε ποτέ ξανά για Μανιάτη .

 2. βερα τζουμελεα permalink
  Ιούνιος 4, 2014

  ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΙ ΟΤΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΦΤΑΔΕΣ;

Trackbacks and Pingbacks

 1. ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΤΙ-ΒΡΑΒΕΙΑ - Edessa News
 2. 24opennews – Βραβεία αντιοικολογικής δράσης
 3. Πρώτο βραβείο αντι-οικολογικής δράσης λόγω Πρασονησίου στον υπουργό Γιάννη Μανιάτη | ΠΑΛΜΟΣ 99,5 – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΑΡΧΙΚΗ

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS