Skip to content

Στα Τσαΐρια οι πρόφυγες κι οι μπουλντόζες ante portas

2016 Απρίλιος 6
by seas

της Μαρίας Παναγιωτοπούλου

30 Μαρτίου, 2016, activistis.gr: Φωτο – αυτοψία στα τσαΐρια της Περαίας – Η χειρότερη επιλογή για φιλοξενία προσφύγων

Στις 16 Μαρτίου 2016 ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Μπαλάφας ζητά με επιστολή του, από τους Δήμους της Ελλάδας να καταθέσουν προτάσεις για την παραχώρηση χώρων κατάλληλων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων (Κέντρα Φιλοξενείας Προσφύγων – ΚΦΠ). Οι ελάχιστες απαιτήσεις για να θεωρηθούν κατάλληλοι οι προτεινόμενοι χώροι είναι να είναι άμεσα διαθέσιμοι, ή να χρήζουν εργασιών μικρής κλίμακας, να βρίσκονται εντός ή κοντά στον αστικό ιστό και να υπάρχει ή να είναι δυνατή η σύνδεση με δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού , να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτούς και να εξυπηρετούνται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων, αναφέρεται ότι θα προέρθει από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με το συνολικό ποσό των 20.000.000€. Ωστόσο σύμφωνα με τη συγκεκριμένη προκήρυξη της Υ.Α. δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες κατασκευής ΚΦΠ. Άλλες μη επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι η χρηματοδότηση για κατασκευαστικά έργα θα προέρχεται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 400.000.000€, ή από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, ύψους 12,7 εκατομμυρίων €.

Ο Δήμος Θέρμης ανταποκρίθηκε άμεσα και μετά από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καταθέτει δύο προτάσεις για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων:

  1. το πρώην αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ και
  2. την τοποθεσία “Τσαΐρια” σε έκταση που βρίσκεται στα σύνορα με τον Δήμο Θερμαϊκού. Η πρόταση για το ΣΕΔΕΣ θα αποκλιστεί για στρατιωτικούς λόγους όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος στον “activistis.gr”. Έτσι επικρατεί πλέον η πρόταση για τα “Τσαΐρια” (Εικόνα 1). Πρόκειται για πρώην ακίνητο του Δήμου Θέρμης, έκτασης περίπου 700 στρεμμάτων, που ανήκει ιδιοκτησιακά στο ΤΑΙΠΕΔ. Το ακίνητο βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Θέρμης, ανατολικά από το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και δυτικά από το κέντρο “ΚΑΠΠΑ” του Δήμου Θερμαϊκού και αποτελεί μέρος του εκτεταμένου υγρότοπου που αναπτύσσεται στην εκβολή του ποταμού Ανθεμούντα.

Ο Ανθεμούντας πηγάζει από τις βορεινές πλαγιές του Χολομόντα κι εκβάλλει ανατολικά του αεροδρομίου. Η περιοχή των εκβολών του καλύπτεται από χαμηλή βλάστηση με αρμυρίθρες Salicornia sp και είναι περιοδικά κατακλεισμένη με γλυκά ή υφάλμυρα νερά για 4-5 μήνες περίπου το χρόνο [1].

Τα Τσαΐρια και το διπλανό ακίνητο της ΕΡΤ, καταλαμβάνουν μία συνολική έκταση περίπου 1400 στρεμμάτων, που λόγω της ιδιομορφίας της έχει μείνει αδιατάρακτη και αδόμητη έως τώρα (Εικόνα 1). Περισσότερες πληροφορίες για βιοποικιλότητα (λαγόγυρος, πεδινή πέρδικα, μετανάστευση, υδρόβια πουλιά), θα δοθούν σύντομα μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία του υλικού που συγκεντρώνουμε.

Η περιοχή κατά καιρούς πλημμυρίζει ανάλογα με τις παροχές του Ανθεμούντα. Τελευταίο τέτοιο επισόδιο καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2014 στον παρακείμενο οικισμό Ρωμά.

Οι αντιδράσεις του όμορου Δήμου Θερμαϊκού

Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, αντιδρά στην κατασκευή ΚΦΠ στα Τσαΐρια γιατί, όπως εξηγεί στον Apha 96,5 στην περιοχή έχουμε σχεδιάσει τουριστικές εγκαταστάσεις”. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχεδιαζόμενο ΚΦΠ του Δήμου Θέρμης, βρίσκεται στα σύνορα με το Δήμο Θερμαϊκού και συγκεκριμένα δίπλα στο πολιτιστικό κέντρο ΚΑΠΠΑ. Όπως αναλύει ο κ. Μαυρομάτης «ξεπερνά τα 4 εκατ. η επένδυσή μας στην περιοχή, που ευνουχίζονται από ένα τέτοιο κέντρο φιλοξενίας». Ωστόσο ο Δήμαρχος Θέρμης, κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στα Τσαΐρια, δήλωσε σε συνέντευξή του στον “activistis.gr”, ότι συναντήθηκε δύο φορές με τον κ. Μαυρομάτη, μία στην Αθήνα και μία στη Θέρμη παρουσία και του κ. Πιτσιόρλα προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, “προκειμένου να βρουν τρόπο αξιοποίησης ακινήτων του ταμείου” (!!?!)

Η επιλογή της θέσης αυτής θεωρήθηκε μεθόδευση του Σ. Φάμελλου, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του Δήμου Θερμαϊκού και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η μεθόδευση αυτή για την επιλογή της θέσης του ΚΦΠ είναι πλέον τόσο δημοσιοποιημένη, που ακόμη και το Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού την επικαλείται σαν πρώτο λόγο “υπονόμευσης των αναπτυξιακών επενδυτικών πλάνων της διοίκησης σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ”. O πάντα καλά ενημερωμένος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σπ.Αδαμίδης, έσπευσε να ανακαλύψει «σχέδιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Σύριζα Σ. Φάμελλου μe τον δήμαρχο Θέρμης Θ.Παπαδόπουλο»

Αφήνοντας αιχμές κατά του δήμου Θέρμης, ο κ.Μαυρομάτης διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι «δεν θέλω να σκέφτομαι ότι κάποιοι θα επενδύσουν χρήματα εκεί, ώστε αύριο-μεθαύριο να επωφεληθούν των εγκαταστάσεων που θα γίνουν εκεί». Την ίδια ώρα το επιτελείο Μαυρομάτη δεν προτείνει απολύτως τίποτα!

Κι ένα οργισμένο επίμετρο…

Αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω προκαταβολικά σε αυτούς που ίσως θεωρήσουν ότι η “οικολογική” μου ατίδραση είναι προσχηματική γιατί δεν θέλω τους πρόσφυγες στη γειτονιά μου. Ας κάνουν λίγη υπομονή έρχεται νεώτερη έρευνα και αδρή κοστολήγηση για τους χώρους που είναι κατάλληλοι για φιλοξενεία στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Μέχρι τότε διαβάστε το συλλογισμό μου.

Ένα ΚΦΠ στα Τσαΐρια δεν πληροί καμία απολύτως από τις αδρές προδιαγραφές του υπουργείου. Ο Δήμαρχος Θέρμης, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία κατασκευή χωρίς προηγούμενη “εξυγείανση” της περιοχής, δηλαδή αποστράγγιση. Έτσι το υποτιμημένο, πλημμυρισμένο οικόπεδο του ΤΑΙΠΕΔ, θα μετατραπεί σε ακίνητο – “πρώτο τραπέζι πίστα”, δίπλα στο αεροδρόμιο, στεγνό κι έτοιμο γι’ αξιοποίηση. Αυτό είναι ανάπτυξη!

Και να η ευκαιρία!

Με αλληλέγγυο προσωπείο, συμπονούμε τους πρόφυγες και τους κατασκευάζουμε ένα ολοκαίνουριο κέντρο, στη μέση του πουθενά, στο βασίλειο των κουνουπιών, με νεράκι ως το γόνατο το χειμώνα και άπλετο καυτό ήλιο χωρίς ούτε μία σκιά, το καλοκαίρι. Όλα αυτά με μόνο 20.000.000€ που θα πληρώσει κάποιο άλλο αλληλέγγυο ταμείο. Έτσι θα είμαστε όλοι κερδισμένοι. Οι τρεις δήμαρχοι των όμορων δήμων, τα τρία Θ (Θέρμη, Θερμαϊκός, Θεσσαλονίκη), εδώ και μερικές βδομάδες, έχουν κάνει μπαλάκι τους πρόφυγες, με την ίδια δοκιμασμένη τακτική που είχαν και για τους ΧΥΤΥ. Ξέρουν αυτοί…

Επικαλούνται συνεχώς τη δημόσια υγεία, την προστασία των κατοίκων, και πρωτίστως τον τουρισμό που ενδέχεται να θιγεί ανεπανόρθωτα από τους πρόσφυγες. Η δύναμη των προσφύγων είναι τέτοια που μπορούν με μάγια και αραβικά βουντού να κάνουν ακόμη και να “υποτιμηθεί η ακίνητη περιουσία του δήμου μας”, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μαυρομάτη, Δημάρχου Θερμαϊκού.

Αυτό το λογικό άλμα, για την αρνητική συσχέτιση προσφύγων και τουρισμού, το επαναλαμβάνουν πολλοί δήμαρχοι, χωρίς όμως να μας εξηγούν πώς ακριβώς επισυμβαίνει αυτή η καταστροφή;

Πώς δηλαδή ο πρόσφυγας επηρρεάζει αρνητικά τον τουρισμό; Πώς ακριβώς; μολύνει τον αέρα; τρομάζει τα παιδάκια; κλέβει και βιάζει;

Και σε κάθε περίπτωση αν δεχτούμε ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, ποιός πρόσφυγας επηρρεάζει αρνητικότερα; Αυτός που ζει γκετοποιημένος κι εξαθλιωμένος μέσα στη λάσπη, ή αυτός που ζει με αξιοπρέπεια στην κοινωνία; Ποιός άραγε είναι πιο “επικίνδυνος”; Αυτός που εξοργίζεται με την υποκρισία ή αυτός που ευγνωμονεί για τη φιλοξενία;

Σε αυτήν την κυριολεκτικά μαδημένη χώρα, που οι κάτοικοί της είναι υποψήφιοι για το βραβείο nobel Ειρήνης για την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν για τον συνάνθρωπό τους τον πρόφυγα, οι αιρετοί ηγέτες, αυτού του ίδιου πλήθους, ζουν ακόμη στα 90’s! Βλαχοδήμαρχοι, Νομαρχαίοι, χαλβάδες σύμβουλοι παντώς είδους και λοιποί παρατρεχάμενοι, συνεχίζουν να επανδρώνουν και να ενισχύουν οικονομικά τα διάφορα μαραζωμένα σκυλάδικα της επαρχίας. Συμβάλλουν στην ανάπτυξη και αυτοί όσο μπορούν: ενισχύουν τις εταιρείες catering, τα ξενοδοχεία τα 5άστερα και τους τοπικούς γραφίστες, διοργανώνοντας ασήμαντες ημερίδες με πολύ έντυπο υλικό και σετάκι μπλουζάκι, τσαντάκι, καπελάκι. Pret a porter ημερίδα.

Παράλληλα δουλεύουν ακούραστα για να έρθει και πάλι η ανάπτυξη στον τόπο τους.

Ονειρεύονται ξανά τις μπουλντόζες, τα φουξ και τις νταλίκες να γεμίζουν τους δρόμους με σκόνη, να σκάβουν παντού. Ανατρέχουν σε μέρες δόξας που έτρεχαν στα κανάλια για να τα βάζουν με τους “οικουλόγους”… Αααααχ τί μέρες, τί μίζες και τί χαριεντίσματα μας είχε χαρίσει η ανάπτυξη….

Αλλά μέχρι να ξανάρθει η ανάπτυξη, μόνο πόλεμος! Πόλεμος με όλους! Όλους αυτούς που μας χαλάνε το όνειρο! Σ’αυτό μόνο το τελευταίο συμφωνώ μαζί σας.

Πόλεμο θέλετε; θα τον έχετε λοιπόν… αυτό περιμέναμε κρυφοεθνικιστούληδες!

 

___________________________

Το άρθρο γράφτηκε με τη συμβολή των Γ. Θεοδωρόπουλου, Π. Ζέρβα, Σ. Μπουρδάκη, Γ. Τσουγκράκη, Δ. Μπούσμπουρα, Μ. Τρεμόπουλου, Σ. Λιούζα και Γ. Γαστεράτου

[1]    Dorsch, M., 2015.Wild flora, potential use and conservation of coastal areas of the AUTH Farm. Biology School, AUTH, Postgrafuate Studies Program “Conservation of Biodiversity and Sustainable Exploitation of Nativ Plants”, Course 8.1 “Advanced Practival Exercise”.

 

 

 

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS