Skip to content

Επίθεση από αγνώστους εναντίον της ομάδας των Περιαστικών Καλλιεργητών (ΠΕΡ.ΚΑ.) του πάρκου Καρατάσου.

2013 Μάρτιος 26
by odysseas

Η ανομία ενάντια στην αυτονομία

Πριν από πέντε μήνες περίπου, πήραμε την πρωτοβουλία να ζωντανέψουμε το κτίριο του πρώην ΚΨΜ του εγκατειλημένου εδώ και δέκα περίπου χρόνια στρατοπέδου Καρατάσου. Το κτίριο το όποιο βρισκόταν υπό κατάρρευση,  καθαρίστηκε από  τα μπάζα και τις ακαθαρσίες, σοβατίστηκε, βάφτηκε και μπήκαν προσωρινά παράθυρα με σκοπό να δημιουργηθεί ένας κοινωνικός χώρος, ελεύθερος σε όλους τους κατοίκους της περιοχής, που θα φιλοξενεί εκπαιδευτικά εργαστήρια που έχουν σχέση με την τροφή, την αυτάρκεια την διατήρηση των σπόρων, την καλλιέργεια και τη ζύμωση των ανθρωπίνων σχέσεων. Ταυτόχρονα συζητήθηκε να λειτουργεί σαν έδρα της Εθελοντικής Ομάδας Φύλαξης του πρώην στρατοπέδου με την πρωτοβουλία του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου. Ο χώρος αυτός ονομάστηκε ‘Σπορείο’.  Προς το παρόν, με τις εργασίες που έχουν γίνει από προσωπική εργασία των μελών της ομάδας, δημιουργήθηκε ένας παιδότοπος ο «Μικρότοπος» με παιχνίδια που φιλοξενούνται τα παιδιά, μια κουζίνα και ένα μεγάλο καθιστικό για τις συνελεύσεις και τα εργαστήρια μας.  Πρόσφατα οργανώθηκε μια γιορτή διάθεσης σπόρων σε συνεργασία με την εναλλακτική κοινότητα Πελίτι, στην οποία υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή από τους κατοίκους της περιοχής αλλά και ευρύτερα.

To βράδυ τις 24ης Μαρτίου αυτός ο χώρος λεηλατήθηκε από αγνώστους. Σπάσανε την πόρτα και το παράθυρο, το μοναδικό παράθυρο που είχε τζάμι (όλα τα υπόλοιπα είχαν πλαστικό νάιλον), γέμισαν το χώρο με σκόνη από τον πυροσβεστήρα που υπήρχε στο χώρο, αναποδογύρισαν τα έπιπλα του χώρου και του «Μικρότοπου», και αφαιρέσαν αντικείμενα απαραίτητα για τη λειτουργία του χώρου. Έπειτα φεύγοντας, έσπασαν τα παρμπρίζ και παράθυρα τριών αυτοκινήτων μελών της ομάδας Περιαστικών Καλλιεργητών, τα οποία ήταν παρκαρισμένα έξω από το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου.

Είναι ξεκάθαρο ότι,  κάποιοι  με τις παρακρατικού τύπου ενέργειές τους πλέον ποντάρουν στον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση όποιων ανθρώπων σκέφτονται διαφορετικά και προσπαθούν να απαντήσουν στη μιζέρια της εποχής, απόρροια της ιδιώτευσης και της απαξίωσης-ξεπουλήματος των κοινών αγαθών της κοινωνίας. Λυπούμαστε για αυτούς.

  Το ‘Σπορείο’ θα καθαριστεί, τα έπιπλα θα ξεσκονιστούν, τα γέλια των παιδιών μας και τα δικά μας θα ξαναγεμίσουν το χώρο. Οι Περιαστικοί καλλιεργητές θα συνεχίσουν να καλλιεργούν και να οργανώνουν εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους με σκοπό την ανάδειξη του φυσικού πλούτου του νυν πάρκου Καρατάσου. Το πάρκο Καρατάσιου ανήκει σε όλη την κοινωνία και θα παραμείνει πράσινο, ελεύθερο και ανοιχτό σε όλο τον κόσμο.

Το Σάββατο 30 Μαρτίου και ώρα 11:00 θα βρισκόμαστε εκεί για εργασίες αποκατάστασης του ‘Σπορείου’. Έπειτα οργανώνουμε συλλογική κουζίνα και συναυλία αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν τα οχήματα των μελών μας. Καλούμε όσους θέλουν και μπορούν να μας συμπαρασταθούν.

Ομάδα Αστικών και Περιαστικών Καλλιεργειών

www.perka.org

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS